ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2017

Καλό σαρανταήμερο!




Μπήκαμε πλέον στην σαρακοστή των Χριστουγέννων. 
Η χαρά μας είναι μεγάλη και βαθιά, διότι εγγίζει η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, της φανέρωσης του Θεού στον κόσμο μας με σάρκα και οστά. 
Όλη αυτή η πνευματική χαρά και οι εκφράσεις της μπορεί να μοιάζουν σκανδαλιστικές, γιατί παντού επικρατεί η θλίψη, η αβεβαιότητα, η κυνική απελπισία, η ανθρώπινη πραγματική δυστυχία. 
Και όμως!

Έχουμε δικαίωμα να πανηγυρίζουμε. Γιατί ορθοδόξως δεν συγχέουμε την ευδαιμονιστική ψεύτικη χαρά των εορτών με την μυστική αναφαίρετη και αυξανόμενη πνευματική χαρά πού μας δίνει ο Χριστός, όπως δεν την συγχύσαμε ποτέ όσοι ζούμε την Εκκλησία κατά μέτρον και χάριν συνειδητά. 

Δεν παραθεωρούμε τα βάσανα και τις οδύνες του κόσμου. Αντιθέτως αυτή η πασχαλινή χαρά των ορθοδόξων στηρίζει ακόμα την οικουμένη την τραγική και άχαρη. 

Αν λείψει η ΧΑΡΑ της ορθοδοξίας λείπει το άλας και το φως του κόσμου.

Αυτό το μήνυμα της θεοφάνειας και της λύτρωσης το μεταλαμπαδεύουμε όχι μόνο με ύμνους, νηστείες και δεήσεις, αλλά με αυτό το έμπρακτο δόσιμο της ελπίδας σε έναν απελπισμένο κόσμο.

Γιατί ευαγγελίζομαι ημίν χαράν μεγάλην ότι Χριστός ετέχθη, ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ος εστί Χριστός ο Κύριος.


Με αστέρα οδηγό την θεολόγο νηστεία, ας περάσουμε με ελπίδα την έρημο της πείνας και της δίψας για να βρούμε την Αιώνια Τροφή στην νοητή τράπεζα της Βηθλεέμ!


Καλό σαρανταήμερο! Καλή δύναμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: