ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Σάββατο, Ιουνίου 01, 2013

Ένα σημείο είναι μόνον αξιόπιστο, το να αμύνεσαι περί πάτρης- Όμηρος

Γράφω τα παρακάτω με αφορμές την επέτειο από την άλωση  και την μοντέρνα προφητολογία.

Η πίστη σε προφητείες και θρύλους μπορεί τόσο να φουντώσει την φλόγα της αντίδρασης, όσο όμως και να την καθησυχάσει και να οδηγήσει στην πιό παθητική και εγκληματική μοιρολατρεία και απάθεια.

Πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι διάφορες προφητείες τα διάφορα σημεία και η πίστη σε αυτές: Με την άλωση της Πόλης συνέπεσαν κάποια συμπτωματικά γεγονότα: Το πρώτο ήταν η έκλειψη της σελήνης και η εντύπωση ημισελήνου, το δεύτερο πώς βασιλιάς της ήταν ένας Κωνσταντίνος με μητέρα Ελένη. Ο θρύλος έλεγε πώς η Πόλη θα χαθεί όταν βασιλέψει κάποιος Κωνσταντίνος γεννημένος από Ελένη. Το τρίτο σημείο πού ήρθε να δυναμώσει τα άλλα δύο ήταν η επαλήθευση ενός θρύλου, μιας λαϊκής προφητείας, πώς οι πορθητές θα έρθουν εξ ανατολών και αυτό διαφαίνοταν από ένα...άγαλμα του μεγάλου Κωνσταντίνου πού έδειχνε κατ'ανατολάς. Αλλά η πιό εγκληματική βλακεία έγινε την ημέρα της αλώσεως. Όταν τα πλήθη προσπάθησαν να εηκαταλείψουν την Πόλη, επειδή η προφητεία έλεγε πώς αν γυρίσουν πίσω η Πόλη θα σωθεί, οι πορτιέρηδες έκλεισαν τις πύλες και πέταξαν τα κλειδιά στον Βόσπορο, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί ο λαός και να σφαγούν ή να αιχμαλωτιστούν όλοι.Και αν ακόμα ήταν θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει, όλα αυτά συνέτειναν και επίσπευσαν την τραγωδία. Και μάλιστα πολύ πιό πριν.

Οι προλήψεις και η αμάθεια είχαν τόσο πλεονάσει στην Ρωμανία, την αυτοκρατορία πού αντιφατικά ανέπτυξε πρωτοπόρα και αξιόλογη πνευματική άνθηση, πού διάφοροι αυτοκράτορες έστηναν αγάλματα στο δαιμόνιο τους (ζώποιο τους επί το λαϊκότερον) και ο Αρτεμίδωρος ο ονειροκρίτης εκτιμούνταν όσο ο λόγιος Μιχαήλ ο Ψελλός. Ύπουλα ανάλογο στην εποχή μας, όπου τα διαστημικά επιτεύγματα συμβαδίζουν με τις προλήψεις ή την ώρα πού η ορθοδοξία πνευματικά ασκείται και ανθεί , ο λαός μας υποκύπτει ακόμα σε θρησκοληψίες και λαϊκίστικες παραδόσεις και διαδόσεις.Το ίδιο συνέβη και στα ορλωφικά: Οι προφητείες για το ξανθό γένος έφεραν τελικά τον άκαιρο ξεσηκωμό και τον όλεθρο.

Το 1821, οι Έλληνες πρώτα πήραν το σπαθί και μετά με έντεχνο και στρατηγικό τρόπο, οι πνευματικοί και στρατιωτικοί ταγοί προσάρμοσαν τις προφητείες στα γεγονότα ή σε περιπτώσεις όπως στα προλεγόμενα του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τίς είδαν να επαληθεύονται, εκ των υστέρων.

Προσέξτε λοιπόν διάφοροι αυτοχριόμενοι γεροντάδες και ευσεβέστατε λαέ, οι πρώτοι τί παπαγαλίζετε και οι δεύτεροι τί πιστεύετε. Η καλύτερη προφητεία είναι η δράση, η αντίδραση. Ένας είναι οιωνός άριστος, να αμύνεσαι για τα πάτρια. Μας το είπε ο παππούς Όμηρος, χιλιάδες χρόνια πρίν. αλλά τα παραμύθια μας γλυκαίνουν τις ακοές και βέβαια είναι πιό ευκολοχώνευτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: