ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Σάββατο, Δεκεμβρίου 06, 2008

Tα Χριστούγεννα του κόσμου και τα Χριστούγεννα της Εκκλησίας


Πρώτη καταχώρηση συν θεώ αγίω , πρώτο και των εορτών πλησίασμα.

Ηδη με την πρωτη Κυριακη του Δεκεμβρη εχουμε εισοδευσει στην προπαρασκευαστικη περιοδο της εορτης των Χριστουγενων.

Ηδη προ δεκαπεντε περιπου ημερες αρχισε η λεγομαενη σαρακοστη των Χριστουγεννων.

Πριν από το μεγαλο θαυμα η Εκκλησια μας ζητα να καθαρισουμε τον εαυτο μας ψυχη τε και σωματι για να φθασουμε οσο δυνατον κατά το ανθρωπινο αγνοι και προετοιμασμενοι στη μεγαλη και κυριωνυμο ημερα. Ηδη επισης εορτασαμε την εισοδο της Παρθενου στο ναο ώστε να προετοιμαστει από την παιδικη ηλικια για να γινει μητερα δοχειο και σκευος του Αχωρητου και παναγιου Θεου. Μαζι της μπηκαμε και εμεις στα Αγια των Αγιων. Τα ματια μας είναι στραμμενα προς την Βηθλεεμ. Οι ψυχες μας οδοιπορουν με τους Μαγους κατω από τον Αστερα της πιστεως. Τα χερια μας εκτεινονται προς τους ουρανους οπου σε λιγο αγγελικες δυναμεις θα προσφερουν στον νεογεννητο Μεσσια το δοξα εν υψιστοις. Ποιμαινουμε τον εαυτο μας με εγκρατεια με προσευχη με αυτοσυγκρατηση για να υποδεκτουμε τον μεγαλο ποιμενα. Ο χορος των προφητων και των δικαιων αγαλλεται μαζι μας

Διοτι προκειται να λαμψει επι γης το ποθουμενο ολων των γενεων. Μπορουμε από τωρα με χαρα και ταπεινωση να βοουμε: « Ευλογημενος ο Ερχομενος εν ονοματι Κυριου».

«Μητροπολη των εορτων» ονομαζει ο Ιερος Χρυσοστομος την εορτη των Χριστουγεννων. Και δικαια διοτι είναι απαρχη της σωτηριας μας. Ο Χριστος σαρκωνεται και γινεται ανθρωπος με τροπο υπερφυσικο δηλ εκ πνευματος αγιου αλλα και φυσικο από μια γυναικα την Θεοτοκο Μαρια. Ο Θεος μπαινει δυναμικα στην ιστορια των ανθρωπων στον χρονο μας στο χωρο μας για να ανατρεψει την ιστορια των ανθρωπων. Ο Θεος γινεται ανθρωπος για να γινει ο ανθρωπος θεος μας

λενε οι πατερες. Ο Θεός έρχεται ως φως πνευματικό για να διαλύσει το σκοτάδι της αμαρτίας και ως ζωή για να μας λυτρώσει από τον πραγματικό θανατο, τον θάνατο της ψυχής μας. Ο Θεός ανάμεσα μας. Θαυμα θαυμάτων!

Κοντά βεβαία στα Χριστούγεννα της πιστής, στα Χριστούγεννα της εκκλησίας προετοιμάζεται και ο κόσμος για να γιορτάσει τα δικά του Χριστούγεννα τα Χριστούγεννα του εμπορίου. Τη μεγάλη γιορτή των καταναλωτών τα Χριστούγεννα του κόσμου. Αν ρίξουμε μια ματιά δίπλα μας θα διαπιστώσουμε πως ήδη τα καταστήματα και τα σπίτια εχουν προετοιμαστεί καταλληλα για την μεγάλη εορτή. Όχι πνευματικά οχι ουσιαστικά αλλά με πρόσκαιρα και κοσμικά στολίδια. Όλοι μας, μηδενος εξαιρουμένου πλην ελαχίστων ίσως, μπαίνουμε στον πειρασμό και την διαδικασία της φτηνής της συναισθηματικής της υλικής αντιμετώπισης της εορτής. Ο κοσμικός άνθρωπος δηλ ο άνθρωπος που δεν έχει έντονο εκκλησιαστικό βίωμα εντυπωσιάζεται και θαμπώνεται από το παιχνίδι του καταναλωτισμού και των ανουσίων διασκεδάσεων.

Ο κοσμικός άνθρωπος προετοιμάζει τον εαυτό του να δεκτεί ποταπές και εύκολες συγκινήσεις που για λίγες μέρες θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του και έπειτα θα σβήσουν μαζί με τα λαμπιόνια του δέντρου. Ο κοσμικός άνθρωπος άγχεται και αγωνιά ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της φετινής μόδας στον ψεύτικο εορτασμό της επιφάνειας να μην υστερήσει από τους άλλους από τα συνηθισμένα και μένει τέλος χωρίς χαρά χωρίς αληθινή χαρά χωρίς δηλαδή να γευτεί την πνευματική ηδονή που προσφέρουν αυτές οι μέρες. Η Εκκλησία βεβαία δεν μας ζητεί να ζήσουμε ως κοσμοκαλόγεροι εκτός κόσμου αλλά μας τονίζει να αποφεύγουμε να γινόμαστε δούλοι στον κόσμο. Η ουσία αδελφοί μου είναι αλλού. Αν σας φαίνονται υπερβολικά

Όλα αυτά σκεφτείτε πως αμέσως μετά τις εορτές σχεδόν όλοι μας νιώθουμε ένα μεγάλο κενό. Δεν ικανοποιηθήκαμε δεν νιώθουμε πληρότητα δεν ζούμε στο φως που φέρνει η γέννηση του Χριστού στον κόσμο. Πόσοι από μας νηστεύουν; Πόσοι από μας εγκρατεύονται; Πόσους συγκινεί ένας χριστουγεννιάτικος ύμνος που γράφτηκε με το φωτισμό του αγίου πνεύματος από τους φωστήρες της εκκλησιάς περισσότερο από ένα στολισμένο και κατάφωτο δέντρο. Ιδού αδελφοί μου! Αυτοί που ζουν εκκλησιαστικά ασκούνται στην πραγματική χαρά στην πραγματική αγαλλίαση. Μέσα τους σιγά σιγά γενναται και μεγαλώνει η χαρά του Χριστού και αυτή τη χαρά κάνεις δεν μπορεί να μας την αφαιρέσει. ΚΑΝΕΙΣ!

Όταν τα φωτά σβήσουν και τα στολίδια κρυφτούν και η κατάθλιψη κυριέψει τις ανθρώπινες ψυχές και το σκοτάδι της παγωνιάς πληγώσει τις καρδιές μας ας ρίξουμε μια μάτια και στα πρόσωπα των αληθινών χριστιανών. Αυτών που αγωνιστήκαν με προσευχή ελεημοσύνη νηστεία.Αυτών που τράφηκαν αξίως με την Θεια Κοινωνία αυτών που μέσα στις ψυχές τους γεννήθηκε ο Χριστός και θα δούμε πως τα πρόσωπα τους λάμπουν . Λάμπουν από φως ιλαρόν άγιας δόξης. Και δεν πρόκειται για χριστουγεννιάτικα γλυκερά παραμύθια και όμορφα λογάκια όλα τούτα αλλά για μια ζωντανή πραγματικότητα για την αλήθεια του Χριστού Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ!

Αδελφοί μου, το τι προτείνει η Εκκλησία είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο. Μας ζητά να παραμείνουμε κοντά στο ναό τα μυστήρια τις εορτές αυτήν την περίοδο. Μας ζητά να πολλαπλασιάσουμε την άσκηση τη νηστεία τα έργα αγάπης πάνω από όλα την αγάπη προς αλλήλους! Μας ζητά να βιώσουμε τις εορτές ως παιδιά του Θεοί και όχι σαν παιδιά του κόσμοι. Άλλα θα πει κάποιες μόνο στις εορτές προτείνεται κατι τετοιο από την εκκλησία; Όχι μόνο στις εορτές βέβαια. Άλλα παντα μα παντα οι εορτές είναι μια μεγάλη ευκαιρια για να μας φερει προ των ευθυνών μας ως χριστιανούς και ως ανθρώπους. Κοντά στην εξομολογήση και την θεια κοινωνία. Είναι μια ευκαιρία να ζυγίασουμε την πίστη μας πρώτα και επειτα την ανθρωπια μας.

Ειθε αδελφοι μου να βάλλουμε όλοι αρχή μετανοίας για να εορτασουμε χριστιανικά τις εορτές. Και τότε η χαρά του Χριστού θα μείνει για παντα μέσα μας. ΑΜΗΝ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: