ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Παρασκευή, Οκτωβρίου 25, 2013

ΟΧΙ 1940 - ΟΧΙ 2013

Το έπος του 40 , η θυσία, ο ηρωισμός , το γενναίο φρόνημα των αγωνιστών αντανακλά στο δικαίωμα ενός λαού ραψωδού, όπως είναι ο λαός μας, να έχει εθνική κυριαρχία και απόλυτη ελευθερία . 

 Τούτο το κατόρθωμα έχει θρονιαστεί στις ψυχές των ελλήνων που από γενιά σε γενιά κρατούμε το πάθος των προγόνων μας ζωντανό σαν φλόγα άσβεστη που καίει τα στήθη, όπως ζωντανή στην συνείδηση μας είναι η δίψα για ελευθερία, δημοκρατία, ισονομία, ισοπολιτεία , δικαιοσύνη, παγκόσμια ειρήνη.

 Όσο κι αν φαίνετε πως όλα αυτά τα ιδανικά σήμερα έχουν εκλείψει από τον τόπο τούτο της δημοκρατίας και της ελευθερίας και πως εμείς είμαστε απλοί θεατές και δεσμώτες μιας νέας κατοχής κάπως περίεργης ή γουσταδόροι της πίκρας που κερνά μια παγκόσμια οικονομική κάστα σύντομα θα ξυπνήσει το ιερόν δέος που λέγεται ελληνική ψυχή , ήρωας που δε λογιάζει χάρο . 

Στις φλέβες μας κυλά το ΟΧΙ πιο καυτό κι από λάβα ηφαιστείου, ποιο δυνατό κι από ατσάλι. 

Αν το ΟΧΙ του Μεταξά άλλαξε τα σχέδια των κατακτητών και γιγάντωσε το φρόνημα των πατέρων μας το ΟΧΙ των νεοελλήνων θα κινήσει βουνά , θα συνταράξει συθέμελα τον κόσμο της ανομίας , της ανέχειας, των ολίγων προνομιούχων που οραματίζονται οι νέοι φασίστες, οι νέοι δολοφόνοι που δεν αφήνουν ίχνη. Όταν το ΟΧΙ που κυλά σήμερα αργά και μυστικά στις φλέβες μας φτάσει στην καρδιά τότε θα γίνει το πραγματικό φανερό γλέντι που θα αφήσει άφωνους όσους μιλούν και εξαγγέλλουν σχέδια για το παρών και το μέλλον μας.

 Ένα πνευματικό, ειρηνικό, γλυκό και ηρωικό μεθύσι που από τις στάχτες της θα αναγεννήσει την χώρα του φωτός, του πνεύματος, του πολιτισμού, της ανθρωπιάς, του φιλότιμου, της πίστεως, της δημοκρατίας , της ελπίδας, της χαράς και θα αποτινάξει τον ζυγό κείνων που την εποφθαλμιούν και που δεν έχουν νόημα ζωής . 

Την χρωστούμε τούτη την γιορτή στους προγόνους μας, στους ανθρώπους που έδωσαν άδικα τέρμα στην ζωή τους, σε κείνους που δεν έχουν να κοιμηθούν, να αγοράσουν τα φάρμακά τους, ένα πιάτο ζεστό φαγητό, που έγιναν ζητιάνοι της αγάπης, που έχασαν την δουλειά και την αξιοπρέπεια τους , που διάλυσε η οικογένεια τους, που δεν έχουν ρεύμα και νερό, που βλέπουν τους άλλους να ζούνε στην χλιδή και εκείνοι δεν έχουν να δώσουν γάλα στα παιδιά τους, που ξενιτεύτηκαν, που σπουδάζουν δίχως δικαίωμα στο όνειρο , που τους στέρησαν εκείνα που με τον μόχθο τους κοπίασαν, που του στέρησαν τους ήρωες, που τους έκαναν να αισθάνονται ξένοι στον τόπο τους, που τους στέρησαν την εθνική υπερηφάνεια. 

Σε όλους εμάς που οι άλλοι αποφάσισαν για εμάς φυσικά χωρίς εμάς. Η φετινή γιορτή είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Τείνει να μην είναι ανάμνηση επετείου αλλά βίωμα των γεγονότων της εισβολής και της κατοχής σε πραγματικό χρόνο. 

ΟΧΙ στην λήθη. ΟΧΙ στην διχόνοια. ΟΧΙ στην μιζέρια. ΟΧΙ στην αυτοκτονία. ΟΧΙ στην απραξία. ΟΧΙ στην βία. ΟΧΙ στην απόγνωση. ΟΧΙ στην ολίσθηση της κοινωνίας. ΟΧΙ στην ενεργεία. ΟΧΙ στην αποψίλωση των ιερών και τον οσίων της πατρίδας. ΟΧΙ στα ψέματα. ΟΧΙ στους κατακτητές. Για την πίστη του Χριστού την αγία της πατρίδος την ελευθερία και του μέλλοντος των παιδιών μας.

πρεσβ.Εμμανουήλ. Εμμ. Γεωργακάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: