ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τρίτη, Μαρτίου 13, 2012

Πίστη ζυμωμένη με αίμα (16)
1 Μαρτίου: Η πρώην εταίρα Ευδοκία μετανοεί, διαμοιράζει τα πλούτη της στους φτωχούς και έπειτα συκοφαντείται από τους πρώην εραστές της στους εθνικούς και μαρτυρεί. Αργότερα,αποκεφαλίζεται.Η αγία Αντωνίνα, ομολογεί αυτόκλητη τον Χριστό, γδέρεται, κατακαίγεται και παραμένει αβλαβής. Έπειτα τη ρίχνουν στην θάλασσα, κλεισμένη σε ένα σάκκο και ούτως τελειούται.

2 Μαρτίου: Η παρθένος Ευθαλία οδηγείται στον χριστιανισμό από την μητέρα της και εγείρει το θυμό του ιδίου της του αδελφού. Τον ελέγχει δριμύτατα για την επίθεση στην κοινη τους μητέρα και αυτός την παραδίδει σε έναν δούλο για να την ατιμάσει και έπειτα με τα ίδια του τα χέρια την  αποκεφαλίζει. Ο άγιος Ησύχιος απαρνείται τον τίτλο και τα διάσημα του συγκλητικού και παραδίδεται από τον βασιλιά σε πνιγμό.Ο άγιος Θεόδοτος επίσκοπος Κηρυνείας, ομολογεί τον Χριστό και παραδίνεται σε φρικτά βασανιστήρια και σε φυλακή. Έλκει δημίους και δεσμίους προς τον χριστιανισμό και μετά το διάταγμα των Μεδιολάνων αποφυλακίζεται και κοιμάται ειρηνικά.

9 Μαρτίου: Εορτάζουν οι ταξιάρχες και μέγιστοι των Μαρτύρων, οι σαράντα στρατιώτες από την Σεβάστεια , πού ρίχτηκαν στην παγωμένη λίμνη και μαρτύρησαν από το καύμα του ψύχους. Χαρακτηριστικη είναι η περίπτωση αυτού που δειλίασε και μόλις εγκατέλειψε τον αγώνα, διαλύθηκε, για να αντικατασταθεί από έναν παρακείμενο δεσμοφύλακα πού στεφανώθηκε ως μεγαλομάρτυρας στην θέση του. Ο νεαρός Μελίτων επιβιώνει και συναριθμείται από την ίδια του την μητέρα ημιθανής στο σωρό των λειψάνων των άλλων, όπου σε λίγο αβοήθητος αφήνει το πνεύμα και κερδίζει και αυτός το αμαράντινο στέφανον. Μνημη των αγίων Παππού, Γιαγιάς, Πατέρα, Μητέρας και Δύο τέκνων.

13 Μαρτίου: Οι άγιοι μάρτυρες Αφρικανός, Πούπλιος και Τερέντιος δένονται με αλυσίδες και ρίχνονται σε πυρακτωμένο καμίνι, όπου παραμένουν αλώβητοι.Έπειτα υπομένουν νυγμούς και μάστιγες και αναμμένα κάρβουνα, αλλά με την προσευχή τους και μόνο διαλύουν τα είδωλα, αντί να διαλυθούν οι ίδιοι, προσελκύωντας πολλούς των εθνικών στην πίστη του Χριστού. Ο ηγεμόνας πανικόβλητος διατάζει τον αποκεφαλισμό τους.Ο άγιος Άβιβος ο Αιγύπτιος δένεται με πέτρες και ρίχνεται στον ποταμό. Η αγία Χριστίνα η Περσίς, τελειούται μαστιζομένη.

15 Μαρτίου: Ο Νίκανδρος από την Αίγυπτο περισυνέλεγε με κίνδυνο της ζωής του τα άταφα λείψανα των μαρτύρων και αφού τους απέδιδε τιμές τα έθαβε. Συνελήφθη επ αυτοφώρω και αποκεφαλίστηκε .  Ο άγιος Μανουήλ από τα Σφακιά, εγκαταλείπει την άπιστη σύζυγο του με τα 6 τους παιδιά, καταγγέλεται στους Τούρκους από την οικογένεια της συζύγου του ως μουρτάτης και καταδικάζεται σε θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: