ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 08, 2014

Οι αυτόκλητοι

Kαλημέρα! 

Η πρώτη μου δουλειά κάθε μέρα μόλις ανοίξω το computer είναι να πάρω τα mail μου. 

Καθημερινά βομβαρδίζομαι με Mail από γεροντικά, δηλώσεις επισκόπων, απόψεις πάνω σε θρησκευτικά ζητήματα αγνώστων ανθρώπων, πού κάπου βρήκαν το Mail μου , θεολογικές παρατηρήσεις, γνώμες κλπ. 

Φυσικά δεν είναι προσωπικά μηνύματα, αλλά έχουν πολλαπλούς αποδέκτες. 

Απρόσωπα σαν φετφάς σουλτάνου στην τουρκοκρατία και γεροντοκοριασμένα και άψυχα.

Όλα αυτά στέλνονται σε μορφή κατηχητικού ύφους, καταγγελίας ή εμβρίθειας ειδήμονα. 

Αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι υπάρχουν εκεί έξω πού θέλουν να "σώσουν την ψυχή" μας , να παίξουν ένα ρόλο στην εκκλησία ή να παραστήσουν από απωθημένο τους πνευματικούς.

 Δεν νομίζω πώς είναι αρμοδιότητα του καθενός να παριστάνει τον ιεραπόστολο.Άλλωστε τα περισσότερα μηνύματα εκφράζουν μια λαϊκίστικη θρησκευτικότητα πολύ κοινότυπη και ανάξια λόγου.

Μπορεί να τα γράφω αυτά επειδή στραβοξύπνησα, πλην όμως τον σταυρό μου τον έκανα μόλις σηκώθηκα και νιώθω περίφημα.
Είναι ένα νοσηρό φαινόμενο. 

Ιεραπόστολος του καναπέ, όπως λέμε επαναστάτης του καναπέ. Προτεσταντοποίηση της εκκλησίας.

Επειδή έχουμε ένα πληκτρολόγιο δεν σημαίνει πώς έχουμε και άγιο Πνεύμα.

Το εκκλησιαστικό ίντερνετ και σελίδες μητροπόλεων και ενοριών και αδελφοτήτων και θεολόγων γέμει. Αλλά και απλών χριστιανών πού καταγράφουν με σεμνοπρέπεια τις εμπειρίες και τις γνώμες τους και δεν θέλουν να κάνουν κατήχηση και ιεραποστολή. Καρδιακοί άνθρωποι εντελώς και όχι εξουσιαστές, από των οποίων την συναναστροφή ωφελείται κάποιος και από τις εμπειρίες γεμίζει. Κανείς από αυτούς δεν ήρθε να μας "χτυπήσει" την διαδικτυακή "πόρτα" για να μας διαφωτίσει, δίκην μάρτυρα του Ιεχωβά.Και πολύ περισσότερο κανείς από αυτούς δεν απαίτησε την αναπαραγωγή και την αναδημοσίευση κάθε θρησκευτίστικης ανοησίας πού αναπαράγεται με συναίσθηση εγκυκλίου.

Αδιακρισία στο τέρμα!

Οπότε τί ρόλο καλούνται να παίξουν οι αυτόκλητοι κατηχητές και ιεραπόστολοι; Είναι αμερικανόθεν η πλάνη.

Αναρωτιέμαι πόσοι από αυτούς είναι μάχιμοι χριστιανοί και τί γνωρίζουν για την καθημερινότητα ενός ανθρώπου πού παλεύει με τους δαίμονες του κόσμου και του απόκοσμου ή ενός χριστιανού πού έχει κρυφή πνευματικότητα ή και ενός ιερέα πού η καθημερινότητα του είναι ένα καθήκον η ίδια ή απλά ενός βιοπαλαιστή πού δεν ξέρει Χριστό, αλλά καθημερινά αγωνίζεται με τον κόσμο.

Επίπλαστα πράγματα και άνοστα. Τους γυρνάω την πλάτη. Spam όλοι. Να "κάνετε παιχνίδι" μόνοι σας!

3 σχόλια:

yannidakis είπε...

νομίζω πως θα συμφωνήσω πλήρως με τα λεγόμενα σας.
Από την άλλη αν νομίζουμε ότι μπορούμε να διαδώσουμε το... καλό, ίσως είναι ένας τρόπο να το ακολουθήσουμε κι εμείς οι ίδιοι.
Ας είναι

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Αν δεις Γιάννη κάτι μεηλ που μου στελνουν θα καταλάβεις. Δεν πρόκειται για ενημερώσεις απλά. Οι ενημερώσεις είναι χρήσιμες.Μαθαίνουμε από το ποιός επίσκοπος είναι αιρετικός με τα πιό αισχρά λόγια, μέχρι με το πώς να κάνουμε τον σταυρό μας. Φοβερή διαφώτιση! Λίγο μέτρο και αυτοσυνειδησία σε ορισμένους δεν κάνει κακό.

yannidakis είπε...

"βράβευση της εβδομάδας" για την εβδομάδα που πέρασε σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου. Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για τη μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα :[