ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 20, 2012

Πίστη ζυμωμένη με αίμα (15)




17 Φεβρουαρίου: Εορτάζουν δύο άγιοι Θεόδωροι, ένας αρχαίος και ένας σύγχρονος. Ο Τήρων και μεγαλομάρτυς προκαλείται να θυσιάσει στους δαίμονες, καίει το ιερό της Ρέας και ρίχνεται στην κάμινο της φωτιάς, πλήρης του θερμοτάτου ζήλου του Χριστού , και ως άρτος ηδύς προσφέρεται τη Τριάδι. Ο από Βυζαντίου ζωγράφος Θεόδωρος, εξισλαμίστηκε και μετά μετανόησε και επέστρεψε στην πίστη. Αφού υπέμεινε στην φυλακή φρικτά ψυχολογικά και σωματικά μαρτύρια έπειτα απαγχονίζεται.

19 Φεβρουαρίου: Η αρχόντισσα Φιλοθέη Μπενιζέλου, η μάνα και προστάτις των σκλαβωμένων Ελλήνων, απάγεται από τους Τούρκους και μαστιγώνεται άγρια. Σε λίγες ημέρες η αγία ψυχή της εγκαταλείπει το μαρτυρικό της σώμα. Είναι η αγία της προσφοράς,της αυτοθυσίας και της διά βίου μαρτυρικής αγάπης.Οἱ Ἅγιοι Μάξιμος, Θεόδοτος, Ἡσύχιος καὶ Ἀσκληπιοδότη οἱ Μάρτυρες. οι κηρύσσοντες τον Χριστό, μένουν αλώβητοι από τα θηρία και τα βασανιστήρια και ρίχνονται ζωντανοί στην φωτιά.


20 Φεβρουαρίου: Ο άγιος ιερέας Σαδώκ και 128 Πέρσες μάρτυρες συλλαμβάνονται από τους πυρολάτρες υπηρέτες των μάγων,βασανίζονται και αποκεφαλίζονται για τον Χριστό.Ένας αστέρας της ρωσσικής ορθοδοξίας, ο όσιος Κορνήλιος, πέφτει θύμα συκοφαντιών και διαβολών και αποκεφαλίζεται από τους στρατιώτες του τσάρου Ιβάν του Τρομερού.Ο όσιος Μακάριος μαζί με 34 δόκιμους μοναχούς της Μονής Βαλάμου,δολοφονείται από την επίθεση των Λατίνων.


23 Φεβρουαρίου:Ο πατέρας της Ασίας, ο μαθητής των Αποστόλων και αποστολικός πατέρας άγιος Πολύκαρπος επίσκοπος Σμύρνης, υπέργηρος αλλά κραταιός,ρίχνεται στην φωτιά από τους μανιασμένους ειδωλολάτρες και μένει θαυματουργικά αλώβητος. Έπειτα τελειούται διά ξίφους. Στην προτροπή του επάρχου να απαρνηθεί τον Χριστό , απαντά με γενναιότητα και μεγαλείο ψυχής:"Ογδόντα έξι χρόνια τον υπηρετώ και σε τίποτε δεν με βλαψε. Πώς μπορώ, λοιπόν, να υβρίσω τον βασιλέα και σωτήρα μου;".Εβδομηντα τρείς Χριστιανοί μαρτυρούν στην πόλη Σύρμιο το 303 μ Χ.

26 Φεβρουαρίου: Η πρώην αμαρτωλή Σαμαρείτιδα με την οποία κάποτε διαλέχθηκε ο Χριστός, η αγία Φωτεινή κηρύττει τον Χριστό αποτελεσματικά στην Ρώμη, στο περιβάλλον του Νέρωνα και μαρτυρεί, για το "΄'υδωρ το ζων" μαζί με τους γιους και τις πέντε αδελφές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: