ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Σάββατο, Μαρτίου 13, 2010

Αληθείς ορθόδοξοι έλληνες!


Τα παρακάτω ιερατικά-ψαλτικά ανέκδοτα, πραγματικά περιστατικά, στα δύο μάλιστα ήμασταν αυτήκοοι μάρτυρες, τα παραθέτουμε για να γελάσουμε λιγάκι και όχι για να θίξουμε... υπολήψεις και πρόσωπα. Άλλωστε θαυμάζουμε και αγαπάμε την απλοϊκή πίστη, πού δεν συνοδεύεται πάντα(και μάλλον καλύτερα) από την γραμματοσύνη και την μόρφωση, την πίστη απλών ανθρώπων του Χριστού, πού έθρεψαν όμως και κράτησαν εκκλησία και εκκλησίασμα στη γνήσια παράδοση, ποτίζοντας τις παλιές γενιές με ανόθευτο νάμα. Μακάρι λοιπόν να είχαμε την ευλογημένη τους απλότητα και ας μην ξέραμε ούτε νί , ούτε σίγμα.

Απολαύστε: Αυτοσχέδιος και αυτόκλητος τίς ψάλτης και εκ μητρός μου συγγενής, στους αναβαθμούς του τετάρτου ήχου, είπε το εξής συγκινητικό: "Επί την μητέρα αυτού ως έχει τίς στοργή, επί τω Κυρίω...θερμόμετρον φίλτρον χρεωστούμεν"! O δε παρακείμενος αριστερός ψάλτης έγινε μελιτζανής από τα γέλια. Ακόμα και σήμερα , όταν επανέρχονται τα του τετάρτου, στο σημείο αυτό , ξεροβήχω από το ιερό βήμα, μάλλον για να τον καταστήσω προσεκτικό, αλλά ο ίδιος θυμάται το περιστατικό, με συνέπεια να έχουμε δυστυχήματα, ήτοι κατάλειψη της ψαλτικής θέσεως επί πενταλέπτου για να συνέλθει από την... αιφνίδια υπενθύμιση.

Όμως ήρθε και εκεινού η σειρά να διολισθήσει σε ...μέγα σφάλμα, ακόμα ...συγκινητικότερον , αφού την Σκηνή του Μαρτυρίου,τροχάδην και ασυνειδήτως αναγινώσκοντας, την μετέτρεψε σε ... Σκηνή του μαγειρίου. Ε, και τότε ήρθε η σειρά του γράφοντος ιερέως να γίνει μελιτζανής από τα γέλια, ως έχων ανάγκη άνθρωπος και αυτός να γελάσει.

Πολιός τις συνάδελφος επίσης, κατά την ακολουθία του γάμου, προσήψε και στο φυτόν της ευεργετικής αμπέλου... εγκληματική δραστηριότητα, αφού την "άμπελον ευκληματούσαν" την έκαμε
"άμπελον... εγκληματούσαν" και μάλιστα με σήκωμα όφρυος και κατανυκτική τη φωνή, δηλοποίησε την απαρέσκεια του δια το ήθος της αμπέλου ταύτης...


Το παρακάτω δε, μου διηγήθηκε ευσεβής τις χριστιανός και έλαβεν χώραν εις τας αρχάς του παρελθόντος αιώνος. Σε ένα μισοσκότεινο λοιπόν ξωκκλησάκι, ανατείλαντος του ηλίου απ'όξω και εντός σκότος μέγα, ευλαβής και απλοϊκός ιερεύς αναγίνωσκε το ευαγγέλιο" Αβραάμ εγένησε Ισαάκ" κοκ. Δίπλα του είχε ένα μικρό παιδί με το κεράκι στο χέρι για να του φωτίζει να μπορεί να διαβάζει. Το καημένο όμως το παιδάκι νύσταζε και "κουτούνιζε" δηλ. πήγαινε πίσω μπρος από τη νύστα, γιατί το ξύπνησαν όρθρου βαθέος για να συνοδέψει τον ιερέα. Έτσι απομάκρυνε συνέχεια το κερί από τα γράμματα και ο καλός ιερεύς , ημποδίζετο να διαβάσει, ώστε να τραβά συνέχεια το χέρι του παιδιού για να φέξει. Οπότε κάποια στιγμή, τράβα τράβα ο παπάς, μπρος πίσω το παιδί, πολλά τα οβραίικα ονόματα, λίγα του παπά τα γράμματα, μια φως και μια σκοτάδι δεν άντεξε ο αγαθός λευίτης και ξέσπασε:
"Φέξε μου πού να πάρει ο διάολος να δούμε ποιός ...δαίμονας γέννησε ποιόν!".... Και όπως θά'λεγε και ο κυρ Αλέξανδρος ο Παπαδιαμάντης: " Αληθείς ορθόδοξοι Έλληνες"!

2 σχόλια:

Vater Panajiotis είπε...

Πάρε ένα και από μένα.
Σε βάπτιση πέρισυ, κάποιος Έλληνας της Γερμανίας, με κάποια δυσκολία στην ανάγνωση:Προσκυνώ Πατέρα, Υιόν και Άγιο Πνεύμα, Τριάδα ομοούσιον και ΑΧΑΡΙΣΤΟΝ!Περιττό να πω πόσο δαγκώθηκα για να μην πέσω κάτω από τα γέλια!!

Α, και ακόμη ένα! Κηδεία στη Βόννη, ένας παππούς. Πάνω από τον τάφο,κατεβάζουν οι του γραφείου κηδειών το φέρετρο με τα σκοινιά..."Μετά πνευμάτων"κλπ...ξαφνικά ένα σκοινί ξεφεύγει από τα χέρια κάποιου και το φέρετρο ακουμπά άτσαλα στο έδαφος με θόρυβο. Πετάγεται ένας από τους παρισταμένους φωνάζοντας:"Σιγα, ρε!!Θα τον σκοτώσετε!!!" Την υπόλοιπη ακολουθία την έκανα κοιτώντας τα χελιδόνια στον ουρανό και προσπαθώντας να σκεφτώ με ποιον παίζει ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα διότι αν σκεφτόμουν μια στιγμή έστω τι ειπώθηκε θα με βλέπατε στις ειδήσεις:"Αναίσθητος παπάς ξεσπάει σε γέλια μπροστά σε πονεμένους συγγενείς", χεχε//

π.Παντελεημων είπε...

Χαχαχαχα! Ε, ο έλληνας όπου και να βρεθεί έλληνας παραμένει. Να πού και η ομογένεια δίνει δυναμικά το παρόν στα... της παραδόσεως!

Και ακόμα ένα: Κάποιος παπάς του δημοτικού, αλλά πολύ καλός και ευσυνείδητος ιερέας, αγανακτισμένος πού κάναμε οι νεότεροι την προηγιασμένη βράδυ αντί για πρωί,εισάγοντας καινά και ελλαδίτικα δαιμόνια, δήλωσε το εξής ξεφυσώντας: "Τί καινούριες μόδες είναι πάλι (αυ)φτές!
Οι προηγιασμένες γίνονται μόνο πρωΐ! Το λέει και η λέξη: "πρωΐ"-γιασμένες!...