ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τετάρτη, Μαΐου 10, 2017

Μεσοπεντηκοστή & Αγιά Σοφιά


Την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Παραλύτου, η Ορθόδοξη Εκκλησία όρισε να τιμάται η εορτή της Μεσοπεντηκοστής, η οποία και θεωρείται ως Δεσποτική εορτή. Η σημερινή εορτή συνδέεται με τη Μεγάλη Εκκλησία, τη θρυλική Αγιά Σοφιά! Ο ναός της Αγιά Σοφιάς στη Βασιλεύουσα τιμόταν στη Σοφία του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον Χριστό και πανηγύριζε στην εορτή της Μεσοπεντηκοστής.


Οι απεσταλμένοι του Πρίγκιπα Βλαδίμηρου του Κιέβου, ταξιδεύοντας ανά την Ευρώπη, σε αναζήτηση της καταλληλότερης θρησκείας πού θα ένωνε τον ρωσικό λαό, έφτασαν τελικά στην Κωνσταντινούπολη. Η αναφορά τους προς τον Πρίγκιπα ήταν καθοριστικής σημασίας και αναφέρεται σε κάθε ιστορία της Ρωσίας:


Μετά πήγαμε στο [Βυζάντιο] και οι Έλληνες μάς οδήγησαν στα κτίρια [Αγία Σοφία] όπου τιμούσαν τον Θεό τους και δεν γνωρίζαμε εάν βρισκόμασταν στον Παράδεισο ή στην Γή. Και αυτό γιατί στην γή δεν υπάρχει τέτοια λαμπρότητα ή τέτοια ομορφιά, και τα είχαμε χαμένα για το πώς θα την περιγράφαμε. Το μόνο πού γνωρίζαμε ήταν ότι ο Θεός κατοικεί εξίσου μεταξύ των ανθρώπων και οι λειτουργίες τους είναι ομορφότερες των τελετών άλλων λαών. Και αυτό γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε εκείνη την ομορφιά»

π. Αναστάσιος

από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: