ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2012

Περί ονείρων και οραμάτων

Από την σελίδα Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου


 
 
Είδα στον ύπνο μου ξημερώματα ... να μου λέει κάποια πράγματα μια γυναίκα που φορούσε άσπρα, ήταν ξανθιά με γαλανά μάτια και πάρα πολύ όμορφη, αν και την έβλεπα θολά, ήμουν απέναντί της αλλά δεν την άγγιζα ούτε και εκείνη υπήρχε μόνο μια ανεξήγητη οικειότητα που έβγαζε αγάπη. Αναρωτιέμαι αν ήταν η οσία ... που ξημέρωνε η γιορτή της ή η Παναγία ή κάποια άλλη. Αν μπορείτε να με βοηθήσετε και να μου απαντήσετε θα το εκτιμούσα. Σας ευχαριστώ πολύ.
 
 
Αγαπητή κα ....,
Χαίρετε εν Κυρίω!
        Πολύ ορθά και συνετά πράξατε ζητώντας την συμβουλή κάποιου πνευματικού πατρός για κάτι το οποίο σε μερικούς μπορεί να φανεί ως ανούσιο, όμως εμείς ως Χριστιανοί γνωρίζουμε πως ένα απλό όνειρο μπορεί να προκαλέσει από μια απλή πνευματική αναστάτωση αλλά μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο ακόμη και στο σημείο- ο Θεός φυλάξοι- της πλάνης και της απώλειας. Ό,τι σας γράφουμε παρακάτω είναι η θέση της Εκκλησίας επί του θέματος αλλά και ό,τι μας έχει διδάξει η πολυετής διακονία μας στην εξομολόγηση.

  • Όπως θα γνωρίζεται τα όνειρα μπορούν να οφείλουν την υπόστασή τους σε τρείς αιτίες α. στο ανθρώπινο υποσυνείδητο (η συνηθέστερη),
  • β. στον διάβολο, ο οποίος πολλές φορές χρησιμοποιεί της παραστάσεις (καλές ή άσχημες) που υπάρχουν αποθηκευμένες στο υποσυνείδητο, και 
  • γ. στον Θεό (η σπανιότερη περίπτωση που προϋποθέτει και διάφορες παραμέτρους). 
       Κατά αντιστοιχία εάν κάποιος πιστεύει στα όνειρα, ασχολείται, με την ερμηνεία τους υποστηρίζει ότι πραγματοποιούνται αυτά που ονειρεύτηκε κλπ. πρέπει να συμβαίνουν τρία πράγματα:
  • α. ή να είναι ανόητος (έτσι ονομάζουν οι Άγιοι Πατέρες όσους ασχολούνται με την ερμηνεία όσων στην ουσία πλάθει η ανθρώπινη φαντασία συμβουλευόμενοι ονειροκρίτες κ.ά.),
  • β. ή να περιπαίζεται από τον Διάβολο (είτε τυραννώντας τον με φρικτούς εφιάλτες είτε πλανώντας τον με δήθεν καλά οράματα, παρουσιάζοντας ψεύτικους αγίους, αγγέλους, τις μορφές της Παναγίας, του Χριστού κ.ά.),
  • γ. ή να ευεργετείται από τον Κύριο βλέποντας κάποιο θεόσταλτο όραμα επειδή είναι ενάρετος ή για κάποια άλλη ειδική πνευματική ανάγκη. Αυτή η περίπτωση είναι σπάνια- όπως προείπαμε- και το σπουδαιότερο πολύ δυσδιάκριτη.
 
        Τί πρέπει όμως να κάνουμε όταν ονειρευτούμε κάτι που μας φαίνεται καλό, όπως συνέβη με εσάς; Εκτός από όλα τα παραπάνω πρέπει να έχουμε υπόψη μας αυτό που διδάσκει ρητώς η Αγία Γραφή: ότι «ο Σατανάς μπορεί να μετασχηματιστεί σε φωτεινό άγγελο» (Β' Κορ. 11, 13-15) για να μας πλανήσει. Επίσης όλα τα χωρία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης που αναφέρονται στα όνειρα αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να προσδίδουν σ' αυτά την παραμικρή αξία. Όπως είναι φυσικό όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίες μας κατά το διάβα όλων των αιώνων ενήργησαν και δίδαξαν σύμφωνα με την Θεία διδασκαλία της Γραφής: όλοι οι Πατέρες υπογραμμίζουν με έμφαση: ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΟΣΟ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΘΕΟΣΤΑΛΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ. Οι ίδιοι ποτέ δεν έδιναν σημασία στα οράματά τους και τα απέρριπταν ΑΜΕΣΩΣ. Σας αναφέρουμε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη ο οποίος είδε ολοζώντανη την Παναγία μας- μάλιστα όχι στον ύπνο του- αλλά δεν την προσκύνησε και της είπε ότι φοβάται μήπως είναι κόλπο του πονηρού!! Η Θεοτόκος τον επιβράβευσε για την ταπείνωση και την διάκρισή του. Τέλος αναφέρουμε και την προσωπική μας πείρα που μας έχει διδάξει πως όσοι άνθρωποι βασίστηκαν στα όνειρα κατά απόλυτη πλειοψηφία οδηγήθηκαν στην πλάνη!! Χαρακτηριστικό αυτών των ανθρώπων είναι το ότι δεν δέχονται καμμία συμβουλή και από κανέναν.
       Ο Κύριός μας ό,τι χρειαζόταν να μας διδάξει μας το παρέδωσε μέσω της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Εκκλησίας Του, μέσω των θεοφώτιστων Αγίων Του. Δεν υπάρχει  λοιπόν ανάγκη να μας πεί κάτι διά της πολύ επικίνδυνης οδού των ονείρων. Για αυτό σας προτρέπουμε με πατρική αγάπη και ευθύνη: Μην δίνετε καμμία σημασία στα όνειρα και για κανέναν λόγο. Παρακαλούμε- για το δικό σας καλό- ξεχάστε ό,τι είδατε. Πείτε στον εαυτό σας: «Ήταν απλά ένα όνειρο. Και ποιά είμαι εγώ που θα δω αγίους; Μήπως αγίασα;».   Και να είστε βεβαία πως τότε θα έχετε επάνω σας την Χάρη του Κυρίου μας που αναπαύεται στις καρδιές των ταπεινών.

        Σας προτείνουμε να διαβάσετε το αξιόλογο βιβλίο: «Γεροντικό περί ονείρων και οραμάτων», θα σας ωφελήσει πολύ. Ο Θεός μαζί σας.
 

Μετ’ ευχών
Ο Καθηγούμενος

† Αρχιμανδρίτης Κύριλλος


Δεν υπάρχουν σχόλια: