ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Παρασκευή, Απριλίου 23, 2010

Πίστη ζυμωμένη με αίμα(5)




7 Απριλίου: Πεθαίνει στον σταυρό, ο έφηβος Καλλιόπιος, ομολογώντας τον Χριστό εν αίματι και μετά από βασανιστήρια και φυλάκιση.

10 Απριλίου: Απαγχονίζεται στην Πόλη ο πατριάρχης του Γένους, Γρηγόριος ο Ε΄. Αφορμή η ελληνική επανάσταση στον Μοριά και την Ρούμελη. Χαρακτηριστική είναι η γενναία ποιμαντική του στάση, όταν του πρότειναν να εγκαταλείψει την Πόλη και να σωθεί. Το όνομα του εξακολουθεί να σπιλώνεται ακόμα και σήμερα, από πονηρούς ιστορικούς,ως αφοριστή της επαναστάσεως, όπως ακριβώς το πανάγιο σκήνος του κάποτε, καθυβρίστηκε από τον όχλο των αλλοπίστων.

11 Απριλίου: Ο Άγιος Αντίπας, επίσκοπος Περγάμου, που χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον Κύριο στην Αποκάλυψη "μάρτυς πιστός", αποστομώνει τους ειδωλολάτρες και καίγεται στην φωτιά.

13 Απριλίου: Εξορίζεται στην Χερσώνα και τελειούται εν μέσω κακουχιών, ένας νέος Χρυσόστομος της Εκκλησίας, ο άγιος πάπας Μαρτίνος, υπέρμαχος της ορθοδοξίας έναντι των Μονοθελητών.

23 Απριλίου: Ο άγιος μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο τροπαιοφόρος και ταξίαρχος των μαρτύρων,υπομένει διαμελισμό στον τροχό, πύρινα υποδήματα, φυλάκιση στον ασβέστη και πολλά άλλα σατανικά βασανιστήρια, ανασταίνει νεκρό, μεταστρέφει ειδωλολάτρες στην πίστη, οι οποίοι και συμμαρτυρούν μαζί του(μεταξύ τους και η ίδια η βασίλισσα Αλεξάνδρα) και τέλος αποκεφαλίζεται.


24 Απριλίου:Ο άγιος Δούκας καταγόταν από τη Μυτιλήνη και εργαζόταν ως ράπτης σε κάποιο ραφείο της Κωνσταντινουπόλεως. Όταν κάποτε πήγε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σπίτι κάποιου Τούρκου μεγιστάνα, δέχθηκε άμεση επίθεση από την ακόλαστη γυναίκα του, αλλά ως άλλος σώφρων Ιωσήφ απομακρύνθηκε από το σπίτι της. Τότε εκείνη για να αποσείσει την ντροπή από πάνω της πήγε και συκοφάντησε τον Δούκα στο Βεζίρη ότι ο μάρτυρας προσπάθησε να τη βιάσει στο σπίτι της. Ο έπαρχος αμέσως συνέλαβε το Δούκα και τον οδήγησε μπροστά στο Βεζίρη ο οποίος με κολακείες και υποσχέσεις προσπάθησε να τον πείσει να αρνηθεί το Χριστό και να γλιτώσει τη ζωή του. Ο Δούκας πεισματικά αρνήθηκε και υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Τελικά τον έγδαραν ζωντανό και έριξαν το δέρμα του στη θάλασσα στις 24 Απριλίου 1564 στην Κωνσταντινούπολη.

30 Απριλίου: Δολοφονείται με μαχαίρι στα Ιεροσόλυμα, από τον Ηρώδη Αγρίππα, ο απόστολος Ιάκωβος του Ζεβεδαίου, δεύτερος μάρτυρας μετά τον Στέφανο και πρώτος μαρτυρήσας από τους δώδεκα.

Τούρκοι απαγάγουν την αγία Αργυρή, κάτω από τα στέφανα του γάμου της, επειδή δεν θέλησε να παντρευτεί μουσουλμάνο. Μετά από χρόνια εξευτελισμών και μαρτυρίων σε μια απαίσια φυλακή, ανάμεσα σε ανήθικες συγκρατούμενες, παραδίδει το πνεύμα της στον ποθούμενο Χριστό.

4 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πάτερ μου, να προσθέσω πως στις 21 Απριλίου εόρταζε και η αγία Αλεξάνδρα, η οποία, αν δεν κάνω λάθος, ήταν μητέρα του Αυτοκράτορα-διώκτη των χριστιανών Διοκλητιανού.
Επίσης, λέγεται, πως και η γυναίκα του αυτοκράτορα ήταν χριστιανή.
Προσθέτω και την περίπτωση του Αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Σεβήρου (222-238) που είχε στα ανάκτορά του, μεταξύ άλλων αγαλμάτων, και εκείνου του Χριστού.
Η δε μητέρα του, Ιουλία Μαμαία, ήταν επίσημα χριστιανή, ανήκε στην τάξη των παρθενευουσών και στα ανάκτορά της στην Αντιόχεια φιλοξενούσε επί μακρόν τον Ωριγένη...

Όλ' αυτά, συν της χριστιανής μητέρας του Μ. Κωνσταντίνου Ελένης, μου δημιουργούν εύλογες ερωτήσεις πώς ο χριστιανισμός την δύσκολη εκείνη περίοδο εύρισκε απήχηση και μέσα στα αυτοκρατορικά ανάκτορα...

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Α! Καλά! Ο Παύλος αναφέρει πώς ακόμα και μέσα στο παλάτι του Καίσαρα, υπήρχαν χριστιανοί, δεν θυμάμαι σε ποιά επιστολή, στους οποίους μάλιστα στέλνει χαιρετίσματα.
Ε... δεν είναι να απορεί κανείς. Στην αγιογραφική παράδοση δεν διαφαίνεται πώς ακόμα και μέσα στην φωλιά των διωκτών υπήρχαν χριστιανοί; Και εκεί που υπάρχει σκότος βαθύ λάμπει το μεγαλύτερο φως.
Επίσης και ο αυτοκράτορας Ηλιογάβαλος λέγεται πώς ήταν χριστιανός, αλλά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας το έκρυβε. Ήταν δύσκολο βλέπεις να πει στους Ρωμαίους πώς δεν ήταν... θεός.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Οι ερμηνευτές των επιστολών του Παύλου λένε πως, μάλλον, αναφέρετε στους δούλους των ανακτόρων, που πολλοί είχαν γίνει χριστιανοί.
Και ορισμένοι υποθέτουν πως αρκετές μητέρες και σύζυγοι αυτοκτρατόρων διδάχθηκαν τον χριστιανισμό από δούλες τους...
Χωρίς να το αποκλείω, δεν μου φαίνεται και πολύ πιστικό!
Εξακολουθώ να το ψάχνω...

Vater Panajiotis είπε...

Ο χριστιανισμός βρήκε απήχηση κυρίως στα αστικά κέντρα. Στην επαρχία οι χωρικοί (pagani) παρέμειναν ειδωλολάτρες για αιώνες. Εξ ου και το όνομα...