ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2012

Πίστη ζυμωμένη με αίμα (14)

1 Φεβρουαρίου: Τελειούται , ένας νεαρός χηνοβοσκός, ο διά Χριστόν φτωχός Τρύφων, ο οποίος υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια και την υπερήφανον οφρύν των διωκτών εχαμήλωσε. Κοιμήθηκε με τον λόγο του Πρωτομάρτυρος Στεφάνου στα χείλη «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, δέξαι τὸ πνεῦμα μου». Μετά την ειρηνική του κοίμηση, ο δήμιος του απέκοψε την κεφαλή.Η επιφανής αρχόντισσα της Καρχηδόνας Βιβία Περπετούα, συμμαρτυρεί εν ίσοις στην αρένα με την δούλη της Φηλικιτάτη και τελειούται διά κερατισμού άγριας δαμάλιδος.

5 Φεβρουαρίου: Η αγία Αγάθη από την Κατάνη αφού υπομένει πιέσεις, διωγμούς και φρικτά βασανιστήρια, δείχνοντας σημεία και τέρατα εν τω λαώ, έπειτα παραδίδει το πνεύμα μέσα στο δεσμωτήριο, δεχόμενη την επίσκεψη του αγγέλου φύλακα της.Αποκεφαλίζεται στην Κωνσταντινούπολη ο άγιος νεομάρτυς Αντώνιος ο Αθηναίος.

7 Φεβρουαρίου : 1000 στρατιώτες μαζί με 3 δούλους και 4 αξιωματικούς και τις οικογένειες τους μαρτυρούν διά ξίφους στην Νικομήδεια, επί Διοκλητιανού.

8 Φεβρουαρίου: Ο στρατηλάτης Θεόδωρος, αρνείται να αποδώσει τιμή στα είδωλα του αυτοκράτορα. Έπειτα επικαλούμενος κατά μόνας θυσία, τεμαχίζει τα χρυσά και αργυρά είδωλα και τα μοιράζει στους φτωχούς. Συλλαμβάνεται και τιμωρείται με εκδορές και μαστιγώσεις. Έπειτα τον σταυρώνουν, τον τοξοβολούν κατά πρόσωπον ενώ είναι πάνω στον σταυρό και διαπερνούν το σώμα του με περόνια.Τέλος, τον αποκεφαλίζουν, έτσι εσταυρωμένο , φοβούμενοι την οργή του όχλου.

10 Φεβρουαρίου: Βασανίζεται και αποκεφαλίζεται στην Ελλάδα, ένας ιερέας του Χριστού , πάνω από 100 χρονών, ο άγιος Χαραλάμπης.Οι άγιοι μάρτυρες Πορφύριος και Βάπτος, καθώς και τρείς γυναίκες, συγκινούνται από το μαρτύριο του γέροντα αγίου και μαρτυρούν δια Χριστόν.





Δεν υπάρχουν σχόλια: