ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 27, 2009

Αλεξάμενος σέβεται Θεόν




Αυτό το γελοιογραφικό χάραγμα βρέθηκε στο Παλατίνο της Ρώμης. Φτιάχτηκε από τους ειδωλολάτρες και είναι δείγμα του μίσους και της εχθρότητας τους κατά των χριστιανών της πρώτης Εκκλησίας των μαρτύρων. Ο Αλεξάμενος είναι χριστιανός, ο οποίος κατα τους ειδωλολάτρες σέβεται τον Θεόν.Ο Θεός του Αλεξάμενου είναι φυσικά ο σταυρωμένος για τη σωτηρία του κόσμου Κύριος Ιησούς Χριστός.
Για να κοροϊδεύσουν τους χριστιανούς και να διακωμωδήσουν την πίστη τους, οι ειδωλολάτρες παριστάνουν τον Κύριο πάνω στον Σταυρό αλλά με κεφαλή γαϊδάρου.Ό,τι ήταν άξιο σεβασμού και τιμής για τους χριστιανούς αυτό το απαξίωναν οι ειδωλολάτρες.
Με αυτό τον τρόπο σατίριζαν και γελοιοποιούσαν τα ιερά και τα όσια των χριστιανών. Παρίσταναν κάτι το σύγχρονο, που απασχολούσε την δημοσιότητα της εποχής τους. Οι χριστιανοί δεν μπορούσαν να αντιδράσουν γιατί βρίσκονταν κάτω από καθεστώς διωγμών.Είχαν να αντιμετωπίσουν την ειδωλολατρική μανία.
Κάτι ανάλογο ζούμε και σήμερα στην λεγομένη «χριστιανική Ελλάδα». Με μια διαφορά. Τότε όλα αυτά τα έκαναν οι ειδωλολάτρες, οι οποίοι δεν γνώριζαν, βρίσκονταν μέσα στο σκοτάδι της άγνοιας. Σήμερα τα κάνουν «χριστιανοί» (;), που στο βάπτισμα αρνήθηκαν τα διαβολικά έργα και τις πομπές, και οι οποίοι τρέχουν πίσω από τα άρματα της σύγχρονης ειδωλολατρίας για να γιουχαΐσουν, να ειρωνευτούν, να χλευάσουν, να κοροϊδέψουν και να χασκογελάσουν,- δεν αναφέρω όλα τα άλλα αίσχη και τις διαστροφές που γίνονται-, και να εξευτελίσουν, όπως νομίζουν, τον μοναχισμό, την ορθόδοξη πίστη και την Εκκλησία στο πρόσωπο του Γέροντα Εφραίμ (…με πρόφαση την δήθεν επικαιροτητα). Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές και τις ακούμε, από αστείες έως γελοίες! Βρισκόμαστε βλέπετε σε εποχή παρακμής και έκπτωσης των αξιών.

Τους πρωτεργάτες της διαπόμπευσης θα τους δείτε αύριο να παρίστανται μέσα στο ναό παριστάνοντας τους ευσεβείς για να τιμήσουν το έργο της Εκκλησίας στους αγώνες της εθνεγερσίας του 1821 ή να ακολουθούν τις λιτανευτικές πομπές των πολιούχων αγίων των πόλεων τους. Όλα προς το θεαθήναι, για εμφάνιση δηλαδή, και ιδιαίτερα για ψηφοθηρία.
Και δεν φτάνει αυτό. Κοροϊδεύουν και χαρακτηρίζουν θρησκόληπτους εκείνους τους χριστιανούς, που με συναίσθηση και συντριβή καταφεύγουν στους ναούς για να μετέχουν στους κατανυκτικούς εσπερινούς και να προετοιμαστούν για να περάσουν το μεγάλο στάδιο της Μ. Τεσσαρακοστής ώστε να αξιωθούν με την νηστεία και την μετάνοια τους της Χάριτος του Θεού και του φωτός της Ανάστασης του Κυρίου κατά το Πάσχα. Χαρακτηρίζουν δε την πράξη αυτή ώς αντίπραξη πρός ό,τι κάνει ο πολύς κόσμος. Μήπως αυτό φανερώνει κάποια ενοχή;

(copy από aktines.blogspot.com)

6 σχόλια:

ο βασιλιάς του δάσους. είπε...

agapite moy ...ierefs...

o gaidaros kata ton filon sas evraion einai o ellin ...laos..i gia kapious enapominantes or8odoksous iereis...
o an8ropos.

ma an miliso kai allo sto pir sas 8a me stilete me ta kirile sas logia
..opote...geni8ito to
8elima tis ekklisias pou simera einai paiderastes...omofilofiloi....
ta ipolipa ...si ipas.(STOU AMVROSIOU)
apla ego ena exo na po...pos o gaidaros katevike apo ton stavro....kai kairos gia metania.
xristos ali8os anesti!!!!


or8odoksos kai ellinikos....pros ola ta
e8noi...pou eseis oi iereis(san kai esena) planate.


ioannis eks aimatos kai eks ouranou...
vasilef tou genous tou patros mou paleologou.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Όταν διαβάζω τέτοια χαριτωμένα ερμηνευω γιατί διάφορα trolls σατιρίζουν εκκλησία και χριστιανούς στο δίκτυο... Μόνο που την πληρώνει και ο Χριστός αντάμα και είναι μεγάλο κρίμα.

Άντε καλή ανάσταση

Vater Panajiotis είπε...

Εγώ πάλι σε πολλά από αυτά τα trolls βλέπω ατελείς και παραπλανημένες προσωπικότητες, προϊόντα της εποχής μας.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Άλλο αυτό.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Υπάρχουν και μπλογκς που αυτοπροσδιορίζονται ως χριστιανικά και πνέουν τα μένεα κατά των πεπτωκώτων ιερέων, μοναχών κ.τ.λ.

Αυτό δε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι πιο σοβαρό από τους δηλωμένους αντιχριστιανούς, καθώς είναι ύπουλο.

Δεν κάνουν άρμα τον Εφραίμ αλλά τον περνούν γενεές δεκατάσσερεις και αλλοίμονο σε όποιον τολμήσει να πει ότι ο Κύριος θα κρίνει και τους ρασοφόρους και μας!

Προσωπικά πιστεύω ότι η κατάσταση είναι για προσευχή και περισυλλογή και όχι για κατά βούληση "κάθαρση", όπως επιχειρούν αρκετοί "καθαροί" χριστιανοί.

Ευτυχώς ο θεός είναι πιο ελεήμων από μας!

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Έτσι είναι Έλενα. Τώρα το θέμα του γέροντα Εφραίμ και πώς το βλέπει ο καθένας δεν αποτελεί κριτήριο ορθοδοξίας, εκτός αν το χρησιμοποιεί ως δούρειο ίππο για να κτυπήσει άμεσα την Εκκλησία ως θεσμό. Προσωπικά δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με το θέμα. Όσο παλεύεις με αυτά τόσο και ταυτίζεσαι με την αρνητική τους όψη και αυτό δεν είναι υγιές. Τώρα όσον αφορά τους καθαρούς, ας μη μιλήσω καλύτερα. Τέλος, ας μη δίνουμε τροφή σε κανέναν τους.