ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2009

Πίστη ζυμωμένη με αίμα



... 27 Δεκεμβρίου: ... και αυτοί αφού  έκραξαν με αγανάκτηση τον έβγαλαν έξω από το συνέδριο και άρχισαν να τον λιθοβολούν με μανία. "Κύριε, μην τους καταλογίσεις την αμαρτία αυτή", ψέλλισε και έπειτα εκοιμήθη. (πρωτομάρτυρας Στέφανος).

... Δύο αδέρφια μαρτυρούν για την τιμή των αγίων εικόνων, ο Θεοφάνης και ο Θεόδωρος, οι λεγόμενοι Γραπτοί. Με πυρωμένο σίδερο χαράζουν βλάσφημους στίχους στα πρόσωπα τους και τους διαπομπεύουν σαν κοινους εγκληματίες. Ο Θεόδωρος απλά θα πεί: "Τα σεραφείμ που φυλούν την Εδέμ με ρομφαία πύρινη θα δουν αυτόν τον τιμητικό τίτλο και θα υποχωρήσουν μπροστά μου"... (άγιος Θεόδωρος ο Γραπτός).

...28 Δεκεμβρίου: ... μια ολόκληρη πόλη μαρτυρεί με φρικτό τρόπο για την αγάπη και την πίστη του Χριστού. Ανάκατα άρχοντες,επίσκοπος,ιερείς, λαός, πρώην ιερείς και διάκονοι των ειδώλων,ευνούχοι και αξιωματούχοι,συγκλητικοί και ιδιώτες,γέροι,παρθένοι βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο με ποικίλλες διαβολικές επινοήσεις-φρικτά μαρτύρια. 20000 μόνο παραδίνονται στην φωτιά ψάλλοντας "Τον Κύριον υμνείτε και υπερυψούτε εις παντας τους αιώνας"...(Των εν Νικομηδεία δισμυρίων μαρτύρων).

...29 Δεκεμβρίου: 14000 ψυχές αθώων νηπίων βαπτίζονται στο αίμα του μαρτυρίου και παραδίνονται στην αγκαλιά του Ουράνιου Πατέρα, σαν άμωμο και σεπτό θυμίαμα. Η διαβολική ανθρώπινη εγκληματικότητα δεν φείδεται ούτε των νηπίων...(Των υπό Ηρώδου σφαγιασθέντων νηπίων)...

...30 Δεκεμβρίου: Η νεαρή Ανυσία από την Θεσσαλονίκη φτύνει με θάρρος  τον δήμιο που βλαστημά το γλυκύτατο όνομα του Ιησού και αυτός με το σπαθί του διαπερνά τα πλευρά της, χαρίζοντας της τίμιο θάνατο...(Της αγίας Ανυσίας)

...31 Δεκεμβρίου: Ο ορφανοτρόφος  και μαγιστριανός ιερέας Ζωτικός διασώζει εκατοντάδες λεπρούς από τον πνιγμό (διαταγή ενός παραφρονα βασιλέα για να μην εξαπλωθεί η λύμη). Για την "εξαπάτηση" αυτή καθώς και επειδή τους φρόντιζε και τους παρείχε ότι αναγκαίο βρίσκει φρικτό θάνατο , συρόμενος από μουλάρια τα οποία ελέγχουν με ανθρώπινη φωνή την σκληρότητα των δημίων του...(του αγίου Ζωτικού)....


Δεν υπάρχουν σχόλια: