ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 25, 2014

Λύτρωσιν απέστειλεν Κύριος τω λαώ Αυτού!



Μεγάλη Νύχτα! Νύχτα συντριβής και Νύχτα σιωπηλής προσδοκίας!

Αδειάζοντας από επιθυμίες, εαυτόν και μεγάλες ιδέες. Άναυδοι και συνετοί μπροστά στην φάτνη, επιδιώκοντας και εμείς την ευλογημένη και θεραπευτική παράκληση της λαθότητας στην Βαβυλώνα του κόσμου. 

Η ψυχή έχοντας νοσταλγίες αρχαίου παρελθόντος επιθυμεί να μεταμορφωθεί σε ασήμαντη σπιθαμή μέσα στο Θεοδέγμον Σπήλαιο. Να ζήσει εκ του σύννεγυς το θαύμα, τρόμω και χαρά!

Τί μάτην κοπιώμεν και μάτην ταραττόμεθα άνθρωποι! Ιδού η σοφία σε πτώχεια εκούσια και το μυστήριον των αιώνων σε αποκάλυψη Ταπείνωσης άχραντης!

Πώς να συλλάβεις μία τέτοια εκδήλωση δοσίματος, εσύ πού έχεις μάθει μόνον να παίρνεις; Να σου προσφέρουν και όχι να προσφέρεσαι; Να φαίνεσαι και όχι να κρύβεσαι; Να αγαπιέσαι, χωρίς να δίνεις ανταλλάγματα, και εκ της αγάπης περισσήν και αζήτητη αγάπη;

Θα ξυπνήσουμε όρθρου βαθέως εξ ύπνου προσδοκίας μεγάλης. Με παιδική χαρά, φερμένη από χρόνια αλλοτινά, με μυστικό σκίρτημα ευφροσύνης νηπίου! Αστεροσκοπούντες θα αναζητούμε τον Οδηγό των Ουρανών με πίστη απλοϊκή και βρεφική εμπιστοσύνη! Πώς η νηπιότητα τον ακάθαρτο τον καθιστά τόσο θεοσεβή;Πώς η μωρία του κόσμου, γεμίζει με τέτοια επίμονη σοφή βεβαιότητα τον έως εχτές σίγουρο μόνο για τα ψηλαφητά και τα τετριμμένα; 

Από τάμα παλαιό και ψυχικό θα κτυπήσουμε τις πρώτες καμπάνες για να κηρύξουν στην ησυχία του Όρθρου το μήνυμα ενός καινού κόσμου. Στο ημίφως του ναού του ευτρεπισμένου και αγαπητού, θα ακουστούν με χαρά και με ύφος αλλιώτικό εκείνη την νύχτα, τα πρώτα αναγνώσματα. Λιτή, Εξάψαλμος, Προσκομιδή. Δεύτε ίδωμεν πιστοί πού εγεννήθην ο Χριστός σε μέλος χρωματικό από τους αυλούς των ποιμένων της Ανατολής. Τί θαυμάζεις Μαριάμ, τί εκθαμβείσαι τα εν σοί; Και η Παναγιά στην πρόθεση θα απαντήσει μυστικά με όμμα ιλαρό και φεγγοβόλο, με μειδίαμα πληρότητας και ταπεινού θριάμβου! Χριστός Γεννάται Δοξάσατε και αντιλαλεί ως πάνω τον τρούλο η διακήρυξη της χαράς. Και ιδού οι Αίνοι και αστράφτει η εωθινή εκκλησία από τα φώτα των πολυελέων. Ήχος τέταρτος πανηγυρικός και ήδη τα πρόσωπα των αγαπημένων ενοριτών πού πυκνώνουν σιγά σιγά τον Ναό, αντανακλούν την λάμψη του Αστέρα και την χαρά των μάγων, τον θαυμασμό των ποιμένων και των Αγγέλων την δόξα.

Προχωρά η Λειτουργία δοξολογική, πανηγυρική με την αγία κατάνυξη πού μόνο η χαρά της Ορθοδοξίας και ο θησαυρός της πίστης μας μπορεί και παρέχει. Και στο Μετά Φόβου ένωση με τον Θεό πού έγινε Άνθρωπος για να γίνει ο Άνθρωπος Θεός. 

Χριστουγεννιάτικο πάσχα!

Και μετά την Απόλυση, να φέρει ο καθένας μέσα του όλη την ημέρα, είτε σε τράπεζα εορταστική,είτε σε κατάλυμα πτωχικό, είτε σε σύναξη οικογενειακή, είτε σε μοναξιά από ανθρώπους, είτε σε απομόνωση εκούσια όλη την ζωηρή εντύπωση και την μυστική χαρά και την ασφαλή βεβαιότητα την πανηγυρική,πού φέρει το κοινωνικό τροπάρι: Λύτρωσιν απέστειλε Κύριος τω λαώ αυτού , αλληλούια.


ππκ χριστούγεννα 2014

2 σχόλια:

Ανάξιος είπε...

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα πατέρα,να είστε πάντα καλά!

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Kαλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα! Ό,τι το επιθυμητό!