ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Σάββατο, Μαρτίου 29, 2014

Για τους αντιγραφείς χωρίς αναφορά πηγής

Πόσο ωραίο πράγμα είναι ο Άνθρωπος όταν είναι Άνθρωπος!

Την περίφημη αυτη κραυγή του αρχαίου φιλοσόφου Μενάνδρου επικαλούμαι, για να εισάγω τους αγαπητούς αναγνώστες στα αισθήματα απελπισίας και απογοήτευσης πού με κατακλύζουν, κάθε φορά πού εντοπίζω μια ανάρτηση μου στο διαδίκτυο ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΗΓΗΣ.

Σκέφτηκα σήμερα, αντί να σας μεταφέρω τις κυριακάτικες σκέψεις επί του ευαγγελίου, να κάνω σε ορισμένους μαθήματα στοιχειώδους κοινωνικής ανθρωπιάς και ευπρεπείας, ευπρεπείας δε και κοινωνικής ανθρωπιάς πού ταιριάζουν και στο ευγενές και πολύτιμο ήθος του ορθοδόξου χριστιανού.

Όταν ξεκίνησα το ιστολόγιο αυτό με αγνό ιεραποστολικό ζήλο και ευλογία αφ ενός, με έντονη ανάγκη εξωτερικεύσεως και διαμαντιών και σκουπιδιών από τον προσωπικό μας εσωτερικό κόσμο αφ ετέρου, είχα την αγνή ψευδαίσθηση πώς θα απευθυνόμουν αποκλειστικά σε ανθρώπους με κοινή ευαισθησία και ικανή νοημοσύνη, ώστε να σέβονται και το πρόσωπο, και τις προθέσεις και την ιδιαιτερότητα και αυτή την ιερωσύνη και καλή διάθεση εμού του συντάκτη. Χωρίς να διεκδικώ την πρωτοτυπία, την ιδιαίτερη σοφία, την αββαδοσύνη, την σφραγίδα του πνευματικού άρχοντα, θέλω να πιστεύω πώς το ταπεινό και αφανές αυτό ιστολόγιο εξυπηρετεί την ανάγκη να εξωτερικεύω τα προϊόντα της καρδίας μου, τον ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ μου θησαυρό, είτε πλούσιο είτε ελλιπή , αφορώντα και αναρτήσεις και σκέψεις, όχι μόνον δικές μου, αλλά κυρίως και άλλων, αφού ο, τι μας αγγίζει είναι αντανάκλαση των επιθυμιών, των ιδεών, των αντιλήψεων, της άναφης συναίσθησης και συνειδητότητας μας, πού απαρτίζουν τον εσωτερικό άνθρωπο.

Έχω λοιπόν την ανθρώπινη απαίτηση και χριστιανική παράκληση εκφράζω ως ποιμήν και αδελφός, έχοντας πλήρη συνειδητότητα της αποστολής μου και αποφεύγοντας τις περιττές ταπεινολογίες, πού αρμόζουν σε ηθοποιούς ευσεβιστές, κάθε φορά πού αντλείται ένα κομμάτι από την ψυχή μας και απλούστερα κάθε φορά πού αντιγράφετε κάποιες σκέψεις μας  ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΤΗΝ ΠΗΓΗ!Δεν είναι δικά σας ή δικά μου αποκλειστικά αυτά πού γράφω. Είναι εντυπώσεις πού μου υποβάλλονται από τον δημιουργό και εν πάση περιπτώση παρατίθενται προς ωφέλεια μέσα από τα ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΙΛΤΡΑ. Είναι ένας κόσμος πού ενεπιστεύθην σε μένα αποκλειστικά. Η 'εκφραση του κάνει εσάς αποδέκτες και κριτές φυσικά και τίποτα περισσότερο!

Προσφάτως , ενώ εντόπισα σε ομάδα του FB  αναρτήσεις μου , χωρίς αναφορά πηγής, έγινα και αποδέκτης χρηστομάθειας από κάτι πανικόβλητους χριστιανούς της ετικέτας, πώς πρέπει να είμαι ταπεινός και ευχαριστημένος για την αναπαραγωγή και να μην εγείρω δικαιώματα! Δεν ξέρω ποιό ιεραποστολικό δαιμονικό μικρόβιο παρασύρει πολλούς να κάνουν τον διδάσκαλο και τον απόστολο στο διαδίκτυο πάνω σε σκέψεις και αίματα νοός και καρδίας άλλων και ούτε το κρίνω. Ας δεχτώ, παρόλη την αποστολική διαβεβαίωση και αξίωση, πώς δεν έχουμε όλοι την ίδια αποστολή και τάλαντο στην Εκκλησία, πώς οι προθέσεις τους είναι καλές και άξιες. Ο τρόπος όμως είναι λάθος. Η πονηρία και το θράσος κατάδηλες και τα μαθήματα πνευματικότητας από άσχετους ανήκουστες. Αυτή η μιζερη και σαχλαμαρίστικη χρηστομάθεια που πουλάνε κάποιοι είναι ο καρκίνος της Εκκλησίας. Αν μάθατε εσείς να καταπιέζετε τα πρόσωπα σας και το τάλαντο πού σας έδωσε ο Θεός για να δουλεύετε σαν απρόσωποι είλωτες, χωρίς προσωπικότητα, εγώ δεν το δέχομαι. Εχω πρόσωπο και όνομα και το τιμώ. Αν κάποιοι είναι θρασείς και αντί να ζητούν συγγνωμη για την συμπεριφορά τους, επιστρατεύουν πνευματίστικα επιχειρήματα, κουνώντας και το δάχτυλο διδακτικά, εγώ δεν το δέχομαι. Αν μη τί άλλο δεν σας μιλώ ως πνευματικός αλλά ως κοσμικός και ζητώ τα αυτονόητα. Εγείρω δικαιώματα εις αναφορά πηγής. Ακόμα και αν το ιστολόγιο έχει ημερομηνία λήξης, ακόμα και αν τα παρατιθέμενα είναι κοινότυπα και ανάξια λόγου, ακόμα και αν ο συντάκτης είναι μέτριος και απνευμάτιστος, θα εγείρω δικαιώματα και θα παλεύω για την ανθρωπιά και την ευγένεια. Κάθε λέξη και κάθε γράμμα είναι κατοχυρωμένο από αυτή την ψυχή. Συμπεριφέρομαι ως κοσμικός και απαιτώ τα αυτονόητα.Είναι μια μάχη για την ΑΝΘΡΩΠΙΑ. Το επαναλαμβάνω με γραφικό τρόπο , εις ώτα ανθρώπων και ζώων.

Όχι δεν πιστεύω στο ψευδοαναρχίζον της "κομμούνας σκέψεων", ούτε είμαι τόοοοοσο ματαιόδοξος ώστε να κολακεύομαι από την στείρα, άκριτη και ανώνυμη επανάληψη και αναπαραγωγή των σκέψεων μου στο διαδίκτυο και μάλιστα δίκη χύμα πνευματικότητας, σε μπακάλικα χύδην χριστιανοσύνης μίζερης και γυναικουλίστικιας.Δεν θέλω να κάνω καριέρρα στο διαδίκτυο ή στην Εκκλησία. Απλός παπάς είμαι και τέτοιος θέλω να καταλήξω.

Ξέρω ότι το θράσσος και η βλακεία περισσεύουν. Δεν είμαι ρομαντικός ή υπαναχωρητικός και δεν μετράω τα λόγια μου. Όχι δεν απειλώ με ποινικες κυρώσεις και αξιώσεις. Δεν εκπίπτω σε διαδικασίες πού δεν αρμόζουν στην ιερατική και αξιοπρεπή στάση. Η διαχείριση των αναρτήσεων επαφίεται πλέον στην δική σας χριστιανικότητα και ευαισθησία ανθρώπινη, κοινωνική και δημοκρατική.Εσείς θα δείξετε τί ποιότητας άνθρωποι και χριστιανοί είστε και ο Κριτής σας από πάνω!

Δεν διαπραγματεύομαι τα παραπάνω και δεν επιθυμώ διάλογο. Τα θέτω υπ 'οψιν του καθενός και ας πράξει κατά συνείδησιν. Κατά περίσταση θα εντοπίζω το αίσχος στο FB.Σας ευχαριστώ πού φτάσατε μέχρι εδώ και καλό υπόλοιπο σαρακοστής.


3 σχόλια:

yannidakis είπε...

αισθάνθηκα αρκετή οργή και επειδή θεωρώ τον εαυτό μου μαχόμενο blogger από το 2006, πίστεψε με ξέρω καλά τι εννοείς.

Θα έπρεπε να υπάρχουν κανονισμοί -για να μην πω, νόμοι- που να προστατεύουν τα κείμενα μας, οποιοδήποτε κι αν είναι το περιεχόμενό τους.

Προσωπικά είμαι ΠΑΡΑ πολύ αυστηρός στο θέμα και οποτεδήποτε υπάρχει φράση ή κείμενο από άλλο ιστολόγιο ή ιστοσελίδα που δανείστηκα για να εξυπηρετήσω το δικό μου κείμενο, το συνδέω με link που οδηγεί ακριβώς στην πηγή.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

¨Αντε να εξηγείς αδελφέ μου!

Και ειδικά εμείς οι χριστιανοί θα έπρεπε να είμαστε πιό διακριτικοί και ευγενείς.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ είπε...

Έχετε απόλυτο δίκαιο. Δυστυχώς η αυθαιρεσία πάει σύννεφο. Δεν υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός στον μόχθο του άλλου.