ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Δευτέρα, Απριλίου 21, 2014

ΘΑΡΣΕΙΤΕ ΕΓΩ ΝΕΝΙΚΗΚΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ!Δεν πρέπει να μας σκανδαλίζει και να μας στενοχωρεί αν κάποιος δεν πιστεύει στην Ανάσταση.

Ο ίδιος ο Χριστός δεν εκβίασε την πίστη κανενός και δεν αποκαλύφθηκε μετά την Ανάσταση σε όλους αλλα στους αγαπημένους. Θέλουμε μεν το φως της Ανάστασης να γεμίσει όλους με πασχάλια πίστη και χαρά μα δεν πρέπει από κανέναν να έχουμε απαιτήσεις. Ακόμα και οι υβριστές και οι συκοφάντες της Ανάστασης είναι αρχαίο φαινόμενο. Πριν καν κλείσει μία μέρα στον Τάφο, απαίτησαν οι Φαρισαίοι φρουρά "για να μην κλέψουν οι μαθητές το σώμα και πούν ότι αναστήθηκε". Εξύφαναν ολόκληρη μηχανουργία πριν ακόμα ακουστεί το αναστάσιμο κήρυγμα.
Σε αυτήν την εποχή και σε κάθε εποχή, ορισμένοι άνθρωποι είτε χωρίς να ξέρουν τί κάνουν, διατηρώντας μια καλή έρευνα , είτε ταμπουρωμένοι πίσω από τυρρανικές σιγουριές ασφαλείας θα περπατούν στα τυφλά και θα ψηλαφούν εικόνες μιας αλήθειας πού τους ικανοποιεί μέσα στο πηχτό σκοτάδι. Είναι το δράμα της ανθρώπινης ψυχής πού πάντα θα οδυνάται και θα στενάζει και κάποτε θα καταριέται και τον Θεό γιατί υπάρχει ως υπάρχει. Εμείς ως χριστιανοί πρέπει να παρακαλάμε να λάμψει το αναστάσιμο φως και στον πιό σκληρό Άδη και να μην μισούμε κανέναν.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης για το πώς δεν πρέπει να μισούμε κανέναν αρνητή της ανάστασης.
Το να μην πιστεύεις στην Ανάσταση, στον Χριστό, στο άγιο Φως, είναι δικαίωμα σου και ευθύνη σου.
Το να χλευάζεις και να πολεμάς όμως κάτι, οφείλω να πώ, πώς σε παρουσιάζει εμπαθή και ευρισκόμενο σε κάποια μειονεξία. Κάτι σου λείπει, κάτι σε βασανίζει, μια αναπηρία σε ορίζει ολόκληρο και σε κάνει έξαλλο.
Όποιος θεωρεί τον εαυτό του καλύτερα πληροφορημένο, ανώτερο, σοφότερο από τους άλλους σε θέματα πού απτονται προσωπικής και σεβαστής πίστης , σε κάτι μειονεκτεί οπωσδήποτε. Και αυτό το κάτι τον καθιστά έξαλλο και τον αναγκάζει να χρησιμοποιεί ως άμυνα και πολεμική την υπεροχή, την συκοφαντία, το μίσος, το πνεύμα του φωταδισμού. Είναι άβυσσος ο άνθρωπος και τάλαινα η ανθρωπότητα. Τέτοιοι άνθρωποι δεν παραλάσσουν από πολλούς αφελείς χριστιανούς πού καταριούνται τους αντιχριστιανούς. Υπάρχει κάτι κοινό σε όλους τους φανατικούς και αυτό είναι η ανασφάλεια, η μειονεξία πού είπαμε, και η αφόρητη τυρρανία τους. Ουσιαστικά, αυτοί οι άνθρωποι δεν ανήκουν στην σφαίρα της οργής μα της μεγάλης θλίψης.

Τέλος, ας σταθούμε ευγνώμονες απέναντι σε κάθε εχθρό. Τέτοιοι άνθρωποι κρατάνε ζωντανή την ανάγκη και την επικαιρότητα του Ευαγγελίου και κρίνουν την δική μας πιστότητα. Όσο πληθαίνουν οι φωνές πού μας θέλουν στον σταυρό αποδεικνύεται πώς ο Θεός δεν μας εγκατέλειψε αλλά ζει μέσα μας. Αυτή η αντίφαση ειναι πολύ σημαντική. Όταν εμείς ολιγωρούμε και συμβιβαζόμαστε ο κόσμος δεν μας παλεύει γιατί γινόμαστε δικοί του.

Το φως του Χριστού ας σπάσει κάθε βαριά και τυρρανική ταφόπλακα. Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός.
Μακάρι όλοι στο τραπέζι της Βασιλείας Του κάποια μέρα ανέσπερη. Αγκαλιαστείτε εχθροί και φίλοι.


Χριστιανοί χιλιάδες και μυριάδες, ορθόδοξοι ή παρατηρητές, με χαρά και πόνο και αμφιβολία και σιγουριά και αναστάσιμοι και σταυρώσιμοι και με κάτι συγκεκριμμένο και με κάτι αδιόρατο στις ψυχές τους, ΚΑΤΕΚΛΥΣΑΝ τους Ναούς της Ορθοδοξίας, για να αποτίσουν την μεγάλη τιμή ή να εναποθέσουν τον μεγάλο πόνο στον Εσταυρωμένο, Κηδευόμενο και Αναστημένο Θεό.

Ο Χριστός Νίκησε σημαίνει η Εκκλησία νίκησε, ο Άνθρωπος Νίκησε. Ο Θάνατος στα τσακίδια.

Και σεις μιλάτε ακόμα για τον Δήμου και το σκ@@σύναφο του; Ποιός είναι ο Δήμου και ο κάθε Δήμου; Μια σταγόνα στον ωκεανό της ανθρωπότητας πού δεν μπορεί να λογιστεί ΟΥΤΕ ΣΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΗΛΙΔΑ ΡΥΠΟΥ στον ΩΚΕΑΝΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ! Εγω δεν θυμώνω με αυτούς τους ανόητους δυστυχισμένους, αλλά με εσάς πού κατέχετε την αλήθεια και την αγάπη και πάλι ταλανίζεστε και μισείτε. Δεν μπορείτε να μισείτε τους νεκρούς και τους αρρώστους.Αυτοί έχουν τον Κρίνοντα αυτούς.

Έχετε θάρρος! Σκληρόν προς τα κέντρα λακτίζειν. Εμείς είμαστε στο ΑΛΛΟΥ. Όποιος θέλει να ζεί στον βόθρο του Αδη ακόμα, ελεύθερα ας το κάνει.

Εμείς περάσαμε στην άλλη όχθη! Φάνηκε πού κλίνει του Ανθρώπου η καρδιά! Ο Άνθρωπος νίκησε! Το βασίλειο των φαντασμάτων ας θρηνεί τα τραύματα του.

Ο καθένας όπου αρέσκεται! Μην θλίβεστε και μην σκανδαλίζεστε φίλοι!
Ακούσαμε τόσα και τόσα την Μεγάλη Εβδομάδα. Ας τα βάλουμε στην καρδιά μας:

"Αφετε τους νεκρούς θάψαι τους εαυτών νεκρούς..."

"Ει ο κόσμος μισεί υμάς γινώσκετε ότι πρώτον Εμέ μεμίσηκε, ότι εκ του κόσμου τούτου ουκ έστε
διά τούτο μισεί υμάς ο κόσμος..."

"έρχεται ώρα και νυν εστίν, ότε πας ο αποκτείνων υμάς δόξη λατρείαν προσφέρειν τω Θεώ..."

" και έσεσθε μισούμενοι υπό πάντων διά το όνομα μου"

"όμως θαρσείτε ΕΓΩ νενίκηκα τον κόσμον!"

Έχοντας λοιπόν τέτοια παρακαταθήκη δεν πρέπει να μισούμε, να επαναστατούμε να σκανδαλιζόμαστε, να θλιβόμαστε.

ο Χριστός μας τα είπε καθαρά.

Ελεύθερος ο άνθρωπος. Από δω ο Χριστός απο κει η κόλαση. Διαλέγει και παίρνει.

Την Εκκλησία κανένας δεν την κλονίζει, κανένας δεν την νικά.
Το Ευαγγέλιο είναι ατόφιο και ο Χριστός Αναστημένος.

Διά τούτο σας λέγω μην θλίβεστε!


 
Και ιδού ΕΓΩ ΜΕΘ ΗΜΩΝ ΕΙΜΙ έως της συντελείας του αιώνος!

Υπάρχει πιό αγαπημένη φωνή; Πιό χρυσή ελπίδα και σιγουριά από αυτήν;

Πρώτον ο Χριστός θα είναι για πάντα μαζί μας. Το υποσχέθηκε.
Δεύτερον θα υπάρξει συντέλεια. Το είπε.

Και αυτό είναι νίκη και χαρά. Οφείλουμε να ζούμε πλέον μέσα στο φως της νίκης και της χαράς. Γιατί όπου ο Χριστός, παρόντα αυτά τα δύο!


( από ασύντακτες και σκόρπιες αναρτήσεις μου στο facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια: