ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Σάββατο, Φεβρουαρίου 18, 2012

Η παραβολή της Κρίσης:Πίστη-πνευματική ζωή-έργα



Νομίζω πώς στον εξής λόγο συνάπτεται όλο το νόημα της προκείμενης Κυριακής: για να καταταχτής μετά των δικαίων,δεν φτάνει τα χέρια σου να είναι μόνο καθαρά, πρέπει και να είναι γεμάτα. Αλλά δεν είναι αρκετό τα χέρια σου να είναι γεμάτα πρέπει να είναι και καθαρά. Και αυτή την διπλή πραγματικότητα να την διέπει η ορθή πίστη στον Κριτή Χριστό.Αυτή είναι η αγνότητα πού αντέχει στο θείο πυρ και είναι δεκτική στο θείο φως.

Η αγάπη είναι εξωτερική , αλλά και εσωστρεφής. Τάιζε τους πεινασμένους,πότιζε τους διψασμένους,στέγαζε τους ξένους,ντύνε τους γυμνούς, επισκέψου τους εν φυλακή και εν ασθενείες. Αλλά δεν φτάνει μόνον αυτό. Νόμος φυσικός η ανθρωπιά, πού συναντάται και στα έθνη.

Ο Χριστός πεινάει για Σένα,χόρτασε Τον. Ο Χριστός διψάει για Σένα, πότισε Τον.Ο Χριστός είναι γυμνός, επένδυσε Τον με την αγάπη σου.Ο Χριστός είναι φυλακισμένος εντός σου, ελευθέρωσε Τον. Ακμάζεις στην αμαρτία και ασθενείς στα περί τον Χριστόν, ζήτησε την γιατρειά! Η πνευματική κατά Χριστόν ζωή μαζί με τα έργα της πίστης και της αγάπης θα σε δικαιώσει.Κατανόησε και πίστεψε πώς ο Χριστός πάσχει έρωτα μανικόν για σένα. Μην αδιαφορείς,μην ψύγεσαι, μη ραθυμείς, αλλ'ανταποκρίσου!

Πίστη-πνευματική ζωή-έργα.Αυτό το τρίπτυχο αντέχει στην Κρίση και αυτό ζητάει ο Βασιλεύς από σένα.Όχι ως στυγνόν καθήκον της φόρμουλας, αλλά αγαπητικά,από πατρικό ενδιαφέρον ως διέξοδο στην αληθινή και αιώνια ζωή. Όλα για σένα δόθηκαν , όλα για σένα ενεργούνται,μην τα αγνοήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: