ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Σάββατο, Δεκεμβρίου 27, 2014

Στον ναό των νηπίων



Η φωτογραφία είναι από τον ναό , πίσω από την Βασιλική της Γέννησης στην αγία Βηθλεέμ, από το φετινό μας προσκύνημα στην αγία Γη. 

Κατεβαίνοντας στο παρεκκλήσιο αυτό, σε συνεπαίρνει μια ευωδία από τα ιερά λείψανα των αγίων Νηπίων, πού φυλάσσονται εκεί.

 Έπειτα η επαφή σου με την τεράστια εικόνα της βρεφοκτονίας και τα άγια λειψανάκια των παιδιών αυτών, σου φέρνει δάκρυα στα μάτια. 

Πανταχού της οικουμένης και όλους τους καιρούς σκοτώνουν τους μικρούς και τους αδύναμους και κυριαρχεί προσώρας το κακό και το σκοτάδι.

Παρηγοριέσαι για τα στέφανα, αλλά μένεις προβληματισμένος με την θηριωδία της ανθρώπινης φύσης, πού μέχρι να εξαλειφθεί σαρξ ανθρώπου από γης , δεν θα πάψει να είναι άρρωστη και διεστραμμένη.

Είναι άγνωστος ο αριθμός των αγίων νηπίων πού σφάχτηκαν. 
Ωστόσο το Συναξάρι χρησιμοποιεί έναν συμβολικό αριθμό, τον 14.000, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται σε κάποια ιστορική ή ευαγγελική πραγματικότητα , αλλά είναι συμβολικός. 
Παραπέμπει στους 144000 μάρτυρες της αποκαλύψεως και έχει εσχατολογική χροιά και οικουμενικό συμβολισμό.

Για το Παιδίον Ιησούν, ο κόσμος των αρχόντων του σκότους θα επαναστατήσει και θα εκτονώσει την κακία του, πάνω σε όσους φέρουν την σφραγίδα της αθωότητας και το χρίσμα του Ονόματος Του, έως και το τέλος των ημερών και ως είπαμε πανταχού της οικουμένης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: