ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τετάρτη, Ιανουαρίου 27, 2010

Πίστη ζυμωμένη με αίμα (2)


25 Ιανουαρίου: Ο άγιος Γρηγόριος Θεολόγος,παραιτείται αυτοθυσιαστικά του πατριαρχικού θρόνου,για να διασφαλιστει η εκκλησιαστική ειρήνη και ομόνοια. Μόνος του πλέον , αφού οι συγγενείς και ο φίλτατος του Βασίλειος εκοιμήθησαν, θα αποσυρθεί στο κτήμα του,όπου θα παραδώσει την αγία ψυχή του στον Χριστό.

26 Ιανουαρίου: Ο άγιος Ανανίας ο πρεσβύτερος μαζί με τον Πέτρο τον δεσμοφύλακα και εφτά πιστεύσαντες στρατιώτες , παραδίδονται σε πνιγμό στην θάλασσα, όπου βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο.

27 Ιανουαρίου: Συρόμενος από τόπο σε τόπο,μέσα σε κακουχίες,ασθένειες και βάσανα , ο χρυσορρήμων μάρτυρας της αλήθειας Ιωάννης, αφήνει την τελευταία του πνοή,εξόριστος στην Αρμενία, με την χαρακτηριστική φράση:"Δόξα τω Θεώ,πάντων ένεκεν"...

28 Ιανουαρίου: Κόβουν τα πόδια από την μάρτυρα Χάριτα. Ο όσιος Ιάκωβος,πρώην δολοφόνος και βιαστής, έκλεισε τον εαυτό του ζωντανό σε τάφο, όπου βιώνει σκληρή μετάνοια και αγιάζει.

29 Ιανουαρίου: Ο Δημήτριος , νεομάρτυρας από την Χίο,ομολογεί τον Χριστό και μετά από φρικτά βασανιστήρια , αποκεφαλίζεται.

30 Ιανουαρίου: Ο μάγιστρος Κενσουρίνος ομολογεί τον Χριστό,φυλακίζεται,βασανίζεται και θανατώνεται. Τον ακολουθούν στο μαρτύριο 20 στρατιώτες. Ο επίσκοπος Ρώμης Ιππόλυτος ελέγχει τους δολοφόνους και μαρτυρεί και εκείνος διά πνιγμού.

31 Ιανουαρίου: Η αγία μάρτυς Τρύφαινα,κόρη συγκλητικού,ελέγχει τους οργιαστές οπαδούς του Διονύσου.Την ρίχνουν σε καμίνι,καρφιά και θηρία,απ'όπου όμως διασώζεται αλώβητη. Τέλος,μαρτυρεί δια κερατισμού. Μετά την τελευτή της θαυματουργεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: