ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 12, 2010

Tί λέει μια Γαλλίδα ορθόδοξη για την λειτουργική γλώσσα


Ας μην γίνει ο λόγος του Θεού λόγια...

Δημοσιεύουμε ένα μήνυμα το οποίο μας απέστειλε μια εν Χριστώ αδελφή,* Ορθόδοξη από την Γαλλία που κατοικεί στην Ελλάδα. Όπως μας είπε η απόφασή της να γράψει ήταν εντελώς αυθόρμητη κατόπιν μελέτης διαφόρων άρθρων που αναφερόντουσαν στον πόθο μερικών της αλλαγής της λειτουργικής μας γλώσσας. Ασφαλώς και δεν είναι δυνατόν από το κείμενο αυτό να έχουμε απαιτήσεις (με την άδειά της έγιναν ελάχιστες αλλαγές στην ορθογραφία και την σύνταξη) όμως θεωρούμε πολύ σημαντική αυτήν την φωνή που προέρχεται από αλλοδαπή προσήλυτη. Εντύπωση μας έκανε πως προσεγγίζει το θέμα με βαθιά πίστη και όχι με ορθολογιστικό πνεύμα. Οι νεοφώτιστοι πολλάκις μας δίνουν μαθήματα Ορθοδόξου πνευματικότητος όταν εμείς που γεννηθήκαμε εντός της Ορθοδοξίας λοξοδρομούμε σε εσπερίστικες ατραπούς τύπου "Βαρλαάμ".

***

Ευλογείτε. Είμαι ξένη, από την Γαλλία, ζω στην Ελλάδα 20 χρόνια. Πρώην Καθολική, ασπάσθηκα την Ορθοδοξία πριν 7 χρόνια. Έφυγα από το "θέατρο" γιατί μου αποκαλύφθηκε η Αλήθεια. Με την ανάγνωση της Αγίας Γραφής, του Ψαλτηρίου και τον εκκλησιασμό ήρθα σε επαφή με τα αρχαία ελληνικά. Ουδέποτε η δυσκολία που αντιμετωπίζω στην κατανόηση των Γραφών αποτελούσε εμπόδιο στην κοινωνία μου με το Θεό. Το κάθε τι έχει λόγο που υπάρχει όπως υπάρχει. Ο Θεός με την χάρη Του αναπληρώνει όλα μας τα κενά και τις ελλείψεις. Ας μην γίνει ο λόγος του Θεού λόγια... Ας μην τα φέρουμε όλα κομμένα και ραμμένα στα ανθρώπινα μέτρα μας. Τόσα φωτεινά παραδείγματα σύγχρονων άγιων και γερόντων οι οποίοι κατείχαν ελάχιστη κατά κόσμον μόρφωση και όμως ήταν τόσο πλούσιοι κατά Θεόν. Σήμερα γεμίσαμε απόψεις, όλοι έχουμε απόψεις για τα πάντα. Πολλά λέμε για το Θεό όμως λίγα βιώνουμε από αυτά που λέμε. Η Ορθοδοξία δεν είναι μια θρησκεία, ένας σύλλογος, ένας ανθρώπινος οργανισμός, είναι η αποκάλυψη του Θεού στην καρδιά του ανθρώπου. Έτσι το ζω, έτσι αισθάνθηκα όταν με καλωσόρισε. Σε αυτό το σπίτι εύχομαι να παραμείνω με την χάρη του Θεού μέχρι να αναχωρήσω για την αιώνια πατρίδα μας. Αυτή που χάσαμε και ποθούμε όλοι. Τα μυστήρια της Εκκλησίας υπάρχουν όχι σαν αυτοσκοπός άλλα σαν μέσο για να πλησιάσουμε το Θεό. Καρδιακά, όχι εγκεφαλικά. Τον Θεό δεν τον βρίσκει κάνεις με μαθηματική ακρίβεια, για αυτό έλεγε ο μακαριστός Γέροντας Παΐσιος ότι, ένας αναστεναγμός με πόνο ψυχής αξίζει 1000 "Κύριε ελέησον".

Όλες αυτές οι προσπάθειες να παρεμβαίνουμε ανθρώπινα στα μυστήρια της Εκκλησίας, αυτός ο δήθεν εκσυγχρονισμός για χάρη της "Νέας Εποχής" μας απομακρύνουν από την Αλήθεια, από τον Θεό τον ίδιο. Όλα εν σοφία δεν τα έφτιαξε; Δεν διδασκόμεθα από αυτό που συμβαίνει στην Δύση; Από την πτώση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για παράδειγμα; Όταν η καρδιά μας, όταν όλο μας το είναι, στρέφονται στο Θεό, τίποτε δεν καθίσταται εμπόδιο στην κοινωνία μας με το Θεό. Ούτε τα αρχαία κείμενα, ούτε το μακρός των λειτουργιών, ούτε το τυπικό, τίποτε από όλα αυτά. Και το μόνο που εύχεσαι: "Θεέ μου, ας μην τελειώσει ποτέ αυτή η Θεία Λειτουργία"! Όταν είναι να συναντήσεις το ποθούμενο λίγο σε μέλει το πότε θα φύγεις! Ποιος θέλει να φύγει από το σπίτι του; Εμείς άπλα ας είμαστε σε εγρήγορση. Ερχόμαστε σχολιάζουμε και εκφέρουμε άποψη για αυτό που διαδραματίζεται στην Εκκλησία η στα της Εκκλησίας. Από πότε θα βάλουμε εμείς τάξη ή θα αποφασίζουμε να αλλάξουμε τους Κανόνες, λες και εμείς ξέρουμε καλύτερα από το Θεό τι πρέπει να γίνει! Δικό Του είναι το καράβι, δικό Του και το τιμόνι! Ξέρει Εκείνος πώς, και πότε! Για εμάς βαδίζει αργά ο Χριστός! Μας περιμένει! Αντί να διορθώσουμε το χαλί μας, πάμε να διορθώσουμε την Εκκλησία, να την φέρουμε στα μέτρα μας, να διορθώσουμε το Θεό! Όταν ο άνθρωπος επιμένει να επέμβει σε κάτι που είναι μυστήριο, αυτόματα του αφαιρεί την ιδιότητα του. Από θεϊκό το κάνει ανθρωπινό. Φροντίζουμε να ανταποκρίνεται στις δίκες μας επιθυμίες, στα δικά μας θέλω. Πώς θα περάσουμε καλά, ευχάριστα με τα του Θεού! Δεν μας ενδιαφέρει εάν αναπαύεται ο Θεός με αυτά, αρκεί να αναπαυόμαστε εμείς. Όταν κανείς κάτσει σιωπηλά και ταπεινά και αναπολεί τα γεγονότα της ζωής του, τότε βλέπει αυτήν την τέλεια ενορχήστρωση της ζωής του με καθοδηγητή το Χριστό, άγιοι και άγγελοι , το άγγιγμα της Παναγίας. Τότε καταλαβαίνει ότι κάθε θέλω του γίνεται εμπόδιο για τον ίδιο τον εαυτό του για να συναντήσει το Χριστό.

Προέρχομαι από μια χωρά που τίποτα δεν θυμίζει Θεό. Μια χωρά που η λέξη Θεό έχει γίνει άγνωστη και στα μικρά παιδιά, που, ούτε καν πλέον για τυπικούς λόγους δεν αναφέρεται το όνομά Του, που οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει την ύπαρξή Του. Μεγάλωσα χωρίς εξωτερικά σημάδια της παρουσία του Χριστού στην ζωή μου. Χωρίς να γίνει αντιληπτός, όμως, οδηγούσε τα βήματα μου. Ας μην τα καταλαβαίνουμε όλα! Ο Θεός ενεργεί, εργάζεται για κάθε ψυχή! Είναι ο μόνος που μας αγαπάει! Ζείτε σε έναν τόπο, την Ελλάδα, τόσο ευλογημένο, τόσο αγιασμένο, τόσο χαριτωμένο από το Θεό. Τόσες ευλογίες έχετε από τον Άγιο Θεό. Την παρουσία των Αποστολών, πλήθος Αγίων και Μαρτύρων, το Άγιο Όρος, τα μοναστήρια, την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία, τα μυστήρια, την σκέπη της Παναγίας, τον ζώντα Θεό! Τα πάντα σας έδωσε! Υπάρχουν άνθρωποι, έξω στον κόσμο, που ποθούν και ψάχνουν αυτό που ο Θεός σε εσάς έδωσε απλόχερα. Μη το σκορπίζετε! Εμείς οι Ορθόδοξοι θα δώσουμε φοβερό λόγο στο Θεό για αυτήν την απιστία!

*Danielle Bonny


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ

2 σχόλια:

e είπε...

Ας ακουσθούν αυτά σε όσους διατείνονται ενάντια στην καθιερωμένη λειτουργική γλώσσα,των πατέρων μας...με την ευκαιρία αυτή θα σας παρακαλούσα συνέλληνες να μην δεχτούμε άλλες ΄΄εκπτώσεις΄΄ ούτε στο παραμικρό στοιχείο της πατρίδας μας,γλώσσα,θρησκεία κ.ο.κ.

εύχεσθε πάτερ

Ανώνυμος είπε...

Ναι σιγά μην ακουστούν! Δυστυχώς έχουν ξεκινήσει προγραφές και 'ενημερώσεις'...Καλή Σαρακοστή! Φέτος τη χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Ευλόγησον.