ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2011

Πίστη ζυμωμένη με αίμα (7)



1 Οκτωβρίου: Ο άγιος Δομνίνος από την Θεσσαλονίκη, οδηγείται μπροστά στον διώκτη  Μαξιμιανό,ομολογεί την πίστη του και περιγελά την ψευδώνυμο θρησκεία,ενώ βασανίζεται καταξεόμενος. Τέλος, του σπάνε τα σκέλη. Σαυτή την κατάσταση επιβίωσε επτά ημέρες,δοξολογώντας και ευχαριστώντας τον αγωνοθέτη Χριστό.

4 Οκτωβρίου: Η αγία Δομνίνη και οι θυγατέρες της Βερνίκη και Προσδόκη, για να διαφυλάξουν την τιμή τους,φοβούμενες βιασμό από τους διώκτες τους,πέφτουν στο ποτάμι και πνίγονται. Συγκαταλέγονται άμεσα στους Μάρτυρες.

6 Οκτωβρίου: Ο άγιος νεομάρτυς Μακάριος από την Κίο της Βιθυνίας, ο διά της βίας εξισλαμισθείς, αφού ενισχύεται πρώτον με ασκητικούς αγώνες, έπειτα παραδίδεται,δικάζεται και καταδικάζεται σε βασανιστήρια. Μένει κρεμασμένος από τις μασχάλες για σαράντα μέρες και άλλες ενενήντα έγκλειστος,με την κεφαλή προς τα κάτω σε ξεροπήγαδο. Στο μεσοδιάστημα δέχεται συχνούς ραβδισμούς για να αποστατήσει. Φοβούμενοι οι Τούρκοι μην αλλαξοπιστήσει το πλήθος των αλλοφύλων πού εθαύμαζε την πίστη του Αγίου, τον παραδίδουν σε λιθοβολισμό και έπειτα τον αποκεφαλίζουν.

10 Οκτωβρίου: Μαρτυρούν δύο κατά σάρκα αδέλφια για την αγάπη του Χριστού: ο Ευλάμπιος και η Ευλαμπία.Ο Ευλάμπιος διά τής προσευχής συνέτριψε τό είδωλο τού θεού Αρη. Καί ενώ άρχισαν νά τόν μαστιγώνουν μέ τόν πιό απάνθρωπο τρόπο, όρμησε η αδελφή του Ευλαμπία, καί αφού τόν αγκάλιασε, παρακάλεσε τό Θεό νά τήν αξιώσει νά συμμαρτυρήσει μέ τόν αδελφό της. Τότε έβαλαν καί τούς δυό σέ ένα καζάνι μέ βραστό νερό. Αλλά διά θαύματος αυτοί δροσίζονταν, καί έτσι βγήκαν σώοι καί αβλαβείς. Τέλος, αποκεφαλίζονται μαζί τους 200 πιστεύσαντες πρώην ειδωλολάτρες.

13 Οκτώβριος : Ο βουλευτής Διόσκορος, απεκδύεται τις κοσμικές τιμές και δόξες και ελέγχει κατά πρόσωπο τον άρχοντα Λουκιανό, για τις διώξεις εναντίον των Χριστιανών. Δεν υπέκυψε στις κολακείες και υποσχέσεις του τυράννου και αφού βασανίστηκε σκληρά αποκεφαλίζεται.



(θα επανερχόμαστε και πάλι συχνοτερα με τα αγιολογικά post "Πίστη ζυμωμένη με αίμα")

Δεν υπάρχουν σχόλια: