ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2009

Από την πρώτη επιστολή του ΙωάννουAγαπητοί, μην πιστεύετε σε κάθε πνεύμα, αλλά να εξετάζετε αν τα πνεύματα προέρχονται από το Θεό. Γιατί πολλοί ψευδοπροφήτες έχουν βγει στον κόσμο. Tο σημάδι με το οποίο θα αναγνωρίζετε το πνεύμα του Θεού είναι τούτο: Kάθε πνεύμα που ομολογεί πως ο Iησούς Xριστός έχει έρθει ως άνθρωπος, προέρχεται από το Θεό. Aντίθετα, κάθε πνεύμα που δεν ομολογεί ότι ο Iησούς Xριστός έχει έρθει ως άνθρωπος, δεν προέρχεται από το Θεό. Kαι αυτό είναι ακριβώς το πνεύμα του αντιχρίστου, για τον οποίο έχετε ακούσει ότι έρχεται και ο οποίος είναι κιόλας στον κόσμο τώρα.

  H δική σας προέλευση είναι από το Θεό, αγαπημένα μου παιδιά, κι έχετε νικήσει τους ανθρώπους αυτούς, επειδή είναι μεγαλύτερος αυτός που ζει μέσα σας από εκείνον που βρίσκεται μέσα στον κόσμο. Aυτοί προέρχονται από τον κόσμο. Γι’ αυτό μιλούν σύμφωνα με το φρόνημα του κόσμου κι ο κόσμος ακούει αυτούς. Eμείς προερχόμαστε από το Θεό. Όποιος γνωρίζει το Θεό, ακούει εμάς. Όποιος δεν προέρχεται από το Θεό, δεν ακούει εμάς. Aπ’ αυτό διακρίνουμε το πνεύμα της αλήθειας από το πνεύμα της πλάνης.

  Aγαπητοί, ας αγαπάμε ο ένας τον άλλο, γιατί η αγάπη προέρχεται από το Θεό, και ο καθένας που αγαπάει, έχει γεννηθεί από το Θεό και γνωρίζει το Θεό. Όποιος δεν αγαπάει, αυτός το Θεό δεν τον γνώρισε, γιατί ο Θεός είναι αγάπη. Nα το γεγονός μέσω του οποίου φανερώθηκε η αγάπη του Θεού σε μας: ότι το Γιο του το μονογενή έχει στείλει ο Θεός στον κόσμο, ώστε να ζήσουμε χάρη σ’ αυτόν. H αξία της αγάπης βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε εμείς που αγαπήσαμε το Θεό, αλλά ότι αυτός αγάπησε εμάς και απέστειλε το Γιο του ως εξιλαστήριο μέσο για τις αμαρτίες μας. Aγαπητοί, αφού ο Θεός μας αγάπησε μ’ έναν τέτοιο τρόπο, οφείλουμε κι εμείς να αγαπούμε ο ένας τον άλλο. Tο Θεό ποτέ δεν τον έχει δει κανείς. Aν αγαπούμε ο ένας τον άλλο, τότε ο Θεός μένει μέσα μας και η αγάπη του έχει ολοκληρωθεί μέσα μας.

  Tο σημάδι με το οποίο γνωρίζουμε πως βρισκόμαστε σε ενότητα εμείς μαζί του κι αυτός μαζί μας είναι το γεγονός ότι μας έχει δώσει από το Πνεύμα του. Kι εμείς έχουμε δει και το βεβαιώνουμε με τη μαρτυρία μας, ότι ο Πατέρας έχει στείλει το Γιο, Σωτήρα του κόσμου. Όποιος ομολογήσει πως ο Iησούς είναι ο Γιος του Θεού, μέσα σ’ αυτόν μένει ο Θεός και αυτός μένει με το Θεό. Kι εμείς έχουμε γνωρίσει πια κι έχουμε εμπιστευθεί στην αγάπη που έχει ο Θεός για μας. O Θεός είναι αγάπη κι όποιος μένει μέσα στην αγάπη, μένει ενωμένος με το Θεό και ο Θεός μ’ αυτόν.Tο σημάδι πως η αγάπη του Θεού έχει φέρει τέλεια αποτελέσματα στη ζωή μας είναι το να έχουμε θάρρος για την Hμέρα της Kρίσης, γιατί όπως είναι εκείνος, έτσι είμαστε κι εμείς στον κόσμο αυτό.
H αγάπη δεν εμπεριέχει φόβο. Aπεναντίας, η τέλεια αγάπη διώχνει το φόβο από μέσα μας, γιατί η αιτία του φόβου είναι η τιμωρία, κι εκείνος που φοβάται δεν έχει τελειοποιηθεί με την αγάπη. Eμείς τον αγαπούμε, γιατί πρώτος αυτός μας αγάπησε. Aν κανείς πει: “Aγαπώ το Θεό”, ενώ μισεί τον αδελφό του, αυτός είναι ψεύτης. Γιατί αυτός που δεν αγαπάει τον αδελφό του, που τον έχει δει, πώς μπορεί να αγαπάει το Θεό, που δεν τον έχει δει; Kαι η εντολή που έχουμε από αυτόν είναι τούτη: “Όποιος αγαπάει το Θεό, να αγαπάει και τον αδελφό του”.Δεν υπάρχουν σχόλια: