ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Δευτέρα, Ιουνίου 11, 2012

Πίστη ζυμωμένη με αίμα (21)



29 Μαΐου: Η Εκκλησία μας πανηγυρίζει δύο θαυμαστές Θεοδοσίες. Η παρθενομάρτυς, μόλις 18 ετών, καταξέεται τους μαστούς, και συνεχίζει να επικαλείται συνεχώς με ισχνή φωνή την χριστιανική της βασιλική ιδιότητα. Ρίχνεται στην θάλασσα, αλλά η ομολογιακή φωνή της δεν φιμώθηκε ποτέ. Η οσία Θεοδοσία επιτέθηκε πλήρης ζήλου στους εικονομάχους, στην Κωνσταντινούπολη. Την διαπέρασαν με πολιορκητικό κριό.

31 Μαΐου: Ο υπέργηρος Ερμείας, αφού υπομένει νεανικά συντριβή, εκδορές, τύφλωση, πυρά, κρέμασμα, και καυτό λάδι, έπειτα αποκεφαλίζεται. Η στρατειά των μαρτύρων διαθέτει διαμάντια από κάθε ηλικία και τάξη.

1 Ιουνίου: Η Εκκλησία εορτάζει τον μεγάλο , φιλόσοφο και απολογητή Ιουστίνο, τον γενναίο και χρυσόροα αποστομωτή των εθνικών και θεολόγο. Μαρτύρησε δια αποκεφαλισμού, επισφραγίζοντας την πιο υγιή και ακέραια φιλοσοφία.


8 Ιουνίου: Η αγία Καλλιόπη, συλλαμβάνεται για τον Χριστό και αποκρούει τον σατανικό έρωτα του επάρχου.Μαστιγώθηκε , της απέκοψαν τοὺς μαστούς, τὴν κατέκαψαν μὲ αναμμένες λαμπάδες καὶ περιέχυσαν τὶς πληγές της μὲ ξύδι καὶ ἁλάτι. Στὸ τέλος τὴν ἀποκεφάλισαν.Οι άγιοι Νίκανδρος και Μαρκιανός, αποπνέουν μετά από φρικτά βασανιστήρια.

11 Ιουνίου : Τιμώνται δύο πανεύφημοι απόστολοι , ομού και μάρτυρες. Ο Βαρθολομαίος Ναθαναήλ, ο άδολος Ισραηλίτης, σταυρώνεται από τους βαρβάρους, αφού πρώτα εκήρυξε με παρρησία το ευαγγέλιο σε μακρυνούς τόπους. Ο γιος της παρηγοριάς και ίσος των δώδεκα Βαρνάβας, ο ελεήμων και πνευματικός στύλος της Εκκλησίας,αφού διήγε προφητική ζωή και αποστολικό βίο, λιθοβολείται από τους φανατικούς Ιουδαίους στην πόλη Σαλαμίνα της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: