ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τετάρτη, Απριλίου 06, 2011

Προσωπική μου εμπειρία από το θαύμα

Επέστρεψα πριν λίγο από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Καλύμνου, όπου συντελείται ακόμα το σημείο της εμφάνισης του Χριστού στην εικόνα της Παναγίας του τέμπλου.
Καταθέτω την προσωπική μου εμπειρία:

Κατ'αρχάς να ξεκαθαρίσω πώς είμαι άνθρωπος όχι άπιστος, αλλά δύσπιστος και η πρώτη μου αγωνία ήταν να μην εκτεθεί η Εκκλησία, ειδικά τις ημέρες πού ζούμε, κατά τις οποίες όλοι οι αμφισβητίες για αγαθούς ή πονηρούς σκοπούς νιώθουν επιτακτικά υποχρεωμένοι να αμφισβητήσουν κάτι πριν ακόμα το δούν. Σχεδόν βιάζονται να αποκρύψουν τα φανερά ή να αποδυναμώσουν τα γεγονότα και επ'ευκαιρία να λασπολογήσουν την Εκκλησία. Επίσης γνωρίζω την διαφορά μεταξύ αληθινής αγνής πίστης και θρησκευτικού παραληρήματος και σαν ποιμένας είμαι υποχρεωμένος να την τονίζω κάθε στιγμή, επ'αγαθώ της πίστης.

Δεύτερον : Στην πρώτη μου επαφή με την εικόνα εκ του σύνεγγυς διέκρινα μία λάμψη και μόνο στον αριστερό ώμο της Παναγίας και αυτή ακαθόριστη. Μεταφερόμενος στην θέση του παγκαρίου και από απόσταση οπτικής γωνίας ΕΙΔΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΗ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΝΑΖΑΡΗΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ολοκάθαρα σαν να ήταν περιγραμμένη και ζωγραφισμένη με καστανή μελάνη.ΟΛΟΚΑΘΑΡΑ!

Τρίτον: Η μικρή εικόνα της Παναγίας πού βρίσκεται στο τέμπλο αμέσως κάτω από την μεγάλη εικόνα της Παναγίας του θαύματος, ΑΝΕΔΙΔΕ ΟΣΜΗ ΜΥΡΟΥ. Η μικρή αυτή εικόνα είναι ελαιογραφημένη και δεν επιδέχεται κολώνιας ή αλλου αρώματος. Την ίδια οσμή αισθάνθηκα στην λάρνακα του λειψάνου του αγίου Σάββα και σε εντοιχισμένο και εσφραγισμένο με τσιμέντο και μάρμαρο "κουτί"-λειψανοθήκη στο τέμπλο της αγίας Άννης Καλύμνου. Ανεδίδετο οσμή και μάλιστα ενώ ήταν σφραγισμένη με τα μονωτικά υλικά. Για μένα είναι ξεκάθαρη η πηγή της προέλευσης.

Τέταρτον: Μου έδειξαν φωτογραφική λήψη της Εικόνας του Θαύματος από χτεσινή λήψη και η εικόνα του Χριστού μεταφέρθηκε στον δεξί ώμο της Παναγίας, ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗΣ ΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑ ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΕΝΟ Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ.Αυτό αποδεικνύει ως αληθή την εμπειρία πολλών πώς η εντυπωμένη εικόνα "αλλάζει σημεία" πάνω στην εικόνα συνεχώς και πώς αποκλείεται οποιαδήποτε καπηλεία ή προζωγραφισμένη εικόνα κάτω από το στρώμα της πρωτότυπης εικόνας. Παραθέτω την εικόνα και ζητώ συγγνώμη από τον λήπτη διότι μέσα στην ταραχή και τον συγκλονισμό μου, μου διέφυγε η πηγή προέλευσης. Πάντως είναι κάτι το διαδεμένο ήδη και όχι κρυφό και αποκλειστικό θα λέγαμε.

Πέμπτον: Για μένα όπως προέγραψα, το θαύμα είναι συνυφασμένο με την ζωή του χριστιανού. Δεν είναι κάτι πού μου έκανε εντύπωση ως κάτι έκτακτο, διότι για τον Θεό όλα είναι δυνατά. Η ταπεινή μου γνώμη είναι πώς όντες προσκολλημένοι στην ύλη και τις βιοτικές μέριμνες προσπερνούμε τα καθημερινά θαύματα και γι'αυτό ο Θεός μας στέλνει κάτι έκτακτο για το οποίο είναι Βέβαιος πώς θα ταρακουνηθούμε. Λέω... δεν γνωρίζω. Επίσης, θα προέτρεπα τους τρομοκρατημένους να νιώσουν πνευματική χαρά και ασφάλεια διότι ο Ζων Θεός είναι πάντα ανάμεσα μας δηλοποιεί την παρουσία Του και μας καλεί κοντά Του. Από μέρους μας συνιστάμε ταπεινά μετάνοια και μεταστροφή για να είναι η χαρά μας πεπληρωμένη. Ας δεηθούμε να μην είναι σημείο προάγγελος κακών εξ αμαρτιών μας και οδύνης, ας το πούμε έτσι ανθρωπομορφικά, του Θεού, αλλά σημείο ελπίδας και στήριξης μόνον. Ο Κύριος γνωρίζει.

Έκτον: Παραθέτω τα παραπάνω απλά, τηλεγραφικά και σταράτα, γιατί δεν έχω την πρόθεση να διεγείρω απλά το θρησκευτικό συναίσθημα κανενός ή να εξαπατήσω, αλλά μόνο να καταθέσω ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΥΜΒΑΝ για το οποίο ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΛΕΟΝ ΝΟΗΜΟΝΩΝ ΠΙΣΤΩΝ Ή ΚΑΙ ΔΥΣΠΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, δίχως προκαταλήψεις ως επί το πλείστον.Είναι κάτι το γενόμενο,τοζωντανό, το δεδομένο. Δεν χρειάζεται πανικός, παρά κατάνυξη και επιστροφή στην εκκλησιαστική ζωή. Εμείς ομολογούμε κατά τον ευαγγελιστή Ιωάννη ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ, ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΨΗΛΑΦΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΧΈΡΙΑ ΜΑΣ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΗΤΟΣ Ο ΚΎΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ.
Τίποτα λιγότερο ή περισσότερο.

Θα σας ενημερώνω....


Τὴν ἄχραντον Εἰκόνα σου προσκυνοῦμεν Ἀγαθέ, αἰτούμενοι συγχώρησιν τῶν πταισμάτων ἡμῶν, Χριστὲ ὁ Θεός· βουλήσει γὰρ ηὐδόκησας σαρκὶ ἀνελθεῖν ἐν τῷ Σταυρῷ, ἵνα ῥύσῃ οὓς ἔπλασας ἐκ τῆς δουλείας τοῦ ἐχθροῦ· ὅθεν εὐχαρίστως βοῶμέν σοι· Χαρᾶς ἐπλήρωσας τὰ πάντα, ὁ Σωτὴρ ἡμῶν, παραγενόμενος εἰς τὸ σῶσαι τὸν Κόσμον.

9 σχόλια:

Theoprovlitos είπε...

Χαιρομαι γι αυτη την μαρτυρια. Την θεωρω από τις πλεον αξιοπιστες. Λυπαμαι που στην τηλεοραση ήδη τα παιδια του Ραδιο Αρβυλα εκαναν ειρωνικα σχολια.

Υπαρχουν θαυματα που κουκουλωνονται απο την εκκλησια ακριβως για να μην γινουν αντικειμενο χλευασμού και παραφιλολογιας.

Ενος τετοιου θαυματος υπηρξα μαρτυρας στην Ανδρο το οποιο ο μητροπολιτης Συρου αποκρυπτει μεχρις ότου να γινει φανερο από μονο του. Και μαλιστα ελεω Θεου επιβεβαιωσα την εγκυροτητα του.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

αγαπητε μου θεοπροβλητε μεταφερω το σχετικο σχολιο του εγκολπιου:
Όταν η φωτιά στο τζάκι βρίσκεται προς το τέλος, την τροφοδοτούν με ξύλα και την αναζωογονούν. Μια ιερή φωτιά είναι η πίστις, και όταν κινδυνεύει, χρειάζεται ενίσχυση για να μη χαθεί, και γίνουν παγερά και έρημα τα ανθρώπινα στήθη. Αλλοίμονο αν σβήσει η φλόγα και δώσει την θέση της στα σκοτάδια και στα χάη της απιστίας…

+π.Δανιήλ Γούβαλης

εμείς λοιπόν δεν εκβιαζουμε κανεναν χαιρομαι απλα που περασα απο κει γιατι βρηκα ανανεωση

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευχαριστούμε για την εμπειρία που καταθέτετε πάτερ, προς οικοδομή μας.
Ας χλεύαζουν όσοι έμαθαν μόνο αυτό να κάνουν....Ο Θεός δεν έχει την ανάγκη τους αλλά εκείνοι (όπως όλοι μας άλλωστε) την δική Του!
ΖΕΙ ΚΥΡΙΟΣ Ο θΕΌς ΗΜΏΝ!

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Ε, ναι βέβαια, αγαπητή Έλενα. Και να επαναλάβω πώς ξεκίνησα να πάω στον Ναό με την έσχατη δυσπιστία-'οχι απιστία(τώρα ντρέπομαι πού το λέω)
ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ 100% ΒΕΒΑΙΟΣ
και ας ειναι δοξασμένος ο Θεός.

Είμαι πεπεισμένος για τους απιστούντες πώς ακόμα και αν ανοιγαν οι ουρανοί πάλι απιστούντες θα ήτανε. Ας τους χαρ'ισουμε αληθινή συμπόνοια. δίχως περηφάνια,απλά θλίψη.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Nα προσθέσω ακόμα πώς όλα αυτά τα γράφω από προσωπική παρόρμηση, χωρίς άδεια,παρότρυνση ή "ευλογία". ¨Οχι βέβαια πώς θα υπήρχε πρόβλημα με την μητρόπολη, τουναντίον. Αλλά θέλω να πώ πώς είναι φυσικά και αβίαστα. Δεν διαφημίζουμε καταστάσεις,τοπους και γεγονότα. Απλώς ομολογούμε.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Εδώ μιλάνε τα γεγονότα τα πάντα νουν υπερβαίνοντα πάτερ μου.
Και πάλι ευχαριστούμε για την διήγηση και ας προσευχόμαστε για όσους απιστούν και για τους εαυτούς μας που μένουμε εκστατικοί στο θαύμα αλλά άπιστοι στις πράξεις μας (τουλάχιστον εγώ...)

Ανώνυμος είπε...

Eυχαριστούμε πάρα πολύ για όσα καταθέσατε! Δόξα τω Θεώ!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευχαριστούμε για την κατάθεσή σας. Είθε να μας λυπηθεί ο Κύριος. Υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα άνθρωποι προσευχόμενοι και για όλους εμάς τους υπόλοιπους. Καλό Πάσχα!

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Καλή ανάσταση και στους δύο! Δόξα τω Θεώ!