ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2009

Οι άγιοι μάρτυρες Μανουήλ,Σαβέλ και Ισμαήλ


Ήταν και οι τρεις αδέλφια από την Περσία (ο πατέρας τους ήταν πυρολάτρης,ενώ η μητέρα τους χριστιανή και τους μετέδωσε τη χριστιανική αγωγή,ενώ τη χριστιανική μόρφωση κάποιος ευλαβής Ιερέας ονόματι Εύνικος),και είχαν έλθει στην Κωνσταντινούπολη για κάποια αποστολή.Κατά το διάστημα της εκεί παραμονής τους, συνέβη να δουν στη Χαλκηδόνα τον αυτοκράτορα Ιουλιανό, που θυσίαζε στα είδωλα εν μέσω πομπής.Το θέαμα αυτό τους λύπησε πολύ και εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το κράτος,που ο ηγέτης του γινόταν ένοχος τέτοιας ασέβειας.Κάποιοι καταδότες όμως,που τους άκουσαν, τους κατάγγειλαν στον Ιουλιανό.Αυτός διέταξε αμέσως οι τρεις Πέρσες ν' αρνηθούν το Χριστό.Αλλά και αυτοί με τη σειρά τους αποκρίθηκαν,ότι τους εαυτούς τους προ πολλού είχαν αρνηθεί,και στον Ιησού που είχαν παραδομένη την ψυχή τους,είναι έτοιμοι να χύσουν γι'Αυτόν το αίμα τους.Τότε άρχισε ο βασανισμός τους.Διαπέρασαν τους αστραγάλους τους με μυτερό αντικείμενο,και έκαψαν τις μασχάλες τους με αναμμένες λαμπάδες.Κατόπιν τους αποκεφάλισαν.Αλλά η θεία δίκη δεν άργησε να έλθει. Όταν μετά από λίγο ο Ιουλιανός εξεστράτευσε κατά των Περσών,σε κάποια μάχη, πληρώνοντας για τις αμαρτίες του,έπεσε νεκρός στο άνθος της ηλικίας του.

4 σχόλια:

Vater Panajiotis είπε...

Ας έχουμε την ευχή τους. Και να καταλάβουν κάποιοι πως η Ορθοδοξία είναι υπερ-εθνική και υπερ-πολιτισμική, όχι διεθνιστική και πολυπολιτισμική.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Πολύ σωστά.

zoro είπε...

πατέρ μου αυτό το "πληρώνοντας για τις αμαρτίες του" είναι που παρεξηγείται και εσκεμμένα αλλα και από τους μη κατέχοντες.
εύκολα μπορεί να υποστηριχτεί ότι σε τέτοιο θεό "εκδικητή" δεν πιστεύω και να συμπαρασύρει και άλλους που δέχονται μασημένη τροφή.
το "πληρώνω για τις αμαρτίες μου" δεν σημαίνει ότι λυτρώνομαι
για την αδικία που έκανα και εφόσον το επιζητώ ακόμα και την τελευταία-τελευταία στιγμή της ζωής μου?
οποτε δεν είναι κάτι αρνητικό αλλα είναι αυτή η δικαιοσύνη του θεού
που πηγάζει από την αγάπη του.
χωρίς αυτήν, συγχώρεση δεν δύναται να υπάρξει ούτε και λύτρωση που
τόσο έχουμε ανάγκη.
έτσι ακούς καθημερινά για θεό δικαστή-εκδικητή-τύραννο,
πιστεύω ότι οι κατέχοντες χρειάζεται να χειρίζονται τον λόγο πιο (ας το πω) "διπλωματικά" αν και αυτός ο ορος είναι ξένος για την ορθοδοξία. δηλαδή αν έλεγε "λυτρωμένος από τις αμαρτίες του"...
δεν ξέρω, ίσως κάνω λάθος

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Ζορο μου,καλημέρα. Ο Θεός βέβαια δεν τιμωρεί κανέναν, αλλά όποιος πάει κόντρα σ'Αυτόν στην Ζωή και Αυτοζωία , αυτοκαταστρέφεται.