ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Κυριακή, Ιανουαρίου 31, 2010

Σοκαριστική επιστολή Αϊτινού Ορθόδοξου ιερέα

Παραθέτουμε παρακάτω την επιστολή του π. Βαρνάβα, Ορθόδοξου Αϊτινού ιερέα, που περιγράφει με μελανά χρώματα την χαώδη κατάσταση στην Αϊτή. Είναι μια ΦΩΝΗ έκκλησης για βοήθεια προς τους συμπατριώτες τους και τους μαθητές των Ορθοδόξων σχολείων της Ιεραποστολής. Εϊναι μια συγκινητική φωνή του ελληνομαθούς π. Βαρνάβα προς τους απανταχού της γης Έλληνες και Ορθοδόξους Χριστιανούς για ΒΟΗΘΕΙΑ … Ο καθένας μας ας σκεφτεί και ας πράξει κατά συνείδηση. Στα πρόσωπα των Αϊτινών σεισμοπαθών ας δούμε τον Κύριο μας Ιησού Χριστό. Τριώδιο και Σαρακοστή σημαίνει ΑΓΑΠΗ, αυτοθυσία, αλληλεγγύη, προσφορά, δόσιμο χωρίς αντάλλαγμα, σταυρός και ανάσταση του πλησίον μας. Διαβάστε την επιστολή και αναδημοσιεύστε την παντού για να μπει σε κάθε ελληνικό σπίτι στην Ελλάδα,στη Κύπρο και στο εξωτερικό.




Φωτογραφία από τον καταυλισμό της Ορθόδοξης ιεραποστολής που φιλοξενεί 1500 αστέγους. Πόρτ-ο-πρενς 28-1-2010

Αγαπητοί αδελφοί του Ιεραποστολικού Συνδέσμου,

Θα ήθελα να σας περιγράψω τα γεγονότα του καταστροφικού σεισμού της 12 Ιανουαρίου 2010 που έπληξε το νησί μας, την Αϊτή, και τον λαό της, αν και νομίζω ότι όλοι τα γνωρίζετε.

Περισσότεροι από 200.000 είναι οι νεκροί, 250.000 είναι οι τραυματίες και περίπου 2.000.000 οικίες και κτήρια έχουν καταστραφεί.

Πολλοί Ορθόδοξοι αδελφοί μας είναι τραυματισμένοι και αρκετοί έχουν πεθάνει, ενώ άλλοι έχασαν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους



Το παρεκκλήσι και το σχολείο της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, εδώ στο Πετιόν-βίλε, έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, παρόλο που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Ορισμένοι δάσκαλοι, πολλοί μαθητές και κάποιοι ενορίτες μας βρήκαν τραγικό τέλος από το σεισμό. Οι γονείς έρχονται και μας παρακαλούν να τους βοηθήσουμε. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν διότι ελλείψει χρημάτων είναι αδύνατο να τους παρέχουμε βοήθεια.

Οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να φάνε και τις περισσότερες φορές καταφεύγουν στο κλιμάκιο του ΟΗΕ για να προμηθευτούν τα αναγκαία τρόφιμα και το ίδιο κάνω κι εγώ με την οικογένειά μου.

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που σας στέλνω το παρεκκλήσι και το σχολείο έπαθαν σοβαρές ζημιές. Δεν ξέρω αν θα επαναλειτουργήσουν.

Όλες οι οικογένειες της ενορίας μας έχουν μείνει άστεγες και έχουν μεγάλη ανάγκη ακόμα και της ελάχιστης βοήθειας.

Μπορείτε να μας βοηθήσετε με φάρμακα, τρόφιμα, ρουχισμό, χρήματα και ό,τι άλλο νομίζετε. Σας περιμένουμε να έρθετε στην Αϊτή και να διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα μάτια το μέγεθος της καταστροφής.

Αναρίθμητοι νεκροί, αμέτρητα κατεστραμμένα κτήρια και σπίτια. Χιλιάδες βρίσκονται ακόμα θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. Οι σωροί μεταφέρονται με φορτηγά και θάβονται σε ομαδικούς τάφους ή καίγονται για την αποφυγή επιδημιών. Πολλές φορές οι οδηγοί βιαστικά ξεφορτώνουν τα πτώματα σε ανοιχτούς χώρους και γίνονται βορά των σκυλιών και των γουρουνιών. Είναι τραγικό!!!


Το Προεδρικό Μέγαρο καταστράφηκε και ο Πρόεδρος της χώρας παραλίγο να σκοτωθεί μέσα σ’ αυτό. Το σπίτι του υπέστη πολλές ζημιές και ο ίδιος επέλεξε να διαμείνει σ’ έναν καταυλισμό. Όλοι είμαστε ακόμη τρομοκρατημένοι, καθώς γίνονται 4-5 μετασεισμοί καθημερινά. Όλοι κοιμόμαστε έξω από τα σπίτια μας σε καταυλισμούς.



Καμμένα πτώματα προς αποφυγή επιδημιών

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς την κατάσταση που επικρατεί και η ζωή μας έχει δυσκολέψει αφάνταστα. Μέσα σ’ αυτό το χάος που επικρατεί αισθάνομαι άσχημα και έναντι των δασκάλων μας, αφού δεν πρόλαβα να τους πληρώσω τους μισθούς των μηνών Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και σήμερα ξέρω ότι θα τους είχαν ανάγκη. Εδώ και 11 μήνες δεν έχω βοήθεια από πουθενά και είναι δύσκολο να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου.


Στο οικόπεδο της Ιεραποστολής μας φιλοξενούνται πάνω από 1.500 άνθρωποι και όλοι έχουν ανάγκη την βοήθειά σας, Ορθόδοξοι και μη.

Είναι επείγον να συνδράμετε την προσπάθειά μας να επιδιορθώσουμε ή να ανακατασκευάσουμε το σχολείο της ενορίας του Αγίου Γεωργίου μέχρι τον Φεβρουάριο που θα ανοίξουν τα σχολεία της χώρας σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης.


Τα τρία μηχανήματα φιλτραρίσματος του νερού που διέθετε το σχολείο μας έχουν καταστραφεί και μέχρι να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία πρέπει να τα αντικαταστήσουμε για να υπάρχει πόσιμο νερό για όλους τους μαθητές.


Ως Ορθόδοξος κληρικός θλίβομαι γιατί δεν έχω τη δυνατότητα να βοηθήσω τους συμπατριώτες μου και γι’ αυτό ζητώ τη συμπαράστασή σας. Η Ελλάδα και η Αϊτή συνδέονται με μακρούς δεσμούς φιλίας. Κατά την Επανάσταση του 1821 η χώρα μας ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της πατρίδας σας. Η Ελλάδα και η Αϊτή από παλιά ήταν φίλες χώρες, σήμερα με την Ορθόδοξη Εκκλησία είμαστε αδέλφια.


Είθε ο Κύριός μας να σας φωτίσει να αντιληφθείτε τους λόγους για τους οποίους σας έγραψα αυτό το γράμμα και να αποφέρει σύντομα τους γλυκείς καρπούς Του για τον δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής.


Σας ευχαριστώ και σας περιμένω.


Με αγάπη Χριστού

π. Βαρνάβας



Μπορείτε να στείλετε ΑΜΕΣΑ την αγάπη σας στους αδελφούς μας στην Αϊτή μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης και του π. Βαρνάβα ΕΔΩ 


http://ierapostoli.wordpress.com/2010/01/30/fbarnabas_haiti/

2 σχόλια:

πηνελοπη είπε...

Kaλη εν κυριω ημερα πατερ!!!Ηθελα σας παρακαλω πολυ αν μπορουσατε να μου συστησετε καποιο βιβλιο που να εχει σαν κυριο θεμα πως γινεται η θεια λειτουργια ....αλλα με πρακτικους ορους γιατι δεν ειμαι και της θεολογικης σχολης για να καταλαβω...θα ηθελα τον τιτλο του βιβλιου και τον εκδοτη για να μπορεσω να το βρω....βιβλιαρακι της θειας λειτουργιας με τα λογια εχω αλλα τι κανει ο παπας μεσα στο ιερο και γιατι δεν το εχω////////θα ηθελα να μαθω....να ξερω ....εκτος εαν δεν ειναι πρεπων ......

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

έχει ειδικο βιβλιαράκι η αποστολικη διακονια

για ερμηνεια της θειας λειτουργιας τώρα, μπορείς να παρεις το Στοχασμοί στη θεία λειτουργια του Γκογκολ, εκδ. ΙΜ Παρακλήτου