ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Σάββατο, Μαρτίου 01, 2014

Ο ευαγγελιστής Μάρτιος
Εισοδεύσαμε συν Θεώ αγίω στον αμφίθυμο και ευαγγελιστή μήνα Μάρτιο.

Στον μήνα πού κατά την αρχαία παράδοση είναι ο μήνας της Δημιουργίας του κόσμου, στον καιρό της Γένεσης και της Αναδημιουργίας. 

Στον μήνα του κτιστού έαρος και στον προπομπό της αιωνίας Άνοιξης του Πάσχα. 

Στον πενθηφόρο και πανηγυρικό. Στον κατανυκτικό και αναστάσιμο.Στον θρηνητικό και ελπιδοφόρο.Στον ζωηφόρο και δημιουργικό!

Στον πολεμικό μήνα του αρχαίου Άρη( Mars) όπου ζωνόμαστε την πανοπλία της σαρακοστινής μάχης.

Στον μήνα εκείνο πού λαμπρύνεται από τους θείους Χαιρετισμούς προς την Μάνα της Γλυκειάς Άνοιξης. Στον Μήνα του Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε , της Υπερμάχου Στρατηγού, των θεομητορικών μεγαλείων. Στον μήνα όπου απεστάλη ο Γαβριήλ, το προσταχθέν μυστικώς λαβών εν γνώσει και του μυστηρίου το βάθει καταπληττόμενος και τον οποίον επιθύμησαν να δούν οι δίκαιοι και οι προφήτες . 

Στον μήνα κατά τον οποίον γεννήθηκε το φως και ο Αδάμ άνοιξε για πρώτη φορά τα μάτια του στον κόσμο του Πλάστη του.Στον μήνα πού η εξόριστη Εύα έλαβε άγγελμα σωτηρίας.

Στον μήνα τον οποίο επάγη ο Σταυρός στον Γολγοθά και άνθισε η ζωή από το ζωοδόχο μνήμα. 

Τον μήνα της αγίας Ευδοκίας, του αγίου Νικολάου Πλανά,του αγίου Κόνωνα, των τεσσαράκοντα μεγαλομαρτύρων, των πατέρων Σωφρονίου, Συμεών και του Σιναΐτη Ιωάννη.

Τον μήνα πού αναθάλλει η ζωή από το μηδέν εις πείσμα του ζοφερού θανάτου. 

Τον διδακτικό της μυστικής ανάστασης. Τον προκλητικό της καρδιακής ανθηφορίας. Τον χαρμολυπικό και μέγα της θαυμαστής ισημερίας.

Τον μήνα πού ευλόγησε ο Θεός.Τον ευαγγελιστή και ωραίο Μάρτιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: