ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Πέμπτη, Μαΐου 03, 2018

Καταναγκαστική χαρά


Και στην εκκλησία ασκείται μια πολιτική ορθότητα και έχει να κάνει με μια καταναγκαστική χαρά και ευτυχία.Ένας χριστιανός λαμβανει σφραγίδα και ταυτότητα νομιμότητας μόνον όταν δηλωνει και φαίνεται ευτυχής και μόνιμα χαρούμενος.Είναι μια νέα τάση,ενα φωτεινό κλουβί υπνωσης και αιχμαλωσίας που μας αποτρέπει να βλέπουμε προς το περιβάλλον σκότος.Όταν τόσοι δυστυχεις κολασμένοι του βίου γύρω μας στενάζουν και κρίνονται γι αυτό απελπισμένοι και δια ταυτα αμαρτωλοί.Καταφέρνουμε να τους αγνοούμε για να μην χασουμε την εξωτερική γαλήνη η οποια μσς προσδιορίζει ως αξιέπαινους δραπέτες του πόνου.
Η αληθινή χαρά,η βουβή,η συγκλονιστική,αυτή που δεν μπορεί να αντιγραφεί και να αντιποιηθεί, αλλά ούτε και να κρυφτεί στο τέλος,έρχεται από μεσα. Έρχεται μετά από τον μεγάλο πόνο,την μεγάλη συντριβή και γιατί όχι την οικείωση όλου του παγκόσμιου πόνου. Όλοι οι άγιοι πέρασαν από το στάδιο του πενθους,του μαρτυρίου,της εκούσιας θλιψης.Πολλοι επωμιστηκαν όχι μόνο σωματικές αλλά και ψυχικές ασθένειες,όπως η σαλότητα και η κατάθλιψη.

Στην Γεθσημανή ο Χριστός επωμίστηκε όλο τον πόνο,την ασθενεια,τον φόβο του κόσμου και όταν σηκώθηκε από αυτήν την εξιλαστήρια θυσιαστική προσευχή είχε εξαγιάσει την θλίψη του μαρτυρίου και την είχε ποιησει πηγή μυστικής χαράς.Γεθσημανή σημαίνει ελαιοτριβείο. Αν η ανθρώπινη ψυχή δεν συνθλιβεί σαν την ελιά δεν θα παράξει έλαιον αγαλλιάσεως. 

Ολα τα άλλα είναι ψεύτικα και επιτηδευμένα.Ηθοποιία.Ναρκωτικά πνευματικής φυσης.Μαθηματικά οδηγουν στην απελπισία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: