ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2009

Ο καρναβαλισμός των ΜΜΕ

Είναι γνωστό πώς σε κάθε παραστράτημα ιερωμένου προσώπου, σε κάθε εκκλησιαστικό σκάνδαλο ο σάλος που δημιουργείται είναι μεγάλος και στρέφεται κυρίως εναντίον του καθαυτού εκκλησιαστικού σώματος. Η απάντηση στο γιατί είναι πανεύκολη και γνωστή: Γιατί τέτοια θέματα πουλάνε , είναι πιασάρικα για τα ΜΜΕ. Το "σύστημα" που λέγεται "εκκλησία" πρέπει να διαπομπευθεί από τους υπερασπιστές της αλήθειας δημοσιογράφους ούτως ώστε να αποδειχθεί για ακόμα μια φορά πώς ή "ιδανική άσπιλη" κοινωνία μας κακώς ανέχεται αυτούς τους "υποκριτές", "αργόσχολους" και "γραφικούς" παπάδες. Τίθεται άμεσα το θέμα διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους, πληγώνεται η αξιοπιστία της εκκλησίας, προβάλλεται η αξία του φιλελευθερισμού και της "ανεξιθρησκείας" τύπου όμως αθρησκείας, που είναι η μόνη παραδεκτή και ανθρώπινη θρησκεία των απανταχού "δημοκρατών" και "φωτισμένων" πολιτών και αν δεν είναι πρέπει να γίνει γιατί αυτό επιβάλλουν οι ... περιστάσεις.

Όταν δε το θέμα δεν έχει καθολικές διαστάσεις αλλά αφορά μόνον συγκεκριμένο πρόσωπο, τότε γινόμαστε μάρτυρες του δημοσίου εξευτελισμού του, ενώ ο κάθε αναλυτής και δημοσιογραφίσκος μεταμορφώνεται σε αδυσώπητο εισαγγελέα και κατήγορο που βγάζει καταδικαστικές αποφάσεις και επιδίδεται στην εξαπόλυση των πιο καυστικών μύδρων για να εξασφαλίσει την εύνοια και προτίμηση του φιλοθεάμονος κοινού. Τότε θυμούνται όλοι πόσο ελεεινός παπάς ή δεσπότης υπήρξε ο "ειδεχθής εγκληματίας" και πόσα σφάλματα βαραίνουν την ιερατική του ζωή.Όταν πλέον δηλαδή απαγγελθεί η ιερή ετυμηγορία από τους αυτόκλητους αυτούς εισαγγελείς. Απο κεί και ύστερα το ποίμνιο δεν μένει παρά να συναινέσει και να επιδοθεί σε συλλογή λίθων για τον δημόσιο διασυρμό του προσώπου αυτού, το ίδιο αυτό ποίμνιο που του φιλούσε το χέρι ή επέλεξε νωρίτερα την σιωπή. Όταν δε ο άνθρωπος είναι αθώος αντιλαμβανόμαστε όλοι την τραγικότητα του θύματος και το μέγεθος της αποπνικτικής υποκρισίας ενός λαού, λαού με αντιφατικές στάσεις : από την πιο ακραιφνή θεοσέβεια ως την πλέον απαξιωτική "αγανάκτηση". Απ'αυτό αποδεικνύεται πως δεν είναι μόνο οι καθοδηγητές που βαραίνονται από φαρισαϊσμό αλλά και αυτή η απρόσωπη μάζα, που όμως είναι άξια κάθε λύπησης, γιατί κατά βάθος είναι θύμα της ιδίας της της ανασφάλειας και κολακείας.

Τέτοιες σκέψεις μου γεννήθηκαν όταν στην ειδησεογραφία των ημερών, είδαμε μια ηθοποιό κατηγορούμενη για ροζ εκβιασμό και έναν μοντέλο διακινητή κοκαίνης. Οι δημοσιογράφοι μας άψογοι και ακριβοδίκαιοι στη δεοντολογία και τον... ανθρωπισμό τους, θυμήθηκαν πως υπάρχει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πως το θέσφατο "ουδείς ένοχος μέχρι της ετυμηγορίας της δικαιοσύνης" έχει κάποια δημοκρατική αξία. Έτσι φρόντισαν να κρατήσουν κρυφά τα ονόματα των φερομένων ως ένοχοι και να βάλουν το ειδικό πλέγμα στην οθόνη που έκρυβε τα πρόσωπα τους. ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΗΤΑΝ ΙΕΡΕΙΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ, ΜΟΝΑΧΟΙ. Άλλωστε ένα μοντέλο και ένας ηθοποιός είναι τα υγιέστερα πρότυπα της σύγχρονης κοινωνίας μας. Ας τους προστατέψουμε. Είναι ανθρώποι της show biz. Είναι δικά μας παιδιά και οπωσδήποτε όχι ... επάρατοι ιερωμένοι. Ο λαός απαιτεί την προστασία τους. Και εσύ καημένε παρατηρητή μπορείς να κάνεις ελεύθερα τις διαπιστώσεις σου...

Πικρία...

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σας για την διαφορετική αντιμετώπιση των υποτιθέμενων ενόχων μέχρι αποδείξεως τουναντίον.....όμως θα συμφωνήσετε ότι ακόμη και ο πλέον άπιστος ή ο άνθρωπος χωρίς θρησκευτική συνείδηση, από τον ιερέα, τον μοναχό, τον επίσκοπο έχει προσδοκίες ( δεν θέλω να χρησιμοποιήσω την λέξη απαιτήσεις)όμοιες με αυτά που διδάσκουν....
από την άλλη να είστε σίγουρος ότι άνθρωποι με νόηση και δεν εννοώ την γνώση, όλα όσα αναφέρετε τα αντιλαμβάνονται πλήρως...καλημέρα σας
μαργαρίτα

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Μα φυσικά. Φυσικά και βαραίνει διπλά και τρίδιπλα έναν ιερωμένο οποιοδήποτε σφάλμα και αυτό νομίζω μας είναι συνείδηση.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως από τη μια δεν ξυπνήσαμε σε μια κοινωνία αγίων και από την άλλη η υποκρισία των ΜΜΕ σπάζει κόκκαλα προκειμένου για εκκλησιαστικά θέματα.
Πιστεύω στην καλοπιστία των νοημόνων ανθρώπων, αλλά είμαι "αχόρταγος" δεν μου φτάνουν. Είναι συνειδητά λίγοι.

:)

Theoprovlitos είπε...

Εκ παραδρομης διάβασα "ο ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ των ΜΜΕ" αλλα νομιζω μέσα έπεσα

Κυριάκος είπε...

Σε ένα χωριό, ο ιερέας του χωριού έσφαλε. Και μετά ξαναέσφαλε. Και μετά έπινε και μεθούσε.
Οι κάτοικοι του χωριού, στην πλειοψηφία τους, επειδή ήταν και ενωμένο χωριό, τον συγχώρεσαν και με τον καλό τρόπο και καλή διάθεση και καρδιά τον συνέφεραν.
Οι ιερείς δεν ανήκουν σε κάποια άλλη τάξη εκ φύσεως ανώτερη από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Είναι άνθρωποι που κληρονόμησαν εξίσου τις συνέπειες της πτώσης.
Τις προσδοκίες μας ας της αφήνουμε στον Θεό.
Τις προάλλες με το τσιγάρο στο χέρι, στραβοκοίταζα έναν ιερέα που κάπνιζε.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Mε τον Κυριάκο μάλλον θα συμφωνήσω.

Πάντα πίστευα πως οι ρασοφόροι, γενικώς, δεν έχουν να αποδείξουν κάτι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον χριστιανό και επιπλέον ο πονηρός στοχεύει το ράσο περισσότερο από ότι εμάς.

Ευχής έργο θα ήταν οι ιερωμένοι να αποτελούν φωτεινά παραδείγματα. Ομως το ότι πολλάκις δεν τηρούν αυτά που διδάσκουν, δεν είναι λόγος σκανδαλισμού διότι έχουν καθήκον να διδάσκουν τον λόγο του Ευαγγελίου.
Καθήκον εφαρμογής και βιωτής, έχουμε ΟΛΟΙ και όχι μόνο αυτοί!

Σε απλά ελληνικά: Αν ένας κακός παπάς είναι ικανός να με οδηγήσει σε σκανδαλισμό, τότε είμαι χριστιανούλης του γλυκού νερού!

Η δική μου υποχρέωση είναι να ξεπεράσω την θλίψη και να προσευχηθώ και γιαυτόν!

Η Εκλλησία δεν είναι ο παπάς αλλά ΚΑΙ ο παππάς και γω είμαι στην Εκκλησία για τον Χριστό και όχι για τον παππά!
Αντε γιατί χοντρά μας τα κόβουν οι παντοειδείς "άσπιλοι" τιμητές!

ΕΥΑΝΔΡΟΣ είπε...

Εγώ έχοντας πιο πονηρό μυαλό απο τους προλαλήσαντες, βλέπω πίσω απο όλα αυτά ένα σχέδιο. Το γνωστό σχέδιο για απαξίωση της Ορθοδοξίας και καθιέρωση της παγκόσμιας θρησκείας.
Φίλοι δημοσιογράφοι, να κοιτάμε και τα θετικά όχι μόνο τα σκάνδαλα. Εκεί στα θετικά βρίσκονται τα πρότυπα που πρέπει να έχει η κοινωνία.

Καλλιόπη είπε...

Εν ολίγοις θα συμφωνήσω με την Έλενα.
Δε θα είμουν καλύτερη χριστιανή αν έκρινα χωρίς να θλίβομαι ή να προσεύχομαι για κάθε "παραστρατημένο" ακόμα και αν ήταν κληρικός.
Ή καλύτερα πολύ περισσότερο επειδή είναι κληρικός.

Τίθεται όμως και ένα άλλο θέμα εδώ : ο κόσμος μπερδεύει πολύ τον κλήρο με τη θρησκεία. Κακώς για μένα. Μακάρι οι κληρικοί να αποτελούσαν πάντα παράδειγμα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πάνω από όλα πρόκειται για ανθρώπους σαν κι εμάς.
Πως δυστυχώς για κάποιους είναι επάγγελμα, εξουσία ή μία λάθος επιλογή και το ξέρουμε πολύ καλά απλά εθελοτυφλούμε και έχουμε απαιτήσεις (όχι κακώς σίγουρα).

Δυστυχώς έρχονται και τα ΜΜΕ να μεγεθύνουν κάθε θέμα, να γενικεύσουν -έμμεσα πάντα- καταστάσεις και να παρασύρουν το φιλοθεάμον και φιλ-επιρρεπές κοινό.

Στο χέρι του κάθε ένα από εμάς είναι να δεχτούμε τι μας πλασάρουν, όχι μόνο όταν πρόκειται για τον κλήρο και την εκκλησία, αλλά ακόμα και για τα μοντέλα και τους ηθοποιούς.

Ανώνυμος είπε...

ολοι περιμενουμε πολλα απο τους ιερεις μας!
αυτο δεν σημαινει οτι σε ενδεχομενο παραστρατημα μερικων δεκαδων(αν οχι και λιγότερων) φταινε ολοι και πρέπει να κααρακωθει η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία τους!
οταν σφαλλουμε πρεπει να πληρώνουμε αλλα αφου γινει η δικη και αποδοθει η δικαιοσυνη αργα και οχι βεβιασμενα και χωρις να ψαχτουν οι λεπτομερειες οτυ θεματος!
κανεις δεν μπορει να πει οτι και εμεις ο κληρικοιδεν στενοχωριομαστε για τα σφάλματα των αδελφων μας!
αλλα στο κατω κατω της γραφης πρεπει να προσευχομαστε για ολους...αυτο εχουμε ως καθηκο εμεις οι λειτουργοι του Υψίστου!

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Theoprovlite δεν έχεις άδικο.

Κυριάκο και εμείς οι κληρικοί ναι δίνουμε πολλά δικαιώματα, αλλά χαίρομαι που σκέφτεσαι έτσι.

Έλενα σκέτη αγανάκτηση. Ο Θεός να μας δίνει υπομονή γιατί η υποκρισία έπλεψε στον κόσμο.

Εύανδρε, μα φυσικά αυτός είναι ο σκοπός τους. Δεν μιλάμε πια για απόκρυφα σχέδια όπως πολλές δεκαετίες πριν την βιώνουμε την απαξίωση αυτή.

Ναι Καλλιόπη, κάθε πρόσωπο είναι ιερό μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του αλλά και μετά από αυτό!

Πάτερ Ιερόθεε μου, δυστυχώς λιγόστεψε η αγάπη και ο άνθρωπος έγινε πολύ επιφυλακτικός και αμυντικά επιθετικός. Η ταπείνωση μόνο θα σπάσει το "καβούκι" μας.

Vater Panajiotis είπε...

Εγώ πάλι νομίζω πως δεν υπάρχει καμιά παγκόσμια θρησκεία. Αρκεί η απαξίωση της κάθε θρησκείας. Στην Εσπερία που διαβιώ, το να είσαι θρησκευόμενος δεν είναι cool και οι ναοί κλείνουν ο ένας πίσω από τον άλλον. Στην Ελλάδα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και νομίζουν πως αυτά αφορούν κάποιον άλλον πλανήτη. Η απαξίωση των ιερέων στα μάτια των "αλιβάνιστων" ούτως ή άλλως, αυτόν τον σκοπό έχει: το άδειασμα των ναών.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Το ζήτημα είναι ότι αδειάζοντας οι ναοί δεν αδειάζει ο Χριστός από μας....αλλά η ζωή μας από Κείνον...

Θέμα επιλογής είναι και την έχουμε εμείς!