ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τρίτη, Οκτωβρίου 07, 2014

ΟΡΘΟΚΑΨΙΜΟ / ΟΡΘΟΚΑΜΕΝΟΣ


----------------------------------------------
Και ξαφνικά καταλαβαίνεις πως "κάτι λείπει" . Πως κάτι δεν έκανες σωστά, πως "πήραμε την ζωή μας λάθος" κτλ κτλ. Και αρχιζεις να Εκκλησιάζεσαι, να κοινωνείς, να παρακολουθείς ομιλίες. ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΕΣΑΙ. Είναι ένας νέος κόσμος. Με νέους κανόνες. Με Αγίους . Με Θαύματα. Με αποκαλύψεις. Και πάνω στον ενθουσιασμό σου ...διαβάζεις και ενημερώνεσαι και μαθαίνεις και ολο περισσότερα. Και νομίζεις πως ξέρεις. Και ξεκινάς να πρήζεις το περιβάλλον σου (που βλέπει με περιέργεια την μεταμόρφωση σου αυτή...) και να ελέγχεις τα πάντα με την νέα γνώση που (νομίζεις πως) απόκτησες. Και βγάζεις πολυεπίπεδα συμπεράσματα. Και κρίνεις ανθρώπους και καταστάσεις. Και (νομίζεις πως) διακρίνεις τι είναι καλό και κακό.
Οπότε ο καιρός και τα χρόνια περνάνε και φτάνεις σε μία κατάσταση...που πάλι κάτι σου λείπει..; Αλλά τι; Είσαι πλέον ενεργό μέλος της Εκκλησίας! Τι και αν έχεις σχεδόν τα ίδια πάθη μέσα σου που είχες και πριν; Τώρα κοινωνείς και Εκκλησιάζεσαι και συμβουλεύεις και κόσμο ώστε να τον φέρεις στον σωστό δρόμο (ακόμα και αν δεν σου ζητήσει κανένας...) . Και συνεχίζει κάτι να λείπει, να μην πάει καλά... και συνεχίζεις να διαβάζεις να Εκκλησιάζεσαι περισσότερο αλλά το κενό να μην γεμίζει όσο και αν ξέρεις απ'εξω την προφητεία του τάδε Γέροντα, εσύ νοιωθεις ακόμα να μην έχεις γεμίσει.
Οπότε:
α) ΟΡΘΟΚΑΨΙΜΟ: Ισως να το ρίξεις στον φαρισαϊσμό/ζηλωτισμό: τι πράγματα είναι αυτά που συμβαίνουν στην Εκκλησία; Γιατί ο τάδε δεν ακολουθεί τον κανόνα 34 παραγραφο 17 υποπαράγραφο 5; Γιατί ο τάδε ιεράρχης είναι αμαρτωλός; Πως είναι τα πράγματα σε αυτή την ενορία; Γιατί δεν εφαρμόζουν τα μοναστήρια το τυπικό; Γιατί δεν είναι οι Χριστιανοί περισσότερο Θερμοί!;! Είναι καιρός να ανασηκώσεις τα μανίκια σου και να βοηθήσεις στην ανόρθωση. Τέτοιους (νομίζεις) πως χρειάζεται η Εκκλησία: ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ . Και αρχίζεις την Χριστιανική σου τζιχάντ και οποιον πάρει ο χάρος (κυριολεκτικά)
β) ΟΡΘΟΚΑΜΕΝΟΣ : Ισως απλά χάσεις την πίστη σου. Και τι σε βοήθησαν ολα αυτά που διάβασες; άχρηστα είναι! Κουράστηκες να διαβάζεις, Κουράστηκες να προσπαθείς να τα λες και να μην σε ακούει κανένας. Αφου λοιπόν τόσο τα μελέτησες και δεν έπιασαν αρα είναι αχρηστες θεωρίες και αρκετά έχασες τον χρόνο σου...μπορεί βέβαια να μην παραδεχτείς πως έχασες την πίστη σου και να συνεχίσεις -τυπικά- να έχεις Εκκλησιαστική ζωή. Ομως είναι κενή πλέον η σχέση σου απλά γιατί δεν αντέχεις να παραδεχτείς πως δεν σε γεμίζει πια.
γ) Ισως απελπιστείς απο τον εαυτό σου. Και τι σε βοήθησαν ολα αυτά που δάβασες; Αφού δεν εφάρμοσες ΤΙΠΟΤΑ. Κενό γράμμα εμειναν. Σαν να αποθήκευες φωτοτυπίες πολύτιμων λίθων. Σαν να ετρωγες γύψινο ομοιωμα φαγητού. Καταλαβαίνεις πως για μία ακόμα φορά εκανες το κοσμικό σου θέλημα, αλλά με επικάλυψη Χριστιανική. Πως δεν θυσίασες τίποτα, δεν πόνεσες για τίποτα δεν ενδιαφέρθηκες πραγματικά για τίποτα εκτός απο τον εαυτό σου. Δεν θέλησες. Αντίθετα διέστρεψες την αλήθεια που βρήκες για να την φέρεις στα μέτρα σου. Αποκαλούσες οσους δεν εκκλησιαζόντουσαν τακτικά "κοσμικούς" (αφού εσύ νομιζες τον εαυτό σου πνευματικό) ενώ στην πραγματικότητα εσύ μετέτρεψες πνευματικές διδασκαλίες σε σουπερμάρκετ αγιοσύνης.
Στην τελευταία περίπτωση ο πόνος απο την συνειδητοποίηση είναι μεγάλος. Σε αυτόν τον Πόνο όμως μέσα, κρύβεται η Χαρά του Χριστού και εκεί ξεκινάει -επιτέλους- η Χριστιανική ζωή. Μέχρι τότε κοροϊδευες τον εαυτό σου και τον Κύριο, αλλά κυρίως τον εαυτό σου. Τώρα που έπιασες πάτο, μονο τώρα υπάρχει περίπτωση να μπορέσεις να ξεκινήσεις την πνευματική σου πορεία. Οταν καταλάβεις πως δεν σηκώνεις το βάρος του κόσμου εσύ στα χέρια σου και οτι άλλος είναι ο Πατέρας μας, τότε ξεκινά η χαρά.
Σε πολλούς ανθρώπους αυτή η πορεία μέχρι την ευλογημένη απελπισία μπορεί να πάρει μια ζωή. Και είναι μόνο η αρχή.
Α.Δ.

1 σχόλιο:

Avaki είπε...

Δεν ξερω ποιος εγραψε το κειμενο παντως ειναι εξαιρετικο.Με ντροπη και αυτοσαρκασμο βρηκα σημεια που με αφορουν.Ας ελπισω ο Θεος να με προφυλαξει απο τετοιες "λακκουβες".