ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τρίτη, Οκτωβρίου 09, 2012

ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΜΟΙΧΕΙΑ





Μια ιδιότυπη μοιχεία είναι η αδιάκριτη παρείσφρυση του Πνευματικού, πού ονομάζεται "Γέροντας" στην κλίνη του ζευγαριού  (σημ. γέροντες έχουν οι μοναχοί, εμείς οι εν κοσμω έχουμε πνευματικούς και εξομολόγους ή καλύτερα κάποιον πού να είναι και τα δύο) . 

Είναι ανεπίτρεπτο να εκθειάζεται η "ιερότητα της αποχής" και να δαιμονοποιείται η έννομος και ευλογημένη μίξη των συζύγων. Αυτό κατ'εμέ είναι διαστροφή και εμπαιγμός του μυστηρίου του γάμου και τηςέννοιας της χριστιανικής οικογένειας. 

Ο Απόστολος λέει ξεκάθαρα να μην αποστερούμε ο ένας τον άλλο, γιατί πολύ πολύ καθαρά η γυναίκα εξουσιάζει το σώμα του άντρα και ο άντρας το σώμα της γυναίκας και κανένας από τους δυο δεν εξουσιάζει το σώμα του. Να υπάρχει μόνο αποχή ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ κατά τις ημερες της συνάξεως,πού οφείλουμε να είμαστε ολοκληρωτικά αφοσιωμένοι στον κύριο και το μυστηριο της ευχαριστίας,κατά την σύσταση του αποστόλου και των πατέρων/κανόνων.

Αυτά τα λέει ένας άγαμος, ο απόστολος Παύλος , πού είναι η φωνή του Χριστού και μάλιστα ο ίδιος θεωρούσε την αγαμία πρότυπο βίο. Κάποιος θεολόγος μάλιστα αναφέρει πώς μια χριστιανή κοπέλα μπήκε στην νυφική παστάδα, αγκαζε με την "πνευματική της μέντορα", η οποία θέλησε να παραστήσει τον κέρβερο. Ευτυχώς ο σύζυγος είχε ψυχή και την ξαπόστειλε(την "γερόντισσα"!). Λοιπόν , αυτά είναι ακατάστατα και αφύσικα πράγματα.

Η αγαμία είναι επιλογή. Ο γάμος είναι επιλογή. Αξίζουν τιμή και τα δύο. ΤΙΜΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΤΗ ΑΜΙΑΝΤΟΣ.Δεν υπάρχει κάτι βρώμικο. Ο μέγας Βασίλειος έλεγε: και γυναίκα δεν γνωρίζω και παρθένος δεν είμαι. Δηλ. υπάρχουν παρθένοι πού δεν αμαρτάνουν με το σώμα αλλά πορνεύουν με τους λογισμούς. Αντίστοιχα υπάρχουν έγγαμοι με αγνότερη ψυχή. 

Ας προσέχουν αυτοί οι "γέροντες" γιατί σήμερα οι περισσότερες μοιχείες οφείλονται στην στέρηση ή την αδιαφορία του ή της συζύγου. Μην σπρώχνουμε τους ανθρώπους στην αμαρτία με τις ευσεβιστικές απαγορεύσεις μας.Μοιχοί θα είναι και οι δύο. Και αυτός/αυτη πού θα πάει με τρίτο και αυτός/η πού τον/την ώθησε. Ας μην γελιόμαστε. Τέτοια μας είπαν και οι Πατέρες.

Να αγαπάτε και να ικανοποιείται ο ένας τις ανάγκες του άλλου, για να μην έχει έξη προς την αμαρτία. Αυτό μπορεί να μην ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις μοιχείας, όταν πχ ο άλλος είναι ένας αναίσθητος, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Γιατί να την επιδεινώνουν άνθρωποι, φέροντες και το σχήμα;Διαβάστε τον απόστολο του γάμου να δείτε ποιές είναι οι υποχρεώσεις του άντρα και της γυναίκας. Να έχετε κοινό πνευματικό.Οποιος νομίζει πώς είναι μοντερνισμοί όσα γραφω να ξέρει πώς αυτή ειναι η παράδοση μας. Οι καινοτομίες είναι μοντερνισμοί. Η άσκηση είναι υπερευλογημένη. Φτάνει να μην καταχράται την υπομονή και τα όρια του άλλου. 

Με όλο τον σεβασμό.


από το fb

2 σχόλια:

Andrew είπε...

Οι περισσότεροι πνευματικοί είναι αδιάκριτοι και υπεισέρχονται σε προσωπικά (σεξουαλικά) θέματα των ζευγαριών. Τα περισσότερα νέα ζευγάρια που έτυχε να συζητήσω το ίδιο πρόβλημα έχουν με τους πνευματικούς τους. Γενικά διαβλέπω μια νεύρωση των πνευματικών όσον αφορά το σεξ των έγγαμων.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Δεν το δέχομαι αυτό το "οι περισσότεροι" , αλλά όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πού καλείται εκ των υστέρων να λύσει ο οικείος εφημέριος.