ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Δευτέρα, Ιανουαρίου 20, 2014

Είμαι άθεος-άθρησκος. Και λοιπόν;


Επ 'ευκαιρία του σάλου για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  δεν θεωρώ σκανδαλιστικό να βγαίνει κάποιος βουλευτής και να λέει είμαι άθρησκος ή άθεος.Σκανδαλιστική θεωρώ την παραποίηση ευσέβειας και την εκποίηση της ορθοδοξίας σε απολογισμό ψήφων.Έχουμε δεί τόσα και τόσα χρόνια και καιρούς, ανθρώπους της άλλης πλευράς, ανθρώπους της πεφωτισμένης δεξιάς και του κέντρου, παιδιά των στοών και της λέσχης Μπίλντεμπεργκ να μπαινοβγαίνουν σε μητροπολιτικούς ναούς, δεκαπενταυγουστιάτικα ξωκκλήσια, επιταφίους θρήνους και αγιορείτικα μοναστήρια κάνοντας σταυρούς ευλαβείας και ανάβοντας λαμπάδες -πιστοποιητικά ορθόδοξης νομιμοφροσύνης,ώστε πήραμε το μάθημα μας. Ακούσαμε γέροντες και γέροντες να προμοτάρουν προεκλογικούς αγώνες κεχρισμένων αρχόντων, πού την επαύριον εσταύρωσαν τον πτωχό και τον πένητα με αναλγησία αντιχρίστου στο όνομα του ελληνορθόδοξου σωτήρα, ώστε δεν ξεγελιόμαστε. Είμαστε πλέον υποψιασμένοι για το θρησκευτικό ποιόν πολλών και πάντων και πασών.

 Επίσης, σκανδαλιστικό θεωρώ τον αντιχριστιανισμό. Το αντί δειχνει ασθένεια και δεν θα εμπιστευόμουν αρρώστους με τίποτα.Και από αρρώστια πιά αντιχριστιανικού μένους άλλο τίποτα. Ξύλινη  αντιεκκλησιαστική γλώσσα βγαλμένη από τον διαφωτισμό του 18 ου αιώνα, γαρνιρισμένη με κακία άνευ προηγουμένου και ημιμάθεια έως και κραυγαλέα αμάθεια για το ορθόδοξο ήθος. Έχουμε μάθει τόσα πολλά τα τελευταία χρόνια για την Εκκλησία και τους παπάδες και τους πιστούς χριστιανούς, από ανθρώπους πού δεν ξέρουν κατά πού πέφτει η πόρτα της Εκκλησίας, στην οποία έχουν να πατήσουν από τα βαφτίσια τους,ώστε να πάρουμε μια γεύση και από το ποιόν της άλλης πλευράς, της ανθρωπιστικά "ανθρώπινης".

Εν ολίγοις τους μάθαμε όλους σαν κάλπικη δεκάρα.
 
Έχω να προσθέσω και κάτι άλλο, σαν ελάχιστος ορθόδοξος χριστιανός, γι αυτούς πού καταλαβαίνουν το πνεύμα μου και είναι "αμελητέοι" σαν και μένα.

Πάντα συνυπήρχαμε με ανθρώπους άλλων δογμάτων και θρησκειών.Συνυπήρχαμε και ειρηνικά και αρμονικά.Δεν χρειαζόμαστε κανέναν αγαπιστή να μας πεί: "Ξέρετε, μπορούμε όλοι να συνυπάρξουμε. Αθεϊστές και χριστιανοί.Ελάτε να σας πάρουμε από το χέρι να σας βγάλουμε προς το φώς" , λες και είναι ανώτεροι μας πνευματικά και διανοητικά. Αυτό το αρρωστημένο παιχνίδι πατερναλισμού μου προκαλεί γέλιο και οργή. Θαρρώ πώς η Εκκλησία δεν επιθυμεί να επιβληθεί σε κανέναν τους και να υπερισχύσει. Απλά θέλουμε σεβασμό και ησυχία. Ας μας αφήσουν ήσυχους γιατί είμαστε απείρως πιό υποψιασμένοι από πολλούς.Αυτά τα λέω και σε χριστιανούς. Δεν θέλουμε μεν να εξουσιάσουμε, να το καταλάβετε και σείς και να μην εξεγείρεστε εναντίον τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πώς θα δεχτούμε εξουσιασμό.

5 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Επιτρέψτε μου πάτερ να πω ότι δεν είναι τόσο απλό το "είμαι άθρησκος-και λοιπόν;"
Ο άθρησκος,άθρησκα θα κυβερνήσει και μεις λαός αθρήσκων δεν είμαστε. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΝΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΝΘΕΟΥΣ και άλλως πολιτεύομενοι, βράζουν στο ίδιο καζάνι.
Όμως η ύπαρξη των τελευταίων, ας μην μας οδηγεί στο να ευλογούμε τους δηλωμένα αθέους (οι οποίοι εσχάτως υποκρίνονται τους σεβαστικούς...Βλέπετε ούτε στην αθεία τους δεν είναι ειλικρινείς!)

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Ελενα τί κάνεις; Καλή χρονιά!
Εννοείται πώς δεν ευλογούμε κανέναν τους.Αλλά Είμαστε λαός αθρήσκων και υποκριτών. Να με συγχωρείς αν σε στενοχωρώ. Είμαστε ελεεινοί και καλύτερα να τα λέμε εμείς για να μην μας τα λένε άλλοι.Aυτό φαίνεται στις πολιτικές μας επιλογές, στο χειροκρότημα κάθε λογής παστιτσίων, στην θεοποίηση ανθρώπων πού δεν έχουν σχέση με τον Χριστό, στην αμετανοησία μας.Και όσο πιό γρήγορα το καταλάβουμε τόσο καλύτερα


ΕΛΕΝΑ είπε...

Καλή χρονιά πάτερ
Οχι δεν είμαστε λαός άθεος. Λαός αθέων κυβερνητών είμαστε. Οι πολιτικές επιλογές και οι παστίτσιοι δεν χειροκροτούνται από την πλειοψηφία αλλά επιβάλλονται τρομοκρατικώ τω τρόπω, ποντάροντας στον πανικό και στα αδιέξοδα.
Ωστόσο υπάρχει αντίσταη και θα φουντώσει.
Ναι είμαστε σε καιρό αποστασίας αλλά άθεοι δεν είμαστε. Να ευλογήσει ο Κύριός μας δρόμους επιστροφής.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Έλενα να σου θυμίσω τον καρναβαλιστή πού "κοινώνησε" την "αντίπαλό" συνάδελφο του και ο λαός-πού φυσικά ανήκει σε διάφορους χώρους, παρέμενε απαθής; Αν δεν γιαουρτωθεί κάποιος από όλο τον λαό, θα υποστηρίζω πώς είμαστε διεφθαρμένοι.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Θα έρθει και αυτή η ώρα...
Και διεφθαρμένοι μπορεί να είμαστε (δυστυχώς). Επιμένω όμως πως άθεοι δεν είμαστε! Άρα έχουμε ελπίδα επιστροφής.
Μην μου πείτε ότι δεν ήταν διεφθαρμένος ο Ληστής που μπήκε πρώτος στον Παράδεισο. Με μία συγνώμην. Ο διεφθαρμένος μπορεί να την πει. Ο άθεος όχι, αφού δεν έχει θεό. Εκτός αν ελεηθεί με αλλαγή.