ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2011

Συνέντευξη κ Ιερωνύμου στο amen (3-10-11)



 
του Νίκου Παπαχρήστου
Αποφασισμένος να προχωρήσει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας για την στήριξη του πολυεπίπεδου προνοιακού έργου της Εκκλησίας εμφανίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Amen.gr και τον Νίκο Παπαχρήστου. Λίγες μόλις ώρες πριν την τακτική Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μιλάει για το πιλοτικό επενδυτικό πρόγραμμα δημιουργίας του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα, σε έκταση της Μονής Πεντέλης, από τα έσοδα του οποίου θα στηριχθεί το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής. Την ίδια στιγμή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκαλύπτει τι του είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τη μισθοδοσία των κληρικών ενώ στέλνει  ποικίλα μηνύματα εντός και εκτός Ιεραρχίας.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου στον Νίκο Παπαχρήστου και το Amen.gr :

Νίκος Παπαχρήστου: Μακαριώτατε, σε μια περίοδο κρίσης η Αρχιεπισκοπή Αθηνών παίρνει μια σημαντική πρωτοβουλία αξιοποιήσεως μέρους της περιουσίας της όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα γίνει μια μεγάλη επένδυση στην καθαρή ενέργεια.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος:
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα, και η οικονομική κρίση γενικότερα αλλά και στην Ελλάδα, φυσικό είναι να έχει επηρεάσει και τον χώρο της Εκκλησίας γενικότερα αλλά και την ΕΚΥΟ, τον Κεντρικό Οργανισμό ο οποίος μόλις και μετά βίας θα μπορέσει να πληρώσει τους υπαλλήλους. Επομένως μπαίνουμε σε ένα άλλο μοντέλο αξιοποιήσεως της περιουσίας μας, όχι για να κάνουμε περιουσία αλλά για να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε το έργο της Εκκλησίας. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα μοντέλο να πουλάμε και να πληρώνουμε, ή να χτίζουμε διαμερίσματα, πολυκατοικίες ή να παίρνουμε μετοχές. Αυτά τώρα πια έχουν ξεπεραστεί. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους. Εμείς λοιπόν τώρα, σαν άλλους τρόπους διαλέξαμε πρώτον να μην φύγει η περιουσία από τα χέρια της Εκκλησίας, όπως έγινε μέχρι τώρα. Αλλά αυτή η περιουσία που υπάρχει να αξιοποιηθεί. Και σήμερα η καλύτερη αξιοποίηση, όπως είναι τα πράγματα, είναι το να κάνουμε «πράσινη ενέργεια». Η Μονή Πεντέλης έχει μια μεγάλη έκταση, είναι γύρω στα είκοσι με εικοσιπέντε χιλιάδες στρέμματα, τρεις χιλιάδες από αυτά θα γίνει φωτοβολταϊκό πάρκο , τα είκοσι χιλιάδες θα φυτευτούν (σ.σ. εννοεί αναδασωθούν) και θα ομορφύνει η περιοχή, θα δουλέψουν εννιακόσιοι (900) άνθρωποι επί πέντε χρόνια, εκατό (100) μόνιμοι…

Ν.Π.: Από τα έσοδα που θα έχετε από το κομμάτι που θα γίνει το φωτοβολταϊκό πάρκο, θα αναδασώσετε την υπόλοιπη έκταση των είκοσι χιλιάδων στρεμμάτων;

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:
Αυτή είναι υποχρέωση των επενδυτών…

Ν.Π.: Βάζετε όμως αυτό τον όρο…

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:
Είναι όρος…

Ν.Π.: Πολύ σημαντικό είναι αυτό Μακαριώτατε…

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:
Ναι. Και με όλες τις προβλέψεις. Δενδροφύτευση, πότισμα, ό,τι χρειάζεται. Γι’ αυτό και θα έχει αρκετά έξοδα. Τώρα, από τα έσοδα θα παίρνει η Μονή Πεντέλης ένα ποσοστό, υπολογίζουμε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, για τα έξοδά της, και όλα τα υπόλοιπα, που θα εξαρτηθεί από το ύψος της τιμής, θα καλύψουνε το προνοιακό έργο της Εκκλησίας, δηλαδή γηροκομεία και άλλα ιδρύματα, ώστε να μην έχουμε ανάγκη από το Κράτος.

Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι αποτελεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να το επαναλάβουμε και σε άλλες περιπτώσεις. Και θα είναι και μέσα στα θέματα που αύριο θα κουβεντιάσουμε (σ.σ. εννοεί στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Τρίτη) ότι μπορούμε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα να το κάνουν και άλλες μητροπόλεις, να ενωθούν μεταξύ τους, όπως ενώθηκε η Πεντέλη, η Πετράκη και η Αρχιεπισκοπή, και να κάνουν διάφορα προγράμματα αυτού του είδους. Αυτό το πρόγραμμα έχει φτάσει προς το τέλος, έχει τύχει της εγκρίσεως των παραγόντων, των κρατικών, και θέλει τώρα μια νομοθετική ρύθμιση να περάσει από τη Βουλή. Η προτίμησή μας είναι, αυτό θέλουμε, όλοι οι όμιλοι που θα εργαστούν να είναι ελληνικοί, ώστε και η εργασία και τα λεφτά να μείνουν εδώ.

Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα, περιμένουμε με αγωνία αν πάει καλά, για να δούμε τι θα κάνουμε για ό,τι άλλο έχουμε διότι δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε μια Εκκλησία οικονομικά δυνατή αλλά μας ενδιαφέρει η οικονομία να γίνει πνευματική αξία.

Ν.Π.: Μακαριώτατε, αυτή η επενδυτική πρωτοβουλία είναι και μια απάντηση σε όλους όσοι το τελευταίο διάστημα, ίσως και με έναν λαϊκίστικο τρόπο, έρχονται να κατηγορήσουν την Εκκλησία ότι δεν συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης;

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:
Κοιτάξτε, οι καλοπροαίρετοι θα δουν ότι έχουν άδικο. Οι κακοπροαίρετοι ότι και να τους πεις δεν γίνεται τίποτα. Εγώ θα εκδώσω σύντομα ένα βιβλίο, τώρα είναι προς το τέλος, που δείχνει την ιστορία της Εκκλησιαστικής περιουσίας και το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου. Αυτά είναι λαϊκίστικα πράγματα, (που λέγονται)  να μοιράσουμε… αυτό έκανε η Εκκλησία μέχρι τώρα. Μοίραζε, έδινε κλπ. Αλλά αξίζει να γίνει μια έρευνα να δούμε ποιοι βοηθήθηκαν. Δεν βοηθήθηκαν οι άποροι, δεν βοηθήθηκαν οι χωρικοί. Βοηθήθηκαν οι κομματάρχες, βοηθήθηκαν οι πρόεδροι των Συνεταιρισμών κλπ. Δεν πήγαν εκεί που έπρεπε.

Η διαφορά ποια είναι, σήμερα με το τότε; Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε το λαό και θα φανεί αυτό, αλλά μέσα από διακονία, μέσα από την πρόνοια. Με έσοδα από την αξιοποίηση (της περιουσίας) τα οποία θα είναι μόνο γι’ αυτό τον σκοπό.

Αυτά όμως δεν μπορεί να τα κάνει μόνη της η Εκκλησία εάν δεν έχει και την Πολιτεία πλάι γιατί θέλει νομική στήριξη, θέλει διευκόλυνση γραφειοκρατική. Είναι μια περίοδος που ο τόπος έχει δυσκολία, έχει ανάγκη από εισαγωγή συναλλάγματος και θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν καλό συνδυασμό.

Και πάντοτε, επαναλαμβάνω, δεν είναι ο στόχος μας, ούτε ο πόθος μας, ούτε η επιδίωξη μας να κάνουμε μια Εκκλησία πλούσια για να είναι πλούσια αλλά θέλουμε να κάνουμε μια Εκκλησία να έχει δύναμη να κάνει το έργο της με τις διαστάσεις που θέλει.

Ν.Π.: Αυτή την ώρα, Μακαριώτατε, χιλιάδες κληρικοί στηρίζουν τις ελπίδες τους στην Ιεραρχία, ιδιαίτερα μετά  τις πληροφορίες που εμφανίζουν την Τρόικα να ζητά τη διακοπή της μισθοδοσίας τους κατά πενήντα τοις εκατό (50%)…

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:
Κάνουμε αγώνα. Εγώ ήρθα σε επαφή με τον κύριο Βενιζέλο, σήμερα μίλησα, και μου είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αλλά εμείς πρέπει όλα να τα μελετήσουμε. Γι’ αυτό λέμε (ότι χρειάζεται) μια αναθεώρηση, να δούμε πόσες θέσεις κληρικών έχουμε, πόσους χρειαζόμαστε, που υπηρετεί ο καθένας, τι διακονία κάνει, τι εξειδίκευση πρέπει να κάνουμε, θα πρέπει να τα δούμε. Να κάνουμε δηλαδή ινστιτούτα, φροντιστήρια, για την επιμόρφωση των ιερέων. Να μην είναι δηλαδή ως έτυχε, πέντε εδώ, τρεις εκεί αλλά ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν και όχι μόνο αλλά και εξιδικευμένους κληρικούς. Ποιος μπορεί να είναι σε νοσοκομείο, ποιος μπορεί να είναι στις φυλακές, ποιος μπορεί να είναι με τα παιδιά που κάνουν χρήση ναρκωτικών. Όλοι δεν έχουν το χάρισμα αλλά να μπορέσουν να ξεχωρίσουν μερικοί από αυτούς.

Έπειτα, έχουμε μια σειρά από ιδρύματα που θα κάνουμε. Το πρόβλημα δεν είναι να τα φτιάξουμε μόνο. Είναι και αυτό αλλά θέλουμε δύο πράγματα. Πως θα είναι βιώσιμα, να έχουν τα έσοδα να μη ζητιανεύουν και το δεύτερο, με ποιους ανθρώπους. Θέλει αγάπη, φροντίδα…

Ν.Π.: Mακαριώτατε, ο παππούς μου εκτός από ιερέας ήταν και αγρότης προκειμένου να συντηρήσει την πολυμελή οικογένεια του. Σκέπτεστε, με όλους αυτούς τους οικονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν πια, τουλάχιστον σε κάποιες επαρχιακές μητροπόλεις, να έχουν την ευκαιρία οι Ιερείς να ασκούν εκτός από το λειτούργημά τους και κάποια εργασία;

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:
Οι ανάγκες οδηγούν προς τις λύσεις. Στις αγροτικές περιοχές όλοι οι παπάδες είναι και αγρότες και μάλιστα συστηματικοί αγρότες. Δεν απαγορεύεται. Υπάρχουν και άλλοι που έχουν επαγγέλματα. Είναι όμως θέματα τα οποία πρέπει να μελετήσει η Εκκλησία. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος που είναι στην Τράπεζα. Τι θα κάνει, θα είναι παπάς μέσα στην Τράπεζα; Θέλει συζήτηση. Ένας γιατρός, που έχουμε πολλούς γιατρούς, φυσιολογικό είναι όταν θα μπει στο χειρουργείο, στο ιατρείο δεν θα έχει το ράσο του, θα μπει με την ποδιά του. Είναι πρακτικά θέματα στα οποία θα πρέπει να συνηθίσει και ο λαός …

Έπειτα, αγαπητέ μου Νίκο, αυτή η εξιδανίκευση του παρελθόντος είναι λάθος. Όλοι στη παράδοση, στη παράδοση… ωραία. Δηλαδή όλα τα κακά που παρουσιάστηκαν στην εποχή μας, όλοι οι αντίχριστοι τώρα φυτρώσανε, όλη η αθλιότητα τώρα; Πάντοτε υπήρχαν αυτά τα πράγματα. Και στο κάτω-κάτω και αν έχουμε αθλιότητα και όλα αυτά, παύει να λειτουργεί η χάρη του Θεού; Πάντοτε τα προβλήματα υπάρχουν. Επομένως, πρέπει αυτό το φρόνημα το αγωνιστικό να το ζήσουμε εμείς πρώτα και μετά να το εμπνεύσουμε στους παπάδες μας. Και οι Αρχιερείς θα πρέπει να κάνουν την κριτική τους, ν’ αλλάξουμε πολλά πράγματα, να μην ζητάμε από τον κόσμο να αλλάξει, ν’ αλλάξουμε και εμείς τον εαυτό μας. Και να ακούσουμε αυτό που είπε ο Ιερός Χρυσόστομος, «ούτε από εμένα άρχισε η Εκκλησία, ούτε σε εμένα θα τελειώσει»

Ν.Π.: Πολλές φορές πριν από μια Σύνοδο της Ιεραρχίας, Μακαριώτατε, οι πληροφορίες που διοχετεύονται στον Τύπο αναφέρουν ότι θα υπάρξουν τριβές, ένταση, αντιπαλότητες. Ποια είναι η προσδοκία σας για το μήνυμα από την Σύνοδο της Ιεραρχίας που ξεκινάει από αύριο;

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:
Κοιτάξτε, στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν και αυτά να μην γίνουν για λόγους εντυπωσιασμού. Εγώ πάντοτε λειτούργησα και λειτουργώ ελεύθερα και δημιουργικά. Αν υπάρχει κάποια πρόταση, οποιαδήποτε πρόταση, αντίθετη, να την καταθέσει κάποιος και να ψηφιστεί. Αν μου πουν, παραδείγματος χάριν, “αυτή είναι η πρότασή μου”, κάποιος, σε οποιοδήποτε θέμα, δεν του λέω όχι. Θα του πω, θεμελιώστε την, αναπτύξτε την, και να ψηφίσει η πλειοψηφία. Πατέρες, ψηφίστε. Εάν πάρει την πλειοψηφία, εγώ θα τον ακολουθήσω. Αλλά δεν το βλέπω. Απλώς είναι για θόρυβο. Στην Ελλάδα θέλει κανείς να φωνάζει για να φαίνεται. Δεν τον ενδιαφέρει η ουσία του πράγματος. Τελείωσε το θέμα; Η φασαρία τέλειωσε. Και στην πολιτική και στις κοινωνικές σχέσεις κλπ. Δεν μάθαμε να δουλεύουμε. Οι ξένοι δουλεύουν μεθοδικά, συστηματικά γιατί έχουν στόχο το αποτέλεσμα. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Αυτό είναι το τραγικό.

Ν.Π.: Το μήνυμα της Ιεραρχίας, θέλετε να είναι μήνυμα ενότητας, στήριξης του λαού;

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:
Η Εκκλησία είναι ενωμένη σε αυτό το θέμα. Πονάει και υποφέρει όταν βλέπει τον λαό να μην έχει και να βλέπει τα πράγματα να δυσκολεύουν.  Εμείς θέλουμε ο λαός να είναι ενωμένος, να έχει εμπιστοσύνη στην Εκκλησία του και η Εκκλησία του θα κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο αρκεί να της δοθούν οι δυνατότητες. Ξέρετε ποιος είναι ο απολογισμός της ΕΚΥΟ για το 2010. Περίπου 16 εκατομμύρια έξοδα και 10 εκατομμύρια έσοδα. Αυτή είναι η οικονομία του κεντρικού οργανισμού της Εκκλησίας. Έχει υποστεί ζημιές, φθορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιστρέφεται. Εάν είμαστε ενωμένοι, όπως είμαστε τώρα, και προσπαθούμε, με τις δικές μας τις δυνάμεις σιγά-σιγά και η κατάσταση είναι ήρεμη, θα μπορέσουμε να είμαστε πιο δυνατοί σε αυτή την προσφορά. Και δεν το κρύβουμε ότι πρέπει να πάρουμε και μια θέση απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική. Θα το κάνουμε και αυτό…
__________

Σημείωση:
Oι λέξεις, φράσεις και κείμενο εντός των παρενθέσεων είναι διευκρινιστικές προσθήκες του Amen.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: