ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Σάββατο, Φεβρουαρίου 20, 2010

Πίστη ζυμωμένη με αίμα (3)


1 Φεβρουαρίου: Η αγία Περπετούα , νεαρή μητέρα ενός μικρού παιδιού, παραδίδεται μαζί με την μακαρία δούλη της Φηλικιτάτη στην άγρια ορμή μιας δαμάλιδος και βρίσκουν φρικτό θάνατο. Η πίστη του Ιησού δεν γνωρίζει ταξικες διακρίσεις στο μαρτύριο και τον στέφανο της αγιότητας.

5 Φεβρουαρίου: Ο άγιος μάρτυς Αντώνιος ο Αθηναίος, αφού πουλήθηκε και μεταπωλήθηκε πέντε φορές σε σκληρούς μουσουλμάνους αφέντες, πού διαδοχικά προσπάθησαν με βασανιστήρια να τον εξισλαμίσουν, τέλος αποκεφαλίζεται.

10 Φεβρουαρίου: Σε ηλικία 113 ετών ο σεβάσμιος έλληνας ιερέας του Χριστού Χαραλάμπης ομολογεί με παρρησία τον Χριστό,βασανίζεται φρικτά,διαπομπεύεται(τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι, σαν να ήταν άλογο ζώο) και τέλος μαρτυρεί διά ξίφους.
12 Φεβρουαρίου: Η ευσεβής Μαρία, μεταλλάσει τα ρούχα της σε ανδρικά ,ονομάζεται Μαρίνος, κλείνεται σε ανδρικό μοναστήρι, προσποιούμενη τον άντρα και με φρικτές σκληραγωγίες,άσκηση και προσευχές παραδίνει το πνεύμα της στον Νυμφίο Χριστό.

19 Φεβρουαρίου: Αφού αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα,ο απόστολος Άρχιππος, τον γύμνωσαν και τον έχωσαν μέχρι τη μέση σ' ένα λάκκο. Επειδή όμως ο Άρχιππος συνέχιζε με μεγάλη φωνή να ομολογεί το Χριστό, τότε τον κέντησαν με βελόνες, μπρος, πίσω, στο λαιμό, τις μασχάλες, τις πλευρές, τα μάτια, τα αυτιά, το στόμα και το κεφάλι. Αλλά και πάλι ο Άρχιππος επέμενε να ομολογεί το Χριστό. Ο Ιησούς ήταν η προσευχή και ο ύμνος του. Πυκνός και βαρύς λιθοβολισμός τότε, έδωσε τέλος στη ζωή του. Και στο στεφάνι του αποστόλου του προστέθηκε και το στεφάνι του μάρτυρα.

Η αρχόντισσα των Αθηνών και προστάτιδα των παρθένων και ορφανών Φιλοθέη Μπενιζέλου,ξυλοκοπείται βίαια από σπείρα φανατικών Τούρκων και μετά από λίγο παραδίδει το πνεύμα.

23 Φεβρουαρίου: Ο πατέρας της πρωτοχριστιανικής Μικρασίας και διάδοχος των αποστόλων άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης , ομολογεί τον Χριστό και παραδίνεται στην φωτιά. Έζησε αποστολική βιοτή με διαρκή μέριμνα και αγωνία για την οικουμενική εκκλησία.

27 Φεβρουαρίου: Ο όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης, αφού ομολόγησε την ορθοδοξία και την προσκύνηση των εικόνων, μέσα από βάσανα , διωγμούς και μαρτύρια, έπειτα τελειούται ειρηνικά ως ομολογητής.

1 σχόλιο:

Vater Panajiotis είπε...

Ας τα βλέπουν αυτά κάποιοι που νομίζουν πως ορθοδοξία είναι το πως φτιάχνουν κόλλυβα, τι χρώμα άμφια έχουν οι ιερείς και το πόσο "πατριαρχικός" είναι ο τάδε ψάλτης ή αν ξεχάστηκε ένα τροπάριο σε κάποια ακολουθία.