ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Δευτέρα, Μαρτίου 16, 2009

Ο ιεράρχης Παϊσιος.


Θέλω να μιλήσω για τον Παϊσιο, τον επίσκοπο Καλύμνου και ποιμενάρχη μας. Ξέρω πώς τέτοιες αναρτήσεις κάποιοι τις βλέπουν με καχυποψία γιατί ίσώς, σκέφτονται, πώς μπορεί να κρύβεται από πίσω τους κολακεία και υστεροβουλία, μια και ο γράφων είναι εφημέριος στη μητρόπολη που ποιμαίνει. Ας είναι όμως θα μιλήσω αντρίκια και ας είναι μάρτυς μου ο Θεός.

Στα τέσσερα χρόνια ποιμαντορίας του στην Κάλυμνο και στα άλλα νησιά της μητροπόλεως, ο σεβασμιότατος Ιεράρχης έγινε αγαπητός σε όλους, μικρούς και μεγάλους, εντός και εκτός εκκλησίας. Φιλάνθρωπος από καρδιά και μαθητεία στον Χριστό και τον Λόγο Του και όχι από προσποίηση και ξερό καθήκον.Τροφέας πεινασμένων, ένδυμα για τους γυμνούς, σκέπη για τους αστέγους, πατέρας για τους ξένους, παρηγοριά των πονεμένων, συχνός και κατανυκτικός λειτουργός, κήρυκας του απλού και αληθινού λόγου. Με τον ερχομό του , έλαμψε η εκκλησία. Φάνηκε τί σημαίνει και τί ορίζεται Εκκλησία σε όλα τα επίπεδα. Πατέρας και όχι δεσπότης στους ιερείς του. Δίκαιος και μειλίχιος, αυστηρός και πράος. Ένα χαμόγελο απροσποίητης αγάπης για όλους ανεξαιρέτως. Τον επίσκοπο που γυρνά απλούς και καταδεκτικός στους δρόμους του νησιού και δεν κρύβεται πίσω από δεσποτική βλοσυρότητα και σοβαροφάνεια σε ένα μητροπολιτικό αποστειρωμένο διοικητικό χώρο, τον ξέρουν όλοι εντός και εκτός Καλύμνου με το μικρό όνομα. Είναι ο ΠΑΙΣΙΟΣ και αυτό τα λέει όλα. Είναι ο Παϊσιος που έφερε τους νέους στην Εκκλησία. Αυτός που εξασφάλισε ελπίδα στους απελπισμένους και τροφή στους πεινασμένους. Είναι ο ΠΑΙΣΙΟΣ που τρέχει και δεν σταματά. Αυτός που γνωρίζει από ποιμαντική στην πράξη και όχι από τα υψηλά έδρανα. Ο φίλος των πλέον ταπεινών , των οποίων γνωρίζει τα μικρά ονόματα και γίνεται αυτόματα Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ . Με λίγα λόγια ας ανατρέξει κάποιος στους ορισμούς του ποιμένα στα συγγράμματα των μεγάλων πατέρων από Χρυσοστόμου έως Βασιλείου και θα τον βρει μέσα. ¨Ολα αυτά χωρίς καμιά διάθεση υπερβολής και υπερπροβολής. Αυτοί που γνωρίζουν , γνωρίζουν ότι μαρτυρώ και την αλήθεια.

Διάβασα σε γνωστό ιστολόγιο που όλα τα κρίνει και όλα τα γνωρίζει, όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει πως ο επίσκοπος είχε μία σημαντική πτώση σε θέματα πίστης γιατί κήδεψε λέει μια μουσουλμάνα με χριστιανική κηδεία. Ο καθένας ας πιστεύει ότι θέλει και ότι γράφουν οι εφημερίδες. Ζούμε στην κοινωνία της δημοσιοποίησης, της πληροφορίας, αδιασταύρωτης και μη και της κρίσης των πάντων. Την ορθοδοξία του ΠΑΙΣΙΟΥ ας την κρίνει ο καθένας αφού τον γνωρίσει πρώτον εκ του σύνεγγυς. Ο αρθρογράφος λοιπόν του Blog διατείνεται πώς το "μόνο που σώζει" τον Παίσιο είναι ότι καλεί άγιους γέροντες για να κηρύξουν στο ποίμνιο του. Δηλαδή με λίγα λόγια ο ποιμενάρχης μας δεν είναι καλός και άξιος γιατί είναι ελεήμων, φιλορθόδοξος, φιλάνθρωπος και αληθινός και άντρας αλλα είναι καλός γιατί έχει κοινούς γνωστούς με τον κύριο αρθρογράφο που κάνουν χαριτωμένες ομιλίες. Εντάξει! Όλα καλά! Ευτυχώς όμως, Κύριε, ευτυχώς που το χριστεπώνυμο πλήρωμα διψά και μαθαίνει και γνωρίζει τί εστί παράδοση και ορθοδοξία στις μέρες μας και τα ηθικιστές των πάλαι ποτέ παραθρησκευτικών οργανώσεων και γνωριμιών χάνουν έδαφος στην συνείδηση του. Ο άνθρωπος είναι άξιος από τις πράξεις του και όχι από τις γνωριμίες του.

Χαιρόμαστε και πορευόμαστε. Ο ηθικισμός και η μικρόνοια ας κρατούν.
Ωστόσο όμως υπάρχουν ακόμα άξιοι ποιμένες και έξυπνοι άνθρωποι και ας είναι ευλογητός ο Κύριος.

7 σχόλια:

apousia είπε...

''Τοιούτος έπρεπε ημίν Αρχιερεύς''.

Ζω-γεωγραφικά- πολύ μακριά σας και δεν γνώριζα τίποτα για τον Ποιμενάρχη σας.
Αλλά μ'αυτά που γράφετε,μου ήρθε στο νου ο στίχος του Ρίτσου-σε ενεστώτα όμως χρόνο-
''είσαι καλός,είσαι γλυκός κι έχεις τις χάρες όλες..''

Τυχεροί όλοι εσείς λοιπόν που τον αξιωθήκατε!
Ας κοινωνείτε από τη λάμψη του και τις αρετές του.
(Και εύγε του που έκανε την κηδεία)

Εμείς εδώ στη Μητρόπολη Πατρών έχουμε έναν καλό Επίσκοπο.Αυτό.
Ακούραστος αν μη τι άλλο..
Δεν τον έχω παρακολουθήσει από πολύ κοντά.

Τώρα,η πληγή των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων που αναφέρετε καθώς και οι ευσεβιστές,δε λείπουν από πουθενά,πολλώ δε μάλλον από την Πάτρα.

Το κακό που προξενούν είναι απροσμέτρητο,τα γνωρίζετε καλύτερα από μένα..

Ο Ιεράρχης που εγώ αγαπώ πολύ,διαποιμαίνει την Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου,ο κύριος Ιερόθεος!
Ένας γλυκύς άνθρωπος,με ωραίο λόγο και γραφή μεστή νοημάτων.
Προσωπικά του ''οφείλω'' ανάμεσα σε πολλά,τον μακαριστό Γέροντα Σωφρόνιο Σαχάρωφ και τη θεολογία του.

Την ευχή σας Πατέρα Παντελεήμονα.

Μαρίνα.

Vater Panajiotis είπε...

Αυτός που έγραψε για την κηδεία της μουσουλμάνας είναι ΑΝΟΗΤΟΣ και ΑΣΧΕΤΟΣ με την Ορθοδοξία. Η Εκκλησία μας έχει ήδη ευλογήσει τον ΓΑΜΟ με ΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ (Α' Κορ.7, 1-40). Επίσης η ακολουθία του γάμου δημιουργήθηκε ως πανομοιότυπη της Θείας Λειτουργίας αλλά χωρίς Κοινωνία ακριβώς με ΣΚΟΠΟ να εντάξει, να προσλάβει και να ευλογήσει όχι μόνο το βαπτισμένο μέλος της αλλά και τον ή την αβάπτιστο-η σύντροφό του. Ακόμη και όταν ένα ζεύγος αβάπτιστων προσέρχεται στην Εκκλησία ο (ειδωλολατρικός) τους γάμος είναι ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ (Α' Κορ.10-16). Αν όλα αυτά ισχύουν για τον γάμο, η κήδευση ενός μουσουλμάνου είναι υπέρτατη πράξη αγάπης και οικονομίας.Στο Ευχολόγιο υπάρχουν ευχές για να οργώνουν τα βόδια το εύφορο χωράφι. Προφανώς για αυτούς τους ανθρώπους, τους επικριτές του Παϊσιου ο μουσουλμάνος δεν αξίζει περισσότερο από το βόδι.Τα οργανωσιακά παπαγαλάκια ας μάθουν πρώτα Ορθόδοξη Θεολογία,ας διαβάσουν την Καινή Διαθήκη όχι με χιλιαστικό αλλά αληθινό πνεύμα και μετά ας κάνουν μαθήματα "ορθοδοξότητας" σε αυτόν τον άξιο ποιμενάρχη.

Εις πολλά έτη Δέσποτα.

Ανώνυμος είπε...

πραγματικά "τυχεροί" εσείς εκεί στο όμορφο νησί. είδατε pater, όπου λείπει η χάρις μιλούμε για τύχη. πάντως εντύπωση προκαλεί ότι οι συγγενείς (υποθέτω μουσουλμάνοι) δέχτηκαν την ταφή, αυτό είναι το θαύμα.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Ναι δόξα τω θεω όμορφο το νησί μας.
Νομίζω πως η μουσουλμάνα ήταν πρόσφυγας κοινως λαθρομεταναστρια απ'αυτές που η μητροπολη αγκαλιάζει με πραγματική υλική βοήθεια και το γεγονος υποτίθεται πως συνέβη στο νησί της Λέρου. Έτσι δεν έχω προσωπική εμπειρια στο τί εγινε εκεί. Ότι έγινε πάντως έγινε καλά και έχω μάθει να μην εμπιστεύομαι τους κιτρινισμούς των διαφορων δημοσιευμάτων.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας....μαθαίνω γερνώντας...αν είναι αλήθεια ότι έκαμε κηδεία αλλόθρησκου για μένα σημαίνει ότι αληθινός άνθρωπος χωρίς ταμπέλλα....εύγε του και ευχαριστώ σας
μαργαρίτα

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ,μακάρι να είναι αλήθεια οι κρίσεις σας για τον ποιμενάρχη σας.
Δεν έχω ιδία αντίληψη τού χώρου αλλά γνωρίζω ότι η μητρόπολη σας ταλαιπωρήθηκε πολύ από την παρουσία του προηγουμένου μητροπολίτη,ο οποίος κατηγορήθηκε για πολυποίκιλα σκάνδαλα και έφτασε στο σημείο να αγιογραφήσει τον εαυτό του στο κάστρο της Λέρου.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Aλήθεια ειναι misha,γιατί καταγράφω αληθινά φαινόμενα.

Ε...τώρα σχετικά με τον προηγούμενο είναι μια πονεμένη ιστορία με φρικτές πικρές αλήθειες και φρικτά πικρά ψέμματα.