ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Πέμπτη, Αυγούστου 29, 2013

Αγαπούσε ο Ηρώδης τον Πρόδρομο;




Το σημερινό ευαγγέλιο μας πληροφορεί πώς ο Ηρώδης σέβοταν και αγαπούσε τον Πρόδρομο και ηδέως (με ευχαρίστηση) άκουγε αυτόν. 

Πώς συνδυάζεται αυτός ο σεβασμός και η αγάπη με το γεγονός πώς τον κρατούσε δέσμιο, δεν έδωσε απόλυση στην παράνομη γυναίκα του και συνέχιζε να φέροταν τυρρανικά; 

Αν τον αγαπούσε δεν θα υπάκουε τον Προφήτη, ως γνήσια φωνή του Θεού; 

Το ζήτημα είναι πώς αυτά τα συναισθήματα του Ηρώδη ανήκαν στην σφαίρα της δεισιδαιμονίας. Έβλεπε τον Ιωάννη σαν κάτι εξωτικό και θαυμάσιο πού θα τον τιμωρούσε για τις ανομίες του, πού προέβαλλαν ως φαντάσματα συνεχώς ενώπιον του.
Συνηγορούσαν και οι τύψεις συνειδήσεως και η δημοφιλία του Προδρόμου στον λαό.
'Αλλωστε ο ίδιος ο Ηρώδης έφτασε στο παρανοϊκό σημείο να πιστεύει πώς ο Χριστός ήταν η μετενσάρκωση του Προδρόμου.Αυτό μπορεί να οφείλεται στην επιρροή από τους φαρισαίους, οι οποίοι εδίδασκαν ανάσταση νεκρών ή σε συγκρητιστικές δοξασίες, άφθονες για την εποχή.

Στα παλάτια ευδοκιμεί η παραφυσική έρευνα ως αιώνια μόδα και βρίσκει κυρίως απήχηση στις τυρρανισμένες συνειδήσεις.Πολλές φορές βλέπουμε πώς όσο πιό ψηλά ανεβαίνει κάποιος άνθρωπος, όση εξουσία περισσότερη λαμβάνει, ειδικά αυτή αν είναι κεκτημένη επί πτωμάτων, τόσο πιό πολύ ανησυχεί να μην τα χάσει όλα, να μην γλυστρίσει η κορόνα από το κεφάλι. Σύνηθες φαινόμενο.

Πόσοι και πόσοι ηγέτες και ηγετίσκοι δεν παρακαθίζουν παρά τους πόδας των γερόντων για να λάβουν περγαμηνές δημοφιλίας ή απαντήσεις καθησυχαστικές για την βασιλεία τους; 

Πόσοι και πόσοι ηγετίσκοι και ηγέτες δεν καταφέυγουν σε μέντιουμ και "πνευματικούς" συμβούλους για συμφιλίωση με το μεταφυσικό και το άγνωστο; 

Το μέλλον τους ταράσσει, το παρελθόν τους ελέγχει, η εξουσιομανία τους ορίζει.

 Και ο λαός τους μιμείται στις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες.

Απόδειξη της ρηχής αυτής παραπνευματικότητας του και της υποκρισίας του, είναι πώς για μια γυναίκα τα λησμόνησε ξαφνικά όλα:φόβους. φοβίες και σεβασμούς.

Και παρέδωσε χωρίς δισταγμό αυτόν πού αγαπούσε στο θάνατο.

Άρα η αγάπη του ήταν κίβδηλη και συμφεροντολογική.

Φευ ο Ηρώδης επιβιώνει σε πολλά πρόσωπα πού άρχουν και εξουσιάζουν σήμερα! Και αυτό πού μας θλίβει είναι πώς οι περισσότεροι από αυτούς, στέκουν στους θωκούς τους με δική μας έγκριση και θέληση.

Ειναι η αντανάκλαση του συρμού της κοινωνίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: