ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Δευτέρα, Νοεμβρίου 15, 2021

Καλό Σαραντάμερο


Σήμερα ξεκινά και πάλι η νηστεία των Χριστουγέννων. Όπως κάθε φορά τονίζουμε εδώ 'με το σώμα μας σωζόμαστε και με το σώμα μας καταδικαζόμαστε. Με το σώμα αγιάζουμε,με το σώμα αμαρτάνουμε'.


Η νηστεία από τις τροφές παραμένει πάντα πνευματική και πραγματική νηστεία και όχι τύπος και τυπολατρεία. Είναι ένα ισχυρό όπλο στην καθυπόταξη των παθών και ενισχύει την φιλοσοφία της στέρησης και της ταπείνωσης,της πείνας για κατι ανώτερο. Επίσης εξασφαλίζει περισσότερα υλικά αγαθά , τα οποία στερούμαστε για να τα μοιραστούμε με τους άλλους.Αυτά φρονούμε οι ορθόδοξοι. Η θεώρηση της σωτηρίας χωρίς την σωματική νηστεία και άσκηση συνιστά εικονομαχική και μονοφυσιτική πλάνη.

Τα έργα,η ελεημοσύνη,η πραότητα,η προσευχή,η συμφιλίωση,η αποχή από κάθε τί βλαβερό, η συγχώρεση,η εγκράτεια , η άσκηση στις αρετές δεν αποτελούν νηστεία από μόνα τους , όπως κακώς λέγεται, αλλά δίνουν την αληθή ο υ σ ί α στην σωματική νηστεία, η οποία δεν στέκεται χωρίς τα παραπάνω.

Ο άνθρωπος λοιπόν είναι ένας άρρηκτος ψυχοσωματικός δεσμός. Και αυτό το μυστηριο τιμάμε και πανηγυρίζουμε στην ορθόδοξη Εκκλησία.

Επίσης οι νηστείες αυτές δεν είναι έκτακτες, ατομικές ή κατ επιλογήν αλλά εκκλησιαστικές νηστείες. Αφορούν δηλαδή το Σώμα της Εκκλησιας. Είναι κοινή πορεία και προετοιμασία γιατί καταλήγουν σε κοινό εορτασμό και κοινή εορτή. Επίσης δηλώνεται με αυτό τον τρόπο ότι είμαστε όλοι Ένα και δεν πορεύεται ο καθένας όπως θέλει. Δεν θρησκευόμαστε δηλαδή,δεν κάνουμε επιλογές και ατομικά πνευματικά πειράματα αλλά είμαστε σε Εκκλησια. Σε κοινό δεσμό.Το να κάνω καλά έργα χωρίς να εγκρατεύομαι δεν μου προσφέρει κάτι, από την στιγμή μάλιστα που διαλέγω έναν 'ατομικό δρόμο νηστείας' και δηλώνω έτσι ότι υπηρετώ το δικό μου θέλημα.

Διάλογοι για ασθενείς,κοπιώντες κλπ είναι περιττοί μια και η εκκλησιαστική εμπειρία έχει προνοήσει από αιώνες για αυτές τις περιπτώσεις και οι απαντήσεις είναι αυτονόητες και γνωστές. Τα πολλά λόγια και οι επαναλήψεις ανοίγουν θέματα.

Καλή δύναμη!Συγχωρείστε και ο Θεός να μας συγχωρεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: