ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Σάββατο, Νοεμβρίου 05, 2011

ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝΤην Αγία Τεσσαρακοστή των Χριστουγέννων τελείται το καθιερωμένο και ευλογημένο Ιερό Σαρανταλείτουργο στο υπέρ ελέους, σωτηρίας και θεραπείας ψυχών και σωμάτων πάντων ημών και υπέρ αναπαύσεως και συγχωρήσεως πάντων των κεκοιμημένων αδελφών ημών.
Στην Θεία Λειτουργία τελετουργείται ή μυστική σχέσις του πιστού με τον Σωτήρα Χριστόν και κορυφώνεται στο υπέρτατο και πλέον φρικτό μυστήριο της Εκκλησίας μας, στην Θεία Ευχαριστία. Πόσο χαρίζει ευφροσύνη και παλμό στην καρδιά ή σκέψις ότι όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί αποτελούν μια πνευματική βασιλεία του Θεού, ένα σώμα, ένα πνεύμα, ένα κλήμα με πολλά σταφύλια! Σ' όλους βασιλεύει ό Ιησούς Χριστός και σ' όλους ζει το Πνεύμα του Θεού. Θαυμαστή είναι ή θεία Λειτουργία με την πλατειά εκείνη αγάπη, πού αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, όχι μόνο τον επίγειο αλλά και τον ουράνιο. (Άγ. Ιωάννης της Κρονστάνδης, έκδ. Ί, Μονής Παρακλήτου )
Όχι μόνο όμως οι ζώντες ωφελούμεθα αλλά και οι κεκοιμημένοι τα μέγιστα ωφελούνται από την αναίμακτο θυσία, καθώς τονίζει ό Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης: όταν αποχαιρετήσουμε τον προσφιλή μας νεκρό με τον τελευταίον ασπασμό, δεν τον λησμονούμε για πάντα αλλά καθ' εσπέρα και πρωί δεν παύονται αι υπέρ του τελευτήσαντος προσευχαί έπειτα τα νόμιμα και συνηθισμένα μνημόσυνα εκτελούνται, έξαιρέτως δε και κυρίως ή καθ' ημέρα αναίμακτος θυσία (θεία Λειτουργία), παρά την οποίαν κανένα άλλο δεν είναι τόσον ωφέλιμο εις τους κεκοιμημένους μήτε τόσης ευφροσύνης αίτιον και φωτισμού και ενώσεως προς τον Θεόν, καθώς αυτό, διότι αυτό το ίδιον Αίμα του Κυρίου είναι εκείνο, το όποιον χύνεται υπέρ ημών των αχρείων εις αυτήν την θυσία και αυτό το ίδιον θείον Σώμα είναι εκείνο, το όποιον θυσιάζεται επάνω εις το Άγιο Θυσιαστήριο. Αυτήν δε την θυσία και οι οικείοι κατά σάρκα του αποθανόντος και οι κατά πνεύμα ηνωμένοι με αυτόν και οι περισσότερο αγαπώντες αυτόν αδιαλείπτως και καθ' ημέρα προσφέρουσιν όλον τον χρόνο και εις όλην τους την ζωήν και όσον πλέον την προσφέρουσι τόσον περισσότερο ωφελούσι και τούς κεκοιμημένους και εαυτούς, διότι ποιον άλλο έπωφελέστερον του να θύεται και ο Χριστός δι ημάς; Άλλοι δε προσφέρουσι, καθ' όσον δύνανται και προαιρούνται, και άλλοι τουλάχιστον μέχρι των τεσσαράκοντα ημερών προσάγουσι καθ' ημέρα αυτήν την θυσία,,.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανωτέρω είναι και ή κάτωθι διήγησης από το βιβλίο του άρχ. Ιγνατίου "Που πηγαίνει ή ψυχή μετά τον θάνατον,,: Ένας χριστιανός, ενώ έσκαπτε με πολλούς μαζί σ' ένα νταμάρι, έπεσε βράχος και τούς καταπλάκωσε. Ή γυναίκα αυτού του ενός, έδωσε ότι είχε από το υστέρημα της εις έναν ιερέα να κάμη 40 λειτουργίες διά την ψυχή του ανδρός της. Καθημερινώς δε πήγαινε μία προσφορά, ένα μπουκάλι με κρασί, και μία λαμπάδα, σαν πτωχή που ήταν. Όταν έφθασε ό ιερεύς εις τας 20 λειτουργίας, ό διάβολος φθόνησε την ευλάβεια της και της είπε, ότι ό ιερεύς έφυγε διότι είχε δουλειά βιαστική και γι' αυτό μη κοπιάζεις και αύριο πηγαίνεις την προσφορά σου. Αυτό της το έκαμε 3 φορές εις το διάστημα των 40 λειτουργιών. Εν τω μεταξύ έγινε εκχωμάτωσης, για να βγάλουν τα πτώματα. Όταν έφθασαν εις ένα μέρος άκουσαν φωνή που έλεγε: Προσέξατε, σκάψατε με προσοχή, διότι επάνω μου είναι δυο πέτρες, μην πέσουν και με θανατώσουν,,. Αυτοί θαύμασαν, και σκάπτοντες πλαγίως βρήκαν τον άνθρωπο ζωντανό και το ανήγγειλαν εις την γυναίκα του. Απορούσαν δε όλοι, πώς έζησε επί 40 ημέρες χωρίς τροφή. Αυτός δε είπε κάθε μέρα μου έδινε κάποιος, αοράτως, ένα ψωμί και ένα δοχείο κρασί και μία λαμπάδα ήταν μπροστά μου και έτσι έτρωγα, εκτός από 3 ημέρας, όπου δεν έφαγα τίποτε, ούτε φώς είδα και πικράθηκα πολύ, οδυρόμενος διά τας αμαρτίας μου. Κατόπιν είδα την αναμμένη λαμπάδα, το ψωμί και το κρασί, σαν πρώτα και δόξασα τον Θεό, όπου δεν με εγκατέλειψε μέχρι τέλος,,.
Αυτά είναι τα θαύματα της πίστεως μας και θα ήτο ευχής έργον, να υπήρχε ή δυνατότης να γίνουν αντιληπτά και βιώσιμα από όλους μας.
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ «ΆΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» ΚΟΥΦΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

ΑΠΑΝΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
στείλτε μου ονόματα ζώντων και τεθνεώτων έως τις 14 Νοεμβρίου για να τα μνημονεύσω στο ιερό σαρανταλειτουργο, το mail μου θα βρείτε στο προφίλ

8 σχόλια:

kosmas40ortodoxia είπε...

π.Παντελεηνων την ευχη σας.Σας παρακαλω να μνημονευσετε ενα ανδρογυνο τον Δημητρη (κωμα) και την Ελενη (σπασμενα ακρα)τα παιδια ειναι βιοπαλεστες και χθες 19/11 τους συνεβη τροχαιο ,ακομα μια ευχη για τον μοναχο ΣΩΦΡΟΝΙΟ(κωμα)καιγια τον Ιωαννη που εχει προβληματα.Τελος ευχομαι σε σας και σε ολους τους Ιερεις μας καλον αγωνα στον πνευματικο στιβο.Σας ευχαριστω.

π Παντελεήμων είπε...

Nά σαι καλά Κοσμά. Θα τους μνημονεύσω. Ο Θεός να τους σώσει.

gk είπε...

Πάτερ, είναι σωστό να ξεκινήσουμε να πηγαίνουμε πρόσφορο, κρασί και κεριά μετά από μια μέρα από την έναρξη των 40 ημερών; μου είχε διαφύγει τελείως πριν, σας ευχαριστώ πολύ. Εκτός από τα χρήματα που θα δώσουμε στον ιερέα, το πρόσφορο, το κρασί και τα κεριά σε καθημερινή βάση, τι άλλο κάνουμε;

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Aυτό εξαρτάται από κάθε Ναό. Στον δικό μας Ναό φέρνουν ένα μπουκάλι νάμα ο καθένας και κάποιος ενορίτης αναλαμβάνει να συλλέξει χρήματα και να παραγγείλει μικρά μικρά προσφοράκια για όλους, από τα οποία βγαίνει ένας αμνός και μερίδες από ένα διαφορετικό κάθε φορά, και από ένα ψιχίο από τα υπόλοιπα σε κάθε λειτουργία. θα πρέπει να ρωτήσεις τον Ναο πού θα πας τί συνηθίζεται.

Act είπε...

πάτερ Παντελεήμων, σας παρακαλώ, αν θέλετε, μνημονεύστε υπέρ υγείας:
Αλέξανδρο
Ελένη
Κωνσταντίνο
Χρυσούλα
Γεώργιο
Βιολέτα
Χρυσούλα (είναι άλλη απο την προηγούμενη)
Ζηνοβία
Ιωάννα
Αλέξανδρο (είναι άλλος απο τον προηγούμενο)
Παναγιώτη
Σίμωνα
Δημήτριο

Σας παρακαλώ, αν θέλετε, μνημονεύστε υπέρ αναπαύσεως:
Ολυμπία
Ιωάννη
Χαράλαμπο
Ελένη
Γρηγόριο
Δέσποινα
Δάφνη
Γεώργιο
Θωμά
Ιωάννη (είναι άλλος απο τον προηγούμενο)
Σόνια
Ελένη (είναι άλλη απο την προηγούμενη)
Φαιναρέτη
Πολυξένη
Βιολέτα
Στέργιο
Πολυτίμη
Κωνσταντίνο

Ελπίζω να μην είναι λάθος που έβαλα όσο περισσότερα ονόματα μπορούσα απο συγγενείς και φίλους.

Act είπε...

πάτερ, τα ονόματα που έγραψα για "υπέρ υγείας", κατα την πλειοψηφία τους, χαίρουν υγείας, τα έβαλα όμως για να διατηρηθούν με καλή υγεία και για να έχουν ευλογία.
Αν είναι λάθος αυτό, επισημάνετε το μου σας παρακαλώ, για να γράψω μόνο τα ονόματα που όντως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Σας ευχαριστώ.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

όχι καλά έκανες
και γώ τα δημοσιεύω μήπως τα δεί κανείς άλλος για προσευχή

dimitris l είπε...

Πατερα παντελεημων μια μνημονευση υπερ υγειας δυο σοβαρα νοσουντων χριστινας και χρηστου(παιδι). Ευχαριστω πολυ.