Τετάρτη, Ιανουαρίου 27, 2010

Πίστη ζυμωμένη με αίμα (2)


25 Ιανουαρίου: Ο άγιος Γρηγόριος Θεολόγος,παραιτείται αυτοθυσιαστικά του πατριαρχικού θρόνου,για να διασφαλιστει η εκκλησιαστική ειρήνη και ομόνοια. Μόνος του πλέον , αφού οι συγγενείς και ο φίλτατος του Βασίλειος εκοιμήθησαν, θα αποσυρθεί στο κτήμα του,όπου θα παραδώσει την αγία ψυχή του στον Χριστό.

26 Ιανουαρίου: Ο άγιος Ανανίας ο πρεσβύτερος μαζί με τον Πέτρο τον δεσμοφύλακα και εφτά πιστεύσαντες στρατιώτες , παραδίδονται σε πνιγμό στην θάλασσα, όπου βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο.

27 Ιανουαρίου: Συρόμενος από τόπο σε τόπο,μέσα σε κακουχίες,ασθένειες και βάσανα , ο χρυσορρήμων μάρτυρας της αλήθειας Ιωάννης, αφήνει την τελευταία του πνοή,εξόριστος στην Αρμενία, με την χαρακτηριστική φράση:"Δόξα τω Θεώ,πάντων ένεκεν"...

28 Ιανουαρίου: Κόβουν τα πόδια από την μάρτυρα Χάριτα. Ο όσιος Ιάκωβος,πρώην δολοφόνος και βιαστής, έκλεισε τον εαυτό του ζωντανό σε τάφο, όπου βιώνει σκληρή μετάνοια και αγιάζει.

29 Ιανουαρίου: Ο Δημήτριος , νεομάρτυρας από την Χίο,ομολογεί τον Χριστό και μετά από φρικτά βασανιστήρια , αποκεφαλίζεται.

30 Ιανουαρίου: Ο μάγιστρος Κενσουρίνος ομολογεί τον Χριστό,φυλακίζεται,βασανίζεται και θανατώνεται. Τον ακολουθούν στο μαρτύριο 20 στρατιώτες. Ο επίσκοπος Ρώμης Ιππόλυτος ελέγχει τους δολοφόνους και μαρτυρεί και εκείνος διά πνιγμού.

31 Ιανουαρίου: Η αγία μάρτυς Τρύφαινα,κόρη συγκλητικού,ελέγχει τους οργιαστές οπαδούς του Διονύσου.Την ρίχνουν σε καμίνι,καρφιά και θηρία,απ'όπου όμως διασώζεται αλώβητη. Τέλος,μαρτυρεί δια κερατισμού. Μετά την τελευτή της θαυματουργεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου