ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τετάρτη, Απριλίου 04, 2012

Πίστη ζυμωμένη με αίμα (18)


ο άγιος παιδομάρτυς Καλλιόπιος ο σταυρωθείς, εορτάζει 7 Απριλίου1 Απριλίου: Ο άγιος Αβραάμιος ο βούλγαρος και ελεήμων, τεμαχίζεται και αποκεφαλίζεται μετά θάνατον για την πίστη του Χριστού. Παραδίδει το αγιασμένο πνεύμα της, η ηρωϊκότερη μάρτυρας της συνειδήσεως, η αγία Μαρία από την Αίγυπτο πού πάλεψε με το δαίμονα της νυμφομανίας 47 χρόνια στην έρημο  και στέφθηκε ισάγγελος.

2 Απριλίου: Ο άγιος Αμφιανός , κρεμάμενος και βασανιζόμενος, ελέγχει τους ειδωλολάτρες και ρίχνεται στην θάλασσα. Ο άγιος Αιδέσιος χτυπά με την ράβδο του τον βασανιστή των χριστιανών και αφού μαρτυρεί σκληρά έπειτα καταπνίγεται και εκείνος στην θάλασσα.

9 Απριλίου: Ο άγιος Ευψύχιος από την Καισάρεια, επικεφαλής γενναίων νεαρών χριστιανών, γκρεμίζει το ιερό και το είδωλο της ψευδοθεάς Τύχης. Οι σύντροφοι του εξορίζονται , αφού δημεύτηκε πρώτον η περιουσία τους. Τον δε Ευψύχιο αφού τον βασάνισαν , έπειτα τον αποκεφαλίζουν.Τριακόσιοι και ένας μάρτυρας βασανίζονται και δολοφονούνται στην Περσία από τους πυρολάτρες.

13 Απριλίου: Ο άγιος Στέφανος , επίσκοπος Ιζχβέκ ομολογεί με παρρησία τον Χριστό και αναπτύσσει έντονη ιεραποστολική δράση στην σοβιετική Ρωσσία. Έπειτα από εξορίες, φυλακίσεις και κακουχίες παραδίδει το πνεύμα του, έγκλειστος στην φυλακή το έτος 1932.Οι άγιοι Ελευθέριος και Ζωΐλος διδάσκαλοι των χριστιανών στην Περσία αποκεφαλίζονται από τους εθνικούς.

15 Απριλίου: Ο ηλικιωμένος , αλλά με νεανικό φρόνημα Κρήσκης, ομολογεί τον Χριστό, απαντώντας σε κάθε ερώτηση του ανακριτή με τη φράση: Είμαι χριστιανός. Κρεμάται, καταξέεται και κατακαίγεται. Τέλος, τιμά τα γερατειά του με ακμαίο αθλητικό φρόνημα και άκαμπτος παραδίδεται στην φωτιά, όπου και τελειούται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: