ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Παρασκευή, Νοεμβρίου 02, 2018

Δεν γίνεται να πιστεύεις στον Θεό και να 'σαι νορμάλ-Άγιος Γαβριήλ ο σαλός για τον Χριστό


Μια μέρα, ο Όσιος Γαβριήλ της Γεωργίας -που γιορτάζει σήμερα- ανέβηκε σ' ένα κτήριο στην Τυφλίδα που κρεμότανε από 'κει μια τεράστια αφίσα του Λένιν. Πήρε ένα μπιτόνι βενζίνη, της έβαλε φωτιά και την έκαψε, βλέποντας τον λαό του να προσκυνά τους ηγέτες σα να 'ναι αυτοκράτορες, σα να χρημάτισαν θεοί πάνω στη γη. Σίγουρα, στα σοβιετικά καθεστώτα καλλιεργήθηκε μια 'θρησκευτική' σχεδόν λαγνεία στα πρόσωπα των ηγετών, στο μεταφυσικό κενό που άφησεν η οργανωμένη αθεΐα.
Όταν λοιπόν ο γέροντας έκαψε την τεράστια αφίσα του Λένιν, οι άλλοι, που το παίζανε σοφοί και δεν άφηναν τον κόσμο να πιστεύει στον Θεό, τον συλλάβανε λέγοντας πως τάχα είν' τρελός, πως δεν είν' καλά στα λογικά του. Οι ίδιοι είχανε συμβιβαστεί τόσο που τους ήταν αδιανόητο κάποιος με τέτοιο τρόπο, ενώπιον πάντων, το καθεστώς τους να προσβάλει. Τόσο τυφλώνει τα μάτια των ανθρώπων η εξουσία...
Πιάσανε τον γέρο- Γαβριήλ κι αφού τον σαπίσανε στο ξύλο -έσπασε 17 πλευρά- τον κλείσανε στο ψυχιατρείο σα να ναι για τον κόσμο επικίνδυνος, επικατάρατος για την κοινωνική γαλήνη. Εκεί, οι γιατροί έβγαλαν γνωμάτευση ότι είναι τρέλος τάχα γιατί στον Θεό πιστεύει καθώς πίσω απ' όλα τα πράγματα, ο τρελοκαλόγερος, ψάχνει την ελπίδα.
Έζησε πολλά ο Άγιος, προφήτεψε άλλα τόσα και νουθέτησε ξυπνώντας κόσμο και ντουνιά, ο κουρελιάρης που αφύπνισε ένα έθνος ολόκληρο... Κοιμήθηκε το '95 κι άφησε την αγία του 'τρέλα' σε 'μας, ένδειξη και σημάδι ότι η Αγάπη του Θεού μπορεί να μας τρελάνει. Να μας μεθύσει όπως τους Αποστόλους άλλοτε την ημέρα της Πεντηκοστής.
Δεν γίνεται να πιστεύεις στον Θεό και να 'σαι νορμάλ. Μεθύσι το Πνεύμα το Άγιο. Κι όποιος αντέχει, αντέχει. Χριστιανός και συμβιβασμένος είν' αδύνατο ποτέ στ' αλήθεια να υπάρξει. Κι ο Όσιος Γαβριήλ ήταν ασυμβίβαστος, μακάρι να γίνουμε κι εμείς.

π.Ιάσων Κεσέν

Δεν υπάρχουν σχόλια: