ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Κυριακή, Μαρτίου 09, 2014

Φίλη Ορθοδοξία!





H ορθοδοξία δεν είναι κυρίως δόγμα ή ομολογία ή μια ακόμα εκκλησία ή ένα κλαμπ ή μια θρησκεία του κόσμου.Αλλά είναι η αποκάλυψη Αυτου του Ιδίου του Εσαρκωμένου Θεού στον κόσμο. 

Ιησούς Χριστός εστί η ορθοδοξία.Ορθόδοξος άνθρωπος είναι ο κατά Χριστόν άνθρωπος, ορθοδοξία είναι η ζωή εν Χριστώ και κατά Χριστόν.

Αυτό είναι το άθλημα της καθ΄ημέραν.

Για αυτό η μεγαλύτερη πλάνη δεν είναι μια θρησκεία του κόσμου ή μια αίρεση .

Εχθρός δεν είναι οι διώκτες. Μεγαλύτερος εχθρός είναι ο ουμανισμός. Η θρησκεία του κόσμου. Ο άνθρωπος του κόσμου. Ο άνθρωπος θεός. Ο διαρκής αντίχριστος.

Δεν είμαι από τους ανθρώπους πού κρύβουν την υπερηφάνεια τους για την ορθοδοξία, εν ονόματι της ανοχής ή της πιθανότητας να χαρακτηριστούν αλαζόνες και ζηλωτές. Τα ψευδοανεκτικά συνθήματα της νέας εποχής δεν έχουν εφαρμογή και νόημα στην αποκάλυψη της πίστης μας. Γιατί λατρεύουμε πρόσωπο Συγκεκριμένο  και όχι ακόμα ένα είδωλο του αφηρημένου Θεού.

Είμαι υπερήφανος για την ορθοδοξία. Το θεωρώ ευλογία και αισθάνομαι την ανάγκη να το διαδηλώνω.

 Φυσικά δεν είμαι υπερήφανος για τις δικές μου πράξεις ή για την δική μου προβληματική ορθοδοξία, αλλά επειδή είμαι μέλος αυτής της ορθόδοξης Εκκλησίας, μόνο επειδή υπάρχει η Ορθοδοξία και η δυνατότητα να μετέχω σε Αυτήν.

Είναι μια ευθύνη και ένα προνόμιο και το δηλώνω χωρίς συστολή και φανατισμό. Στις μέρες μας άλλος έχει καμάρι τις αμαρτίες του, άλλος τα επιτεύγματα του και το πιο τραγικό άλλοι καμαρώνουν επειδή αχνίζει το μαχαίρι τους από αίμα «απίστων».

Εγώ δεν δύναμαι καυχάσθαι παρά για αυτόν τον Σταυρό του Χριστού. 

Είναι προνόμιο-το επαναλαμβάνω- να διαδηλώνεις την πίστη σου και να είσαι βαπτισμένος σε αυτήν εδώ την ορθόδοξη Εκκλησία. Μέλος από Σώμα Χριστού, Θεού ζώντος. 

Ας κρατήσουμε αυτή την συνείδηση χωρίς αρρωστημένη υπεροχή . Απλά με αγνή και αδιαπραγμάτευτη ευγνωμοσύνη!

2 σχόλια:

yannidakis είπε...

μακάρι να είχαμε όλοι το θάρρος ή τουλάχιστον τις αφορμές να διαδηλώνουμε τόσο περήφανα την πίστη μας.

Ίσως έχουμε το θάρρος ή και τις αφορμές και απλά δεν είμαστε τόσο ζεστοί με την πίστη μας.

Κι όμως... ο Θεός παραμένει εδώ και μας περιμένει συνεχώς.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Χρόνια πολλά και καλά!