ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Δευτέρα, Απριλίου 03, 2017

ΑΓ.ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΕΙΣ ΤΑ ΒΑΙΑ ( απόσπασμα)
Χαίρε με ασυγκράτητη χαρά, θυγατέρα της Σιών. 

Απόλαυσε βαθιά χαρά και αναγάλλιασε, ολόκληρη του Χριστού η Εκκλησία. 

Έρχεται πάλι σε σένα ο Βασιλιάς. Ο νυμφίος σου έρχεται καθισμένος στο πουλάρι, όπως σε θρόνο. 

Ας βγούμε να Τον προϋπαντήσουμε. Ας βιαστούμε να δούμε τη δόξα Του. Ας προλάβωμε να τιμήσουμε τον ερχομό Του με χαρά. 

Άλλη μια φορά σωτηρία στον κόσμο, πάλι ο Θεός έρχεται για να σταυρωθεί. 

Ο Βασιλιάς της Σιών, η προσδοκία των εθνών, ξαναέρχεται σ᾽ αυτήν και χαρίζει πάλι τη σωτηρία στον κόσμο. 

Το φως άλλη μια φορά μας επισκέπτεται και η πλάνη διαλύεται, η αλήθεια λουλουδίζει, χορεύει η Εκκλησία και χηρεύει η Συναγωγή. 

Πάλι ντροπιάζονται οι δαίμονες, σκορπίζει η κατάρα, και πάλι ταράζονται οι Εβραίοι, συντρίβεται ο δράκοντας, χαίρονται τα Έθνη και η Σιών στολίζεται. 

Έρχεται ο Χριστός καθισμένος στο πουλάρι, όπως σε θρόνο. Αναγαλλιάστε ουρανοί. Υμνήστε Άγγελοι. Ευφρανθείτε τα βουνά. Σκιρτήστε λόφοι. Παφλάστε ποταμοί. Ο λαός της Σιών χορέψετε, οι Εκκλησίες χαρείτε. Ψάλλετε ιερείς, προφήτες ελάτε πρώτοι, ευαγγελισθείτε μαθηταί, υποδεχτείτε λαοί. Τρέξτε μαζί και οι γέροντες, χορέψετε μητέρες και τα νήπια τραγουδήστε. Φωνάξτε νέοι, οι φυλές μαζευτείτε.


 Κάθε πλάσμα, κάθε ύπαρξη, κάθε τάξη, κάθε τι που αναπνέει, όλη η γη, κάθε αξίωμα, όλες οι ηλικίες, όλες οι αρχές των εθνών, όλες οι βασιλείες, ας υποδεχθούν βασιλικά το βασιλιά των βασιλέων, δεσποτικά των δεσποτών το Δεσπότη. 


Ας προσκυνήσουμε, ας τραγουδήσουμε θεϊκά τραγούδια στο Θεό των θεών, στον αιώνιο νυμφίο θεϊκούς νυφιάτικους χορούς, ας χορέψουμε. 

Χαρούμενοι ας ανάψουμε τις χαρωπές λαμπάδες μας, τους χιτώνες των ψυχών μας, όπως ταιριάζει για να τιμήσουμε το Θεό, ας αλλάξουμε. Ας ετοιμάσουμε όμορφα τους δρόμους της ζωής, τα βαΐα της νίκης ας κρατήσουμε για το νικητή του θανάτου. 

Και ας σείσωμε τους βλαστούς της ελιάς στο βλαστό της Μαρίας. Αγγελικά ας υμνήσουμε το Θεό των Αγγέλων. 

Ας κραυγάσουμε μαζί με τα παιδιά, όπως πρέπει στο Θεό. 


Μαζί με το πλήθος και εμείς την κραυγή του πλήθους ας πούμε: «Ωσαννά, στον ουρανό. Ευλογημένος αυτός που έρχεται στ᾽ όνομα του Θεού». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: