ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Πέμπτη, Μαΐου 25, 2017

Σεβ. Χονγκ Κονγκ Νεκταρίου:Η εικόνα του Κυρίου που υψώνεται στον ουρανό μου θυμίζει την εικόνα του εσταυρωμένου


Η εικόνα του Κυρίου που υψώνεται στον ουρανό μου θυμίζει την εικόνα του εσταυρωμένου.
Την ώρα της Αναλήψεως ο Χριστός υψώνεται εν δόξη ως Θεάνθρωπος και με απλωμένα τα χέρια ευλογεί τους αποστόλους και ολόκληρο τον κόσμο.
Στην εικόνα της σταυρώσεως ο Χριστός απεικονίζεται με τα χέρια απλωμένα και καρφωμένα επάνω στο ξύλο του σταυρού. Τα μάτια του Κυρίου είναι κλειστά. Η έκφραση του προσώπου Του γαλήνια.
Αυτή η εικόνα του εσταυρωμένου έχει σχέση με την Ανάληψη. Στο σταυρό βρίσκεται ο Θεάνθρωπος, ο οποίος δια του θανάτου νίκησε τον θάνατο. Το σώμα του Ιησού δεν απεικονίζεται ως ένα άθλιο και καταπληγωμένο πτώμα. Ο Ιησούς επάνω στο σταυρό είναι ο νικητής του θανάτου, είναι ο Βασιλεύς της Δόξης. Τα μάτια Του είναι κλειστά. Διότι τώρα είναι ο καιρός της μακροθυμίας. Τώρα είναι ο καιρός της προσκλήσεως όλων ανεξαιρέτως στο γεγονός της σωτηρίας. Το πρόσωπο είναι γαλήνιο γιατί εκφράζει αποδοχή και συγχώρηση κι όχι κρίση. Τα χέρια είναι απλωμένα αλλά όταν τα κοιτάς νιώθεις ότι δεν συγκρατούνται από τα καρφιά. Είναι χέρια που ευλογούν. Χέρια που θέλουν να αγκαλιάσουν. Το όλο σώμα του Ιησού δείχνει να υψώνεται. Δεν σου δίνει την αίσθηση ότι είναι καρφωμένο πάνω στο σταυρό. Ο Κύριος αναλήφθηκε αλλά πάντοτε παραμένει και μαζί μας. Ο ίδιος το δήλωσε στους μαθητές του: μεθ᾽ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος. Δεν παρουσιάζεται όμως εν δόξη. Η δόξα είναι γεγονός της Βασιλείας Του. Ένα γεγονός το οποίο προγευόμαστε στην θεία Ευχαριστία. Ένα γεγονός που θα ζήσουμε στην πληρότητά του κατά την ημέρα της δευτέρας παρουσίας του Κυρίου.
Η εικόνα του εσταυρωμένου μου θυμίζει τον Ιησού που προσφέρει το αίμα Του για την σωτηρία όλων και όλης της κτίσεως. Είναι η πρόσκληση του Θεού που αφήνει χώρο στους ανθρώπους για να εκφράσουν και να ζήσουν την θεόσδοτη ελευθερία.
Ο Ιησούς όμως είναι ο ίδιος που υψώθηκε στους ουρανούς. Για να δοξάσει την ανθρώπινη φύση. Αν η εικόνα του εσταυρωμένου είναι η εικόνα του Ιησού που αποκαλύπτεται στους ανθρώπους μέσω των Μυστηρίων της Εκκλησίας Του, η εικόνα της Αναλήψεως είναι η εικόνα του Ιησού που πρόκειται να αποκαλυφθεί σε όλους τους ανθρώπους εν πλήρη δόξη.
Στον πρώτο ερχομό της Ενανθρωπήσεως, ο Ιησούς ανοίγει τα χέρια και καλεί πάντες: δεύτε πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς!
Στον δεύτερο ερχομό την ώρα της τελικής κρίσεως, ο Ιησούς θα είναι και πάλι με τα χέρια ανοικτά και θα απευθύνει πρόσκληση σωτηρίας: δεύτε οι ευλογημένοι του πατρός μου, κληρονομήσατε την ετοιμασμένη υμιν βασιλείαν από καταβολής κόσμου!
Καλή κι ευλογημένη Ανάληψη!

από την σελίδα του Σεβ. στο FB

Δεν υπάρχουν σχόλια: