ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 26, 2010

Για μερικούς χριστιανούς είναι λύτρωση ο αντίχριστος;Kατά καιρούς "ακοαί πολέμων" και άλλα καταστροφολογικά, απασχολούν την εκκλησιαστική ή ορθότερα την παραεκκλησιαστική επικαιρότητα. Μετά την ανεκδιήγητη προφητολογία με τον καιρό των "σπανακίων" διαδίδεται τελευταία, πώς ορθόδοξοι αγιορείτες μοναχοί "είδαν" τον ηγιασμένο μακαριστό γέροντα Παΐσιο να τους προτρέπει σε συλλογή τροφίμων και ετοιμότητα γιατί πρόκειται-λέει-να γίνει πόλεμος και να επέλθει μαύρη πείνα στον κόσμο. Η προτροπή εστιάζει βέβαια κυρίως στους αγιορείτες πατέρες και τα μοναστήρια, ώστε κατάλληλοι σιτοδότες ως άλλοι Ιωσήφ της σήμερον να προλάβουν το κακό και να εξασφαλιστούν οι πατέρες.

Κατ'αρχάς η ίδια η ιδέα της συλλογής τροφίμων για πρόληψη επερχομένου κακού είναι από την φύση της αντιχριστιανική και αντίκειται σ'αυτήν την απλή ευαγγελική αλήθεια πού συνήθως την προσπερνάμε επικαλούμενοι τα βιβλικά του "καλού οικονόμου" και του "καλού σιτοδότου Ιωσήφ":  
Γι' αυτό, σας λέω: Μη μεριμνάτε για τη ζωή σας, τι να φάτε και τι να πιείτε · ούτε για το σώμα σας τι να ντυθείτε. Δεν είναι η ζωή πολυτιμότερη από την τροφή, και το σώμα από το ένδυμα; Κοιτάξτε με προσοχή στα πουλιά τού ουρανού, ότι δεν σπείρουν ούτε θερίζουν ούτε συγκεντρώνουν σε αποθήκες, και ο ουράνιος Πατέρας σας τα τρέφει · εσείς, δεν είστε πολύ ανώτεροι απ' αυτά;
Αλλά, ποιος από σας, μεριμνώντας, μπορεί να προσθέσει έναν πήχη στο ανάστημά του; Και για το ένδυμα τι μεριμνάτε; Παρατηρήστε τα κρίνα τού χωραφιού πώς αυξάνουν · δεν κοπιάζουν ούτε κλώθουν. Σας λέω, όμως, ότι ούτε ο Σολομώντας μέσα στη δόξα του ντύθηκε σαν ένα απ' αυτά. Αλλά, αν το χορτάρι τού χωραφιού, που σήμερα υπάρχει, και αύριο ρίχνεται σε κλίβανο, ο Θεός το ντύνει με έναν τέτοιο τρόπο, δεν θα ντύσει πολύ περισσότερο εσάς, ολιγόπιστοι; Μη μεριμνήσετε, λοιπόν, λέγοντας: Τι να φάμε ή τι να πιούμε ή τι να ντυθούμε; Δεδομένου ότι, όλα αυτά τα ζητούν οι Εθνικοί · επειδή, ο ουράνιος Πατέρας σας ξέρει ότι έχετε ανάγκη απ' όλα αυτά.» (Κατά Ματθαίον 6:25-32). Τα παραθέτουμε σε απλή μετάφραση για να μην υπάρξει παρεξήγηση. Άλλωστε η ολιγοπιστία προς την μέριμνα του Θεού συνιστά αθεΐα και όλος αυτός ο τρόμος καταδεικνύει την ειδωλολατρική μας προσκόληση σε υλικές αγωνίες. Και δεν θα επεκταθώ και σε προφητείες εθνικού ενδιαφέροντος γιατί το θέμα είναι τόσο λεπτό , ωστε να αποδίδουν πολλές φορές οι ακροώμενοι ή αναγνώστες στον συντεταγμένο με αυτούς ή στον αντικείμενο σ'αυτούς  πολιτικές αποχρώσεις και δόλια σκοπιμότητα, ώστε τόσο ο γράφων όσο και οι παραπάνω να αποκομίζουν μόνο πίκρα...

Ίσως βέβαια όλα τα παραπάνω είναι περιττά, δεδομένου ότι η υπόθεση αφορά κάποιες κούφιες διαδόσεις και μάλιστα από κύκλους μάλλον τηλεμπόρων που εκμεταλλεύονται ασύστολα ιερά πρόσωπα με εύκολο κυνισμό και υπολογίζοντας στην ευπιστία των μονίμως τρομοκρατημένων. Αυτό που είναι καθαρά σημαντικό και - να πού βγαίνει κάτι καλό απ'όλα αυτά,αν μπορεί κανείς να το πεί καλό βέβαια- είναι σαφώς η περίτρανη κατάδειξη όχι μόνο της ακούσιας αθεΐας και απιστίας μας αλλά και γενικά της πνευματικής μας γύμνιας και ποιότητας. Φτάνει μόνο ένα βότσαλο που θα πετάξει  ένας επιτήδειος ή κάποιος φανατικός στην στατική λίμνη της θρησκοληψίας μας για να τρομάξουμε και να κοάζουμε σαν βατράχια. Τί ειδωλολατρία η τρομολαγνεία! Και μόνο ο τρόμος από "ακοές πολέμων" και όλη αυτή η εσχατολαγνεία για την οποία μας προειδοποίησε σαφέστατα ο Κύριος(αναστήσονται ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήται κοκ) φτάνει για να μας προβληματίσει. Είμαστε άνθρωποι φοβισμένοι, έρμαια σε κατασκευάσματα, οπαδοί απατηλής θρησκείας που τρέφονται με ακοές,διαδόσεις και τρόμο, την ίδια στιγμή πού έχουμε την ψευδαίσθηση του αληθούς. και γνησίου  ορθοδόξου. Σ'αυτό δεν διαφέρουμε από προτεσταντικές εσχατολογικές ομάδες του Νέου Κόσμου. 
Η εσχατολαγνεία υποκατέστησε κάθε πνευματικό ενδιαφέρον και πνευματικότητα.Ευτυχώς που υπάρχουν και οι αφελείς απατημένοι ή οι "αφελείς απατεώνες" για να ξυπνάμε, εκείνοι πού μας "εξεγύμνωσαν και εφάνηκε η αισχύνη μας", κατά το προφητικόν λόγιον.

Δεν πιστεύουμε πια στον Θεό. "Ποντάρουμε" στις ...καλές προθέσεις του διαβόλου.  Διαπραγματευόμαστε τρομαγμένοι με την κόλαση. Δεν προσδοκούμε πια Χριστό. Περιμένουμε την λύτρωση με τον ερχομό του Αντιχρίστου. Ο Κύριος να μας ελεήσει...


 Η ΤΕΛΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΞΩ ΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟΝ
ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΝΝΟΗΣΑΜΕ
._3 σχόλια:

Π.Μ. είπε...

Σίγουρα έτσι θα πρέπει να σκεπτόμαστε για να ΄χουμε ειρήνη στην ψυχή μας και για να μην προσβάλουμε και την πρόνοια του Θεού ίσως.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες προφητείες που έχουν κατά καιρούς λεχθεί ή γραφτεί, από παλαιότερους ή και πιο σύγχρονους αγίους (όπως η παρακάτω του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού), τις οποίες κάπως θα πρέπει να αξιολογήσουμε. Έτσι δεν είναι;
Θα ήθελα τη γνώμη σας.
"Θα έρθει καιρός που στα μέρη της Καλλίστης και του Μελά θα δείτε τον Πατριάρχη να κατεβαίνει τα 64 σκαλιά της Παναγιάς και να ακούει κεμεντζέ.
Τότε ολίγον καιρό έχετε. Βάλτε στην άκρη ένα σακούλι στάρι να μη χαθείτε από την πείνα.".

Την ευχή σας.
Ευχαριστώ.

π.Παντελεημων είπε...

Δεν ξέρω , αγαπητή ΠΜ.
Είμαι επιφυλακτικός ως προς αυτά, γιατί ορισμένοι σήμερα ξεπερνούν τα όρια της ιεροπρέπειας και της ευσέβειας και αποδίδουν σε ιερά πρόσωπα λόγους που ΙΣΩΣ δεν έχουν πεί ποτέ. Κατά βάθος δεν είναι ο ίδιος ο λόγος που με προβληματίζει ή με απασχολεί, αλλά όλος αυτός ο πανικός και η ενασχόληση μας με πράγματα και υποθέσεις που υποβιβάζουν και υποτιμούν τα Ιερά για την απλούστατο λόγο πώς δεν είναι ούτε χριστοκεντρικός ούτε σωτηριολογικός ο ζήλος τους, αλλά ασχολούνται με αοριστολογίες που περιορίζονται μόνο στο μέλλον της πατρίδας μας. Νομίζω πώς πόθος του αγίου Κοσμά ήταν η κατά Χριστόν παιδεία και ζήλος του μακαριστού Παϊσίου η εν Χριστω μόρφωση των ανθρώπων και τίποτ'άλλο. Όταν ομιλούσαν για εθνικά θέματα έδιναν ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σε συγκεκριμένες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και ΑΓΩΝΙΕΣ συγκεκριμένων ανθρώπων. Τίποτα άλλο. Και ποιός μπορεί να ελέγξει την αυθεντικότητα προέλευσης αυτών των προφητειών. Και αν ο ερωτών παρενόησε;
¨Εχετε δεί ποτέ τον κ Λιακόπουλο ή τους αδελφούς Γεωργιάδη να ομιλούν περί Παϊσίου στην τηλεόραση και πώς χειρίζονται-τολμώ να πώ-το πρόσωπο του Γέροντα και την αγάπη των ανθρώπων προς αυτόν;
Να ενδιαφερόμαστε για τον Λόγο της Αναστάσεως και την βασιλεία των ουρανών. Όλα τ'άλλα είναι πεπερασμένα και ούτως ή άλλως μη ελεγχόμενα από μας.
Είμαι πρόθυμος να πιστέψω σε προφητείες αλλά ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ για να προσδιοριστω ως ορθόδοξος χριστιανός με πνευματικές ανησυχίες. Αυτή νομίζω είναι η καλύτερη απάντηση.

Κλείνοντας , λυπάμαι ειλικρινά γιατί πολύ καλύτεροι από μένα τον αμαρτωλό , αγνοί και μάλλον πνευματικοί άνθρωποι παρασύρονται από την αγάπη τους για τον Χριστό την Ελλάδα και τα αναφερόμενα ιερά πρόσωπα και ζούν μέσα σε μια κάψουλα περίεργης πνευματικότητας. Ξέρω άνθρωπο που ΖΕΙ από τον τρόμο του για τα εσχατολογικά. Προφητείες και γέροντες ή "γέροντες" τους ξέρει απ'έξω, την αγία Γραφή δεν την άνοιξε ποτέ. Και τέτοιοι είναι πολλοί. Γεροντολατρεία. Παραπνευματικότητα.

Π.Μ. είπε...

Φοβάμαι πως χρειάζεται να ξεκαθαρίσει για όλους μας (να επαναπροσδιοριστεί) η πνευματική σχέση που έχουμε (ή προσπαθούμε ν' αποκτήσουμε) με το Θεό και τους ανθρώπους, με την εκκλησία Του.
Πόσο ανοίγουμε, όπως λέτε, την Καινή Διαθήκη για να μάθουμε τί γίνεται;
Εντρυφούμε στις θεολογίες, τις φιλολογίες, τις ψυχολογίες, σε κάθε λογής λόγια.
Έχουμε χάσει την επαφή με την αληθινή πραγματικότητα.
Πέφτουμε με τα μούτρα στα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας που εμείς οι ίδιοι κατασκευάζουμε, για να μάθουμε τι θέλουμε, τι κάνουμε, τι μας χρειάζεται. Ποτίζουμε και τρέφουμε το νου μας με κάθε λογής πληροφορία κι έχουμε χάσει τη θεία πληροφορία, κάθε υγιή σχέση και αληθινή επαφή με Θεό και ανθρώπους.
Η πιο βαθειά ανοησία που πράξαμε ποτέ: Μες στη λαχτάρα να βρούμε τη χαμένη μας ενότητα, κάναμε ηλεκτρονική την ανθρωπιά μας, να κοινωνούμε μεταξύ μας χωρίς πόνο, χωρίς ευθύνη, χωρίς πρόσωπο, καταντώντας ακόμη πιο μακρυά ο ένας απ’ τον άλλο, πιο ξένοι και πιο μόνοι.
Τώρα πώς θα γίνει, έξω πια από το φυσικό μας «τόπο» (υλικό και ψυχικό και πνευματικό), να πιάσουμε ξανά επαφή με την Αλήθεια;
Αυτά σκέφτομαι.
Την ευχή σας.