ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Κυριακή, Ιανουαρίου 31, 2010

«Ο ποιών την αμαρτίαν δούλος εστί της αμαρτίας».


...Πολύ χαρακτηριστική είναι η σημερινή παραβολή του ασώτου υιού. Ο άσωτος ζητώντας την ευτυχία του στις ηδονές και απολαύσεις αυτής της πρόσκαιρης και μάταιης ζωής εγκαταλείπει την πατρική εστία και τις πατρικές νουθεσίες, αξίες και εντολές, και, «απεδήμησεν εις χώραν μακράν».Εκεί με το να ζεί άσωτη ζωή, συντρίβει τις πνευματικές και ηθικές δυνάμεις του με τα πάθη, και ενώ ζητούσε να βρεί την ευτυχία μέσα στην άσωτη και όλως ξένη σε αυτόν κοινωνία, δυστυχώς περιέπεσε στην δυστυχία, την αθλιότητα, στην υλική και πνευματική πείνα.Η δυστυχία, η αθλιότητα, η υλική και πνευματική πείνα, όλα αυτά γενούν την αμαρτία, και τα «οψώνια της αμαρτίας θάνατος εστίν», θάνατος πνευματικός.Τα πάθη είναι οι σφοδρές αμαρτωλές επιθυμίες και πράξεις του ανθρώπου, οι οποίες κυριεύουν και αιχμαλωτίζουν όλες τις δυνάμεις της ψυχής, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να διαπράττει την αμαρτία.Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος μετά την πτώση του έχει επιθυμίες αγαθές και καλές, αλλά έχει όμως και πολλές φορές τάσεις και επιθυμίες κακές και αμαρτωλές, οι οποίες τον εξωθούν στο κακό, στην αμαρτία, στον θάνατο.Τα πάθη τα οποία κυριαρχούν τον άνθρωπο, και μάλιστα τον νέο άνθρωπο, είναι πολλά και ποικίλα· είναι τα σωματικά, φοβερά και όλως καταστρεπτικά, ο εγωισμός, ο φθόνος, η κενοδοξία, η οργή, το μίσος, η φιλοχρηματία, ο αθέμιτος πλουτισμός· πάντα ταύτα φθείρουν τον άνθρωπο και τον καθιστούν δούλο και ηθικά νεκρό, ως τον άσωτο υιό. «Ο ποιών την αμαρτίαν», λέγει Κύριος, «δούλος εστί της αμαρτίας».Ο δούλος των παθών είναι τυφλός, δεν βλέπει τον ίσιο δρόμο, ο οποίος αν και είναι επίπονος στην αρχή, οδηγεί όμως τελικά τον άνθρωπο στο φώς, την ζωή, την αλήθεια που είναι ο Χριστός.Η ψυχή του ανθρώπου πλάστηκε να είναι πλησίον του Θεού, η ψυχή του ανθρώπου πλάστηκε δια την αρετή· «πάντα τα πάθη», λέγει ο Μέγας Βασίλειος, «συγχυτικά και εκταρακτικά του διορατικού της ψυχής εστί».Βεβαίως, ο άνθρωπος δημιουργήθηκε ελεύθερος παρά του Θεού Πατρός και οφείλει να αγωνιστή, οφείλει να πολεμήσει τα πάθη του σώματος και τις κακές επιθυμίες, και να προσπαθεί με μετάνοια ειλικρινή να πράττει το αγαθό, το καλό, το οποίο είναι ευάρεστο στον Θεό.Ο άσωτος υιός «νεκρός ήν και ανέζησε και απολωλός ήν και ευρέθη». Νεκρός ήταν σωματικά και ηθικά, και «εις εαυτόν ελθών», με την ειλικρινή μετάνοια ανασταίνεται πνευματικά και ενδύεται παρά του αγαθού Θεού καθαρή την πρώτη στολή.Τα πάθη της αμαρτίας είναι φοβεροί τύραννοι και όλως απαίσιοι, οι οποίοι υποδουλώνουν το σώμα και την ψυχή μας και μας καθιστούν χειρότερους από τα άλογα ζώα και μας οδηγούν στην αθλιότητα, στην καταστροφή, τον πνευματικό θάνατο.

Πολλοί, δυστυχώς και από εμάς τους χριστιανούς, ως ο άσωτος υιός, δεν κάνουμε καλή χρήση της ελευθερίας που μας δώρισε ο Πλάστης και Δημιουργός μας, και επιζητούμε απελευθέρωση, νομίζοντες ότι εδώ υπάρχει η ζωή, η χαρά, η ευτυχία και η απόλαυση...

(από το σημερινό κήρυγμα του επισκόπου μας κ. Παϊσίου)

1 σχόλιο:

zoro είπε...

χαρακτηριστική παραβολή που δείχνει την διδασκαλία της αυτοτιμωρίας. "όπως στρώνω κοιμάμαι". κάτι τόσο απλό που αδυνατούμε να καταλάβουμε ή δεν θέλουμε. και ενώ το μονο που κάνει ο Κύριος μας είναι να μας αγαπά, κάποιοι τον παρουσιάζουν ως δυνάστη και τιμωρό! πουλάνε συγχωροχάρτια και δεν ντρέπονται υποκριτικά να κριτικάρουν όλα μας τα στραβοπατήματα. σαν να μην μας φτάνουν όλα αυτά που παθαίνουμε από την στραβή χρήση της ελευθερίας μας, να κουβαλάμε ενοχες και φόβο, διπλό και τριπλό βάρος που μας απωθεί να κρυβόμαστε από τον ίδιο μας τον εαυτό. ενώ με μια άλλη πράξη μετανοιας, έστω ένα απλό συγγνώμη, όλα φτιάχνουν!
καλο μηνα να έχουμε